روزنامه جهان صنعت
1396/01/15
بازار در انتظار تمدید توافق کاهش تولید نفت؛
گروه نفت و انرژی- پس از گذشت سه ماه از آغاز همکاری اوپکیها و غیراوپکیها برای کاهش تولید در بازار، همکاری نامتوازنی بین کشورها رخ داده است.هماکنون حدود دوماه است که اعضای اوپک و 11 کشور غیراوپکی مانند روسیه برای کمک به جبران کاهش قیمت نفت که در اواسط 2014 رخ داد؛ تولیدهای خود را کاهش دادند. هدف این کار کاهش 8/1 میلیون بشکه در روز به طور مجموع در بازار بوده است. البته عربستان سعودی نقش پررنگی در این زمینه داشت و اعضای اوپک توانستند با همراهی این کشور به این هدف برسند اما همچنان اعضای غیراوپکی باید بیشتر تلاش کنند.
در سالجاری میلادی، شاخص همکاری اعضای اوپکی 5/101 درصد بوده و برای اعضای غیراوپکی 46 درصد به ثبت رسیده است. آنگولا نیز بیش از اندازهای که تعهد داشت تولید خود را کاهش داده و کویت نیز 98 درصد تعهد خود را کاهش داده است. این در حالی است که عربستان سعودی 8/9 میلیون بشکه نفت در فوریه تولید داشته است. آمارهایی که عربستان منتشر کرده هم نشان میدهد که این کشور 200 هزار بشکه بیش از میزان تعهد، تولید کرده است.
بررسیها نشان میدهد، کشورهای غیراوپکی برای کاهش تولید کمتر همکاری کردند؛ سودان جنوبی و قزاقستان افزایش تولید داشتند. آذربایجان نیز گفته است که تولید خود را به میزانی که تعهد داشته کاهش داده است، حال آنکه آمارها چیز دیگری را نشان میدهد، روسیه نیز اعلام کرده است که به تدریج تولید خود را کاهش خواهد داد.
کاهش تولید نفت روسیه
این در حالی است که به گفته وزیر انرژی روسیه، تولید نفت این کشور در ماه گذشته میلادی ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داشته و قرار است برای ماه جاری میلادی این رقم به ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
به گزارش رویترز، الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه گفت: تولید نفت روسیه در ماه گذشته میلادی یعنی مارس به 05/11 میلیون بشکه در روز رسید که در مقایسه با ماه قبل از آن کاهش روزانه ۲۰۰ هزار بشکهای را نشان میدهد.
به گفته این مقام روسی، این مقدار روند نزولی در راستای توافق کاهش تولید نفت از سوی کشورهای تولیدکننده و پایبندی روسیه به این پیمان است.
همچنین نواک تصریح کرد که روسیه تولید نفت خود را تا پایان سه ماه اول سالجاری میلادی ۲۰۰ هزار بشکه در روز و تا پایان ماه آوریل ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد.
آمار منتشرشده از سوی وزارت انرژی روسیه نشان داد در ماه مارس سالجاری میلادی، تولید نفت و میعانات گازی این کشور به ١١ میلیون و ۵٠ هزار بشکه در روز رسیده که 6/1 درصد نسبت به نقطه اوج آن در ماه اکتبر سال ٢٠١۶ میلادی کمتر است. در چارچوب توافق با اوپک، روسیه متعهد است تا پایان ماه جاری میلادی، تولید روزانه نفت خود را ٣٠٠ هزار بشکه کاهش دهد.
روسیه قصد دارد در پایان ماه می سالجاری میلادی، نشستی برای گفت و گو در زمینه انرژی با نمایندگان اوپک در مسکو برگزار کند. انتظار میرود در آن مقطع، مساله تمدید توافق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای کاهش تولید نفت، به بحث گذاشته شود.
در همین حال فاتح بیرول، رییس آژانس بینالمللی انرژی گفت: این آژانس انتظار ندارد که قیمتهای جهانی نفت با وجود تلاش شدید کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش تولید این کالا به طور چشمگیری افزایش یابد.
وی افزود: سطح ذخیرهسازی جهانی نفت بسیار بالاست بنابراین انتظار رشد شدید قیمتها غیرمنطقی به نظر میرسد.
تاکنون کاهش تولید تاثیر کمی بر قیمت نفت گذاشته است. در اواسط ماه مارس، قیمت جهانی نفت خام برنت برابر با قیمت 30 نوامبر سال گذشته کاهش یافت. کاهش تولید باعث شده که بقیه کشورها مانند آمریکا مجددا تولید خود را آغاز کرده و افزایش دهند. چنین شرایطی تهدیدی برای بازار نفت از دیدگاه اوپکیهاست. از همین رو آنها قرار است در ماه می جلسهای در کویت برگزار کنند. برخی کشورها مانند کویت اعلام کردهاند که با ادامه کاهش تولید نفت برای شش ماهه دوم سال موافق بوده و از این طرح حمایت خواهند کرد.
کاهش قیمت جهانی
تحولات اخیر بازار نفت میتواند حضور مجدد شیلاویلها را توجیهپذیر کند و این یعنی زنگ خطر برای اوپکیها. حال اینکه چه تصمیمی در این میان باید گرفته شود خود جای بحث دارد. در حالی که افزایش تعداد سکوهای حفاری نفتی در آمریکا نشاندهنده رشد تولید نفت شیل است و نگرانیها درباره مازاد عرضه در بازارهای جهانی را افزایش داده است، قیمت نفت روز گذشته کاهش یافت. تقویت ارزش دلار نیز فشارهای موجود بر قیمت نفت را افزایش داد. براساس این گزارش، قیمت هر بشکه نفت برنت دیروز با 15 سنت، معادل 3/0 درصد کاهش به 53 دلار و 38 سنت رسید. قیمت نفت برنت در پایان معاملات جلسه گذشته 13 سنت کاهش یافته و به 52 دلار و 83 سنت رسیده بود. قیمت نفت خام آمریکا نیز روز گذشته با هشت سنت معادل 2/0 درصد کاهش به 50 دلار و 52 سنت رسید. قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا در جلسه قبل 25 سنت افزایش یافته بود.
در سه ماهه نخست سالجاری میلادی هر دو شاخص نفتی بدترین عملکرد را از اواخر سال 2015 به این سو به ثبت رساندند. قیمت نفت خام آمریکا نسبت به دوره سه ماهه قبلی حدود شش درصد کاهش یافت در حالی که قیمت نفت برنت نیز در این دوره افتی هفت درصدی داشت.
هفته گذشته پس از آنکه خبرهایی از احتمال تمدید توافق کاهش تولید منتشر شد، قیمت نفت رشد قیمت متوالی سه جلسهای را تجربه کرد. اما پس از آنکه موسسه بیکرهاگز اعلام کرد تعداد سکوهای حفاری نفتی در آمریکا در هفته گذشته 10 مورد افزایش یافته و به 662 سکو رسیده که بیشترین افزایش سه ماهه تعداد سکوها از اواسط سال 2011 تاکنون بوده است، قیمت نفت روز جمعه کاهش یافت. ریک اسپونر، تحلیلگر بازار نفت در این باره گفت: احتمالا داریم به پایان دوره رشد قیمت نفت میرسیم. آمارهای جلسه جاری احتمالا از نظر تعیین مسیر آینده بازار مهم خواهد بود. معاملهگران عمده نفت جهان که هفته جاری در سوییس گرد هم آمدند، پیشبینی کردند که تولیدکنندگان نفت عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) توافق خود برای کاهش تولید را در نیمه دوم سالجاری میلادی نیز تمدید کنند.
توربیورن ترنکویست، مدیرعامل شرکت گانور در نشست جهانی کالاهای معاملاتی در لوزان سوییس، گفت: گمان میکنم مهمترین غافلگیری شتاب خیرهکننده تولید نفت شیل در آمریکا با وجود رشد اندک قیمت نفت است.
وی گفت: آیا توافق جهانی برای کاهش عرضه نفت خام پایدار میماند؟ به طور کلی بله گمان میکنم پاداش کاهش تولید مشاهده شده است و آنها توانستهاند حداقلی برای قیمت نفت ایجاد کنند.
مدیر عامل گانور همچنین اعلام کرد انتظار ندارد که شتاب افزایش تولید نفت شیل در آمریکا استمرار داشته باشد.
راسل هاردی، مدیرعامل شرکت ویتول در اروپا، خاورمیانه و آفریقا، نیز اعلام کرد انتظار دارد توافق یادشده تمدید شود زیرا روند کاهش سطح ذخیرهسازی نفت در بازارهای جهانی آهسته بوده است.
با این همه وی اعلام کرد تمدید توافق کاهش تولید به قیمت نفت در زمان برگزاری نشست آینده اوپک در ماه می سالجاری میلادی بستگی خواهد داشت. مدیرعامل ویتول گفت: با قیمت نفت حدود ۵٠ دلار در هر بشکه، انگیزه زیادی برای ادامه سیاست کاهش تولید وجود دارد اما در قیمت نفت ۶٠ دلار این گونه نخواهد بود. مارکو دانند، مدیرعامل شرکت مرکوریا درباره احتمال تمدید توافق جهانی کاهش تولید گفت: گمان میکنم بخشی از تعهد بر عهده روسیه است تا نشان دهد که درباره این مساله جدی است. اگر روسیه به همراه دیگر تولیدکنندگان غیرعضو اوپک تولید خود را کاهش دهد، شاهد عبور قیمت نفت از مرز ۶٠ دلار برای هر بشکه خواهیم بود.
از سوی دیگر جواد یارجانی، نماینده سابق ایران در اوپک درباره اینکه در چنین شرایطی باید چه اقدام عملیاتی را در پیش گرفت، با تاکید بر اینکه کشورهای عضو اوپک باید بین سهم بازار و قیمت نفت یکی را انتخاب کنند، به مهر گفت: نگرانی درباره قیمت نفت مشکل تمام کشورهای تولیدکننده نفت است. به جرات میتوان گفت قیمت بالای نفت طی سالهای گذشته که به دلیل تحریمهای ایران و رخدادهای سیاسی در لیبی رخ داد، سختترین ضربه را به بازار نفت زد چراکه موجب شد عوامل اصلی تعیینکننده قیمت به حاشیه کشیده شده و عوامل سیاسی بر این بازار حاکم شود.
او ادامه داد: در نوامبر ۲۰۱۴ عربستان توانست با عدم کاهش تولید نفت خود، شیلاویل آمریکا را از بازار بیرون کند. البته باید توجه داشت که اکنون با پیشرفت فناوری، هزینه تولید شیلاویلها کاهش یافته است ازطرفی نوع تکنولوژی تولید شیلاویل به نحوی است که هر زمان اراده کنند میتوان تولید نفت خود را آغاز کنند. به این ترتیب اوپکیها در ماه می باید درباره سیاستهای خود در بازار نفت به جمعبندی مناسبی برسند.
این کارشناس بینالمللی نفت با بیان اینکه ایالات متحده آمریکا نخستین گام را در تنظیم بازار نفت خود برداشت، اضافه کرد: اوپک ایجاد بسیاری از طرحوارههای خود را مدیون نهادی است که به موجب آن تولیدکنندگان نفت آمریکا با یکدیگر متحد شدند.
به گفته یارجانی مهمترین تصمیمگیرنده کنونی در اوپک عربستان است چرا که بیشترین حجم کاهش تولید نفت را به منظور کنترل بازار انجام داده است. از سویی دیگر باید توجه داشت که وضعیت عربستان بین تمام کشورهای نفتی متفاوت است چراکه هزینههای بالایی دارد و در دوران کاهش قیمت نفت بیشترین آسیب را از این جانب متحمل شد.
سایر اخبار این روزنامه
تاکید وزیر ارتباطات به بهانه فضای انتخاباتی کشور؛
معاون وزیر صنعت:
آخرین جمعبندیها پیش از ثبتنام
برنامه ویژه جذب سرمایهگذاران خارجی
تجارت پاشنه آشیل اژدهای زرد
ثبت 59 میلیون نفر «شب اقامت» در تعطیلات نوروز؛
13 میلیارد دلار کالای غیرمجاز در سال 95 وارد شد؛
بازار در انتظار تمدید توافق کاهش تولید نفت؛
حکایت در و دیوار 250 میلیارد تومانی
بهار آمد، آبادی رفت!
رشد درخطر توقف
جابهجایی 5 میلیون مسافر از طریق مسیرهای ریلی و هوایی؛
ضرورت تصویب «لایحه هوای پاک» در مجلس شورای اسلامی
در برزخ شوراها
چاقو دسته خود را میبرد!
عملیات تروریستی در ایستگاه مترو سنپترزبورگ؛