مخالفان داخل دولت عامل مرگ مطبوعات

با افزايش قيمت كاغذ بيش از نرخ دلار و بي‌تفاوتي‌ها صورت مي‌گيرد
مخالفان داخل دولت
عامل مرگ مطبوعات
آرمان- امیر طاهری: مشکلاتی که در ماه‌های پایانی سال گذشته در زمینه واردات کاغذ برای تامین نیاز چاپخانه‌ها به وجود آمد و منجر به گرانی کاغذ شد و در حالی که قیمت کاغذ مطبوعات در ورود به چاپخانه به حدود 4600 تومان رسیده، هفته گذشته خبر رسید تولید کاغذ تحریر در کشور متوقف شده است و به نظر می‌رسد این وضعیت تا تصمیم قاطع توسط دولت، همچنان ادامه داشته باشد. به رغم اینکه وعده‌هایی مبنی بر کاهش تعرفه واردات کاغذ داده شده بود، التهابات بازار ارز بار دیگر مشکلاتی را در زمینه کاغذ به وجود آورد. در حالی که همچنان اما و اگر‌ها درباره تعرفه و یارانه کاغذ ادامه داشت، نوسانات بازار ارز باعث شد بار دیگر تامین کاغذ دچار مشکل شود و مشکل به طور مستقیم به مطبوعات کشیده و باعث شده در ماه‌های اخیر چند روزنامه انتشار کاغذی خود را متوقف کنند یا تعداد صفحاتشان را کاهش دهند. نوسانات بازار ارز بازار‌های مختلف را تحت تاثیر قرار داده است. هر چند به دنبال گرانی بی‌سابقه قیمت دلار دولت تصمیم به تک نرخی کردن ارز گرفت، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد گرانی‌هایی که خود را بیشتر در کالا‌های وارداتی نشان داد همچنان ادامه دارد. دلیل این مساله این است که به گفته برخی از واردکنندگان، ارز چهار هزار و 200 تومانی وعده داده شده تامین نمی‌شود. پس از تک نرخی شدن ارز و این وعده که دلار چهار هزار و 200 تومانی تامین می‌شود چندین بار فعالان اقتصادی و صنفی اعلام کردند که خبری از دلار چهار هزار و 200 تومانی نیست. این در حالی است که کسانی که سر و کارشان با کاغذ مطبوعات بود در نیمه دوم سال گذشته نیز با افزایش 25 درصدی تعرفه‌ها با مشکلاتی مواجه شدند.اما در درون دولت اراده قوی برای رفع این مشکل که صفر تا صد آن در اختیار دولت است، وجود ندارد.گویی مخالفان مطبوعات در درون دولت نشسته‌اندو نظاره‌گر مرگ مطبوعات هستند.


کاغذ در زمانه ارز تک نرخی
با تک نرخی شدن ارز انتظار می‌رفت ارز مورد نیاز برای کالاهای مختلف تامین و گرانی‌هایی که در نتیجه التهابات ارزی به وجود آمده بود، جبران شود. اصنافی که با کاغذ سر و کار داشتند منتظر تحقق وعده‌ها در این زمینه بودند، اما در حالی که به ایام نمایشگاه کتاب رسیده‌ایم اخبار خوشی درباره کاغذ به گوش نمی‌رسد. از قبل عید تا امروز دولتی‌ها هر بار قول دادند وضعیت کاغذ را سر و سامان دهند؛ قول‌هایی که هیچ‌گاه اجرایی نشد و نتوانست اعتماد بازار را جلب کند. ابتدا سینکی معاون وزیر بازرگانی در مورد سر و سامان دادن به وضعیت بازار کاغذ گفت: «برای تنظیم بازار کاغذ پنج تصمیم گرفته شد که به آرامش بازار خواهد انجامید. بر این اساس اعلام می‌کنم که اجازه افزایش تعرفه واردات کاغذ داده نمی‌شود. همچنین ارز مبادلاتی به میزان مورد نیاز برای واردات کاغذ تخصیص داده خواهد شد. به عنوان سومین تصمیم این نشست، تولیدکنندگان داخل و تجار مکلف شدند به منظور حفظ موجودی کف بازار و تامین نیاز مصرف‌کنندگان کاغذ، شرایط را برای عرضه مناسب تا پایان سال فراهم سازند. معاون وزیر صنعت ادامه داد: مقرر شد سند طرح‌ جامع تنظیم بازار کاغذ تدوین شود تا با اجرای آن طی چهار سال آینده بازار با حداقل نوسانات به فعالیت خود ادامه دهد چراکه حمایت از مصرف‌کنندگان کاغذ شامل ناشران، مطبوعات، کتب درسی و سایر فعالان فرهنگی برای دولت اهمیت بالایی دارد و نباید در این بخش با چالش مواجه باشند. سینکی پنجمین تصمیم در جلسه تنظیم بازار را این‌گونه اعلام کرد: در طرح جامع تنظیم بازار کاغذ برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی در زمینه به‌روزرسانی تجهیزات و رسیدن به سطح رقابت با جهان، برنامه‌ریزی خواهد شد و این موضوع از طریق دولت برای اختصاص منابع پیگیری می‌شود.» چند ماهی از صحبت‌های سینکی گذشته اما هیچ کدام از قول‌های او عملی نشده است.
افزایش و کاهش تعرفه
آذر سال گذشته رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران از گرانی ۲۵ درصدی کاغذ از ابتدای سال 96 تا آن زمان خبر داد و اعلام کرد که شیب قیمت این محصول طی سه ماهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است. ابوالفضل روغنی گلپایگانی ارتباط با آخرین وضعیت قیمت کاغذ و نیز اقلامی که در انتظار افزایش تعرفه واردات بوده و در حالت توقف ثبت سفارش است، اظهار کرد: جزییات ثبت سفارش سیاست دولت در مورد خیلی از اقلام بوده که شاید طی چند سال اخیر نیز شرایط مناسبی نداشته، چرا که ارز مبادله‌ای در اختیار واردات اقلام غیرمناسب و غیرضروری قرار گرفته است. او ادامه داد: در دولت یازدهم قرار بر این بود تا ارز تک‌نرخی شود و ارز مبادله‌ای نیز در مورد خیلی اقلام حذف شد تا به تولید کننده کمک شده و در راستای شفاف سازی گام برداریم و به این باور دست یابیم که صرفا از رانت و امکانات دولتی استفاده نمی‌شود. رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران با بیان این که بحث ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده یکی از مسائل جدی در خصوص برخی محصولات و به ویژه کاغذ است، گفت: وارد کنندگان از پرداخت ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند، در حالی که تولید کنندگان داخلی باید این رقم را پرداخت کنند که چنین موضوعی سبب شده رقابت نابرابری بین محصولات تولیدی داخل و محصولات وارداتی پیش آید. روغنی ادامه داد: خواسته ما این است که اگر از محصولات وارد شده مالیات بر ارزش افزوده اخذ نمی‌شود در مورد تولیدات داخلی نیز این اقدام صورت نگیرد و یا اگر قرار است از ما مالیات بر ارزش افزوده دریافت شود این موضوع برای واردات کاغذ نیز لحاظ شود.
دلار گران، کاغذ گران
بهمن سال گذشته منابع خبری از گرانی مجدد کاغذ به دنبال التهابات بازار ارز خبر دادند. نائب رئیس اتحادیه چاپخانه داران اصفهان با اشاره به اینکه نوسانات نرخ ارز و افزایش نرخ دلار سبب گرانی کاغذ در بازار شده است، گفت: دلیل نیاز کشور به چاپ سررسید در ماه‌های پایانی سال متاسفانه قیمت کاغذ به طور ساعتی رو به افزایش است.رضا کیوانفر پیرامون وضعیت بازار کاغذ و گرانی آن، اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تاکنون به دلیل نوسانات نرخ دلار، قیمت کاغذ بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است. او افزود: متاسفانه نوسانات نرخ ارز، بر تمام اقلام کشور چه مصرفی و چه غیرمصرفی تاثیر مستقیم دارد و این یکی از دلایل گرانی کاغذ است. نائب رئیس اتحادیه چاپخانه داران اصفهان با اشاره به اینکه حدود ۹۰ درصد کاغذ و مقوای مورد نیاز و مورد استفاده در کشور وارداتی است، تاکید کرد: بی‌ثباتی نرخ ارز به خصوص طی دو ماه گذشته موجب شده تا قیمت کاغذ حتی ساعتی نیز تغییر کند. او افزود: زمانی که نرخ دلار ۳۳۷۰ تومان بود یک بند کاغذ حدود ۹۰ هزار تومان بود اما اکنون با دلار ۴۰۱۰ تومان حدود ۲۰ درصد بر قیمت کاغذ اضافه شده است. کیوانفر در ادامه با اشاره به اینکه برخی صحبت‌ها و تصمیمات انجام نشده نیز بر افزایش قیمت کاغذ تاثیر گذاشته است، بیان داشت: در پی زمزمه‌هایی نسبت به حذف ثبت سفارش کاغذ و خرید آن با دلار آزاد که البته هنوز اجرایی نشده است متاسفانه برخی واردکنندگان کاغذهای خود را که با دلار دولتی ثبت سفارش کرده بودند با بهای دلار آزاد عرضه می‌کنند. دلار خیال پایین آمدن نداشت، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توئیتی گفت: «کاغذ در لیست کالاهای اساسی چون مواد غذایی و دارویی قرار گرفت و از تفاوت ارزی‌ که دولت تامین می‌کند، برخوردار خواهد بود. برای ناشران، نویسندگان و اصحاب مطبوعات، خبر خوشایندی است که دولت نیاز فرهنگی را چونان غذا و دارو برای کشور مهم و اساسی می‌داند.» خبر رسیده قیمت کاغذ به 4600 تومان رسیده است. هفته گذشته نیز خبر رسید تولید کاغذ تحریر در کشور متوقف شده است. به نظر می‌رسید این روزها انتشار نشریات خصوصی و چاپ کتاب توسط ناشران غیر‌دولتی سخت‌ترین کار دنیا باشد. مشخص نیست دولت کی قرار است وعده‌هایش را در زمینه کاغذ عملی کند.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال