جهان؛ بی‌اعتنا به نمایش چوپان دروغگو



در شرایطی که تردید دولت امریکا برای ماندن در برجام فرصت تازه‌ای را برای اتهامات تکراری بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل علیه ایران فراهم کرده است، نمایش دوشنبه شب او که مدعی بود اسرائیل به فایل‌هایی دسترسی پیدا کرده که نشان می‌دهد ایران به طور مخفیانه به دنبال کسب سلاح هسته‌ای بوده است، با
بی تفاوتی اغلب کشورهای جهان رو‌به‌رو شد. سخنان مدعی‌جویانه نتانیاهو که معتقد بود می‌تواند این‌بار به موج جدید فشارها علیه ایران بینجامد، عملاً به ضد خودش تبدیل شد و این فرصت را برای تأکید همه طرف‌های برجام به تأیید پایبندی ایران به توافق هسته‌‌ای و لزوم ادامه اجرای این توافق، فراهم کرد. چنانکه فرانسه، آلمان، انگلستان و حتی شماری از مقام‌های بانفوذ کنگره امریکا و تحلیلگران رسانه‌های اسرائیلی بعد از پایان نمایش نتانیاهو معترف شدند که او هیچ اطلاعاتی ارائه نداد که نشان دهد ایران توافق هسته‌ای را نقض می‌کند. نخست وزیر اسرائیل در یک سخنرانی تلویزیونی ادعا کرد اسرائیل به اطلاعاتی دست پیدا کرده که نشان می‌دهد ایران پس از امضای توافقنامه هسته‌ای در سال ۲۰۱۵، همه اسناد مربوط را در یک مرکز محرمانه در حومه تهران (شورآباد) مخفی کرده است. نتانیاهو با به نمایش گذاشتن تعداد زیادی پوشه و سی‌دی ادعا کرد اسرائیل در یک عملیات اطلاعاتی توانسته به ۵۵ هزار صفحه و ۵۵ هزار فایل دیجیتال از اطلاعات مربوط به برنامه هسته‌ای نظامی ایران در قالب ۱۸۳ سی‌دی دست پیدا کند. نتانیاهو با نشان دادن تصاویری از آنچه به ادعای او از اسناد هسته‌ای ایران به دست آمده، ایران را متهم کرد که برای سال‌ها به مجامع بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای خود دروغ گفته و بعد از امضای توافق هسته‌ای هم برنامه هسته‌ای خود را ادامه داده است.


 
موگرینی: اظهارات نتانیاهو ضرورت پایبندی ایران به برجام را نشان داد
اولین مقام اروپایی که به اظهارات نتانیاهو واکنش نشان داد، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود که گفت اسنادی که نتانیاهو منتشر کرد، نشان‌دهنده نقض توافق هسته‌ای نبود، بلکه برعکس «ضرورت پایبندی همه طرف‌ها به این توافق را نشان داد.» موگرینی که در نشستی به میزبانی اتحادیه عرب صحبت می‌کرد، در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات نتانیاهو گفت: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها سازمان بی‌طرف و بین‌المللی‌ای است که وظیفه نظارت بر تعهدات هسته‌ای ایران را برعهده دارد.» مسئول سیاست خارجی اتحدیه اروپا با بیان اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی 10 گزارش منتشر و تأیید کرده که ایران به طور کامل تعهداتش را رعایت کرده است، افزود: «آنچه من دیدم، این است که نتانیاهو پایبندی ایران به تعهداتش در برجام، یعنی تعهدات این کشور پس از سال 2015 را زیر سؤال نبرده است. برجام، یا همان توافق هسته‌ای، بر اساس فرض حسن نیت یا اعتماد شکل نگرفته، بلکه بر اساس تعهدات محکم، ساز و کارهای راستی‌آزمایی و نظارت بسیار دقیق واقعیات است که این کار توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت گرفته است.» موگرینی در نهایت به تل‌آویو توصیه کرد که اگر اطلاعاتی دال بر نقض توافق از سوی ایران دارد، آن را در اختیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دهد، «چرا که تنها مرجع بی‌طرف بین‌المللی برای راستی‌آزمایی پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام، این آژانس است.»
 
آژانس شواهد معتبری  برای
نقض برجام از سوی ایران ندارد
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم که تاکنون بیش از ۱۰ بار در گزارش‌های رسمی پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را تأیید کرده، با صدور بیانیه‌ای عملاً ادعاهای نتانیاهو درباره نقض توافق توسط ایران را رد و تأکید کرد که نشانه‌ای از تلاش جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی در سال‌های اخیر در دست ندارد. آژانس در بیانیه‌ای با اشاره به اینکه این سازمان فعالیت‌های هسته‌ای ایران را از سال 2003 به طور دقیق رصد کرده است، اعلام کرد که «آمانو در گزارش سال 2015 خود ارزیابی نهایی از موضوعات قبلی و موجود درارتباط با برنامه هسته‌ای ایران را به شورای حکام آژانس ارائه داد.» در بخشی از این بیانیه آمده است که در همان گزارش مدیرکل آژانس اظهار شده بود که این نهاد در مورد فعالیت ایران در ارتباط با توسعه یک وسیله انفجاری اتمی پس از سال ۲۰۰۹ شواهد معتبری در اختیار ندارد. این بیانیه تصریح کرده است که «آژانس بر اساس رویه کاری خود، اطلاعاتی را که در اختیار آن قرار می‌گیرد، ارزیابی می‌کند اما در مورد مسائل مربوط به چنین اطلاعاتی اظهار نظر عمومی نمی‌کند.» اولی ‌هاینونن، مسئول سابق بخش پادمان آژانس هم در واکنش به نشست خبری نتانیاهو این اطلاعات را قدیمی خواند و به روزنامه «گاردین» گفت: «تعداد زیادی عکس دیدم که قبلاً هم دیده بودم... برخی از عکس‌هایی  را که دیدم  قبلاً در نشست فوریه سال ۲۰۰۸ ارائه کرده بودم.»
 
دفاع لندن، پاریس و برلین از برجام
اظهارات نتانیاهو در لندن، پاریس و برلین هم چندان مورد استقبال قرار نگرفت. بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس با صدور بیانیه‌ای هرچند گفت که این اسناد باید بررسی شوند، اما تأکید کرد که «توافق هسته‌ای با ایران بر اساس اعتماد به نیات ایران نیست، بلکه بر اساس راستی‌آزمایی سختگیرانه از جمله ساز و کارهایی که امکان دسترسی بی‌سابقه بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به برنامه هسته‌ای ایران می‌دهد، بنا شده است.» جانسون با بیان اینکه برجام مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، گفت: «این یک دلیل خوب دیگر برای حفظ این توافق و تقویت آن برای رفع نگرانی‌های مشروع ایالات متحده و دیگر متحدان ماست.»
وزارت خارجه فرانسه هم در بیانیه‌ای مشابه با بیان اینکه اطلاعات ارائه ‌شده از سوی نتانیاهو همان چیزهایی بوده که پاریس پیش از این هم می‌دانسته، نوشت: «برجام تمام فعالیت‌های مرتبط با ساخت یک سلاح هسته‌ای را برای همیشه ممنوع کرده است.» بیانیه پاریس تصریح کرده است اطلاعاتی که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ارائه کرد، براهمیت و ضرورت حفظ توافق هسته‌ای ایران تأکید می‌کند. پیش‌تر، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در مورد اتهامات نخست وزیر اسرائیل گفته بود که «اعتبار توافق با جزئیات مطرح شده از سوی اسرائیل تأیید شد. تمام فعالیت‌هایی که به تسلیحات هسته‌ای مربوط می‌شده، برای همیشه در توافق ممنوع شده است.»  آلمان، دیگر امضاکننده اروپایی برجام، هم با بیان اینکه اطلاعاتی که نتانیاهو منتشر کرده مؤید دانسته‌های پیشین برلین و دیگر کشورهای اروپایی است، در بیانیه‌ای عنوان کرد که «به همین دلیل بود که توافقنامه هسته‌ای سال ۲۰۱۵ به دست آمد.» با این حال‌ هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست که ادعاهای  نخست وزیر رژیم صهیونیستی علیه برنامه هسته‌ای ایران را بررسی و از عدم نقض برجام اطمینان حاصل کند.
 
وزیر خارجه امریکا :
تصمیم نهایی با ترامپ است
امریکا از جمله کشورهایی بود که نسبت به ادعاهای نتانیاهو به صورت غیرشفاف موضعگیری کرد. سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید در بیانیه‌ای در مورد مدارک مورد اشاره نخست وزیر اسرائیل مدعی شد که «این مدارک حاوی جزئیات جدید و قانع کننده‌ای در مورد تلاش ایران برای ساخت اسلحه اتمی قابل حمل توسط موشک است.» به گفته او، این اطلاعات در انطباق با اطلاعاتی است که ایالات متحده از دیرباز در اختیار داشت یعنی اینکه ایران برنامه پیگیر و مخفیانه‌ای برای ساخت اسلحه اتمی داشته که کوشیده بود از جهانیان مخفی نگه دارد اما در این زمینه ناکام ماند.» این بیانیه در حالی منتشر شد که مایک پومپئو، وزیر خارجه امریکا هم در مواضعی مدعی جویانه رهبران ایران را به خلاف گویی متهم کرد. وزیر خارجه امریکا به خبرنگاران گفت در حالی که وجود پروژه آماد - طرح ادعایی ساخت تسلیحات اتمی- از مدت‌ها قبل به اثبات رسیده بود اما مدارکی که اسرائیلی‌ها به دست آورده‌اند، جزئیات بیشتری را در این مورد در اختیار مقامات غربی قرار می‌دهد. پومپئو افزود که «این مدارک دست کم کاملاً روشن می‌کند که حکومت ایران همواره به مردم خود دروغ گفته است.» وزیر خارجه امریکا از تأیید اینکه آیا این مدارک تخطی جمهوری اسلامی از تعهدات خود در برجام را هم ثابت می‌کند خودداری ورزید و در پاسخ به سؤالی در این مورد گفت: «من این موضوع را به حقوقدانان واگذار می‌کنم و در نهایت رئیس جمهوری امریکاست که باید این موضوع را تشخیص دهد و در این مورد تصمیم بگیرد.»
مواضع غیرشفاف دولت امریکا درباره اظهارات نتانیاهو با واکنش منفی شماری از مقام‌های داخلی امریکا روبه‌رو شد.  رئیس شورای روابط خارجی امریکا در واکنش به بیانیه کاخ سفید درباره ادعاهای جدی نتانیاهو گفت: «بیانیه نادرست کاخ سفید درباره برنامه هسته‌ای ایران احتمالاً نشان‌دهنده آن است که دولت امریکا تلاش می‌کند با تحریف واقعیات زمینه را برای خروج از برجام فراهم کند.» «ریچارد ‌هاس»، رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی امریکا صدور چنین بیانیه‌ای را نشان دهنده سیاسی‌کاری دولت دونالد ترامپ در ارائه اطلاعات درباره برنامه هسته‌ای ایران دانست. او در توئیتر نوشت: «بیانیه نادرست و خلاف واقع کاخ سفید درباره برنامه هسته‌ای ایران، یا نشانه نبود یک فرآیند دقیق امنیت ملی است یا (بسیار بدتر از آن) نشانه سیاسی کردن اطلاعات، مثلاً تحریف عامدانه واقعیات برای توجیه برهم زدن برجام.»
این واکنش در پی آن صورت گرفت که کاخ سفید ساعتی بعد از نمایش «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و رونمایی دوباره از اسناد قدیمی پرونده مختومه شده «ابعاد احتمالی نظامی»، در بیانیه‌ اولیه خود ادعا کرد که ایران «یک برنامه مخفی و گسترده ساخت تسلیحات هسته‌ای دارد.» این در حالی بود که حتی خود نتانیاهو هم ادعا نکرده بود که در حال حاضر چنین برنامه‌ای وجود دارد. در پی اعتراضات گسترده به ادعای دولت امریکا، کاخ سفید بیانیه اولیه خود را اصلاح کرد و این بار ادعا کرد که ایران «یک برنامه مخفی و گسترده ساخت تسلیحات هسته‌ای داشته است.» وزیر خارجه دولت اوباما هم در واکنش به اتهامات نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که این اتهامات نشان داد که برجام چقدر ضروری بود؛ اگر توافق را پاره کنید به همان نقطه اول بازخواهید گشت. جان کری افزود: «توافق دارد کار می‌کند. این دلیل محکمی است برای اینکه متخصصان اسرائیلی درباره آن چیزی نمی‌گویند.» باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای امریکا هم با بیان اینکه سخنرانی نتانیاهو هیچ‌چیز تازه‌ای نداشت، گفت تمام این اطلاعات مواردی بود که پیش از این هم همه از آن مطلع بودند.
 
مسکو: چگونه در مدتی کوتاه
100 هزار سند را بررسی کرده‌اند
مسکو هم به معترضان نمایش تکراری نخست وزیر اسرائیل پیوست. نتانیاهو کمی بعد از رونمایی از این اسناد ادعایی که در واقع بخشی از پرونده مختومه شده «ابعاد احتمالی نظامی» هم به شمار می‌آید، با ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه تماس گرفت تا او را متقاعد کند که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است. اما بیانیه کرملین نشان داد نمایش نتانیاهو و تماس تلفنی‌اش با پوتین، مسکو را تحت تأثیر قرار نداده است. در این بیانیه آمد: «ولادیمیر پوتین  تأکید کرد این توافق که برای اطمینان از ثبات و امنیت بین‌الملل از اهمیت حیاتی برخوردار است، باید کاملاً از سوی همه طرف‌ها اجرا شود.» به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان ملل نیز با کنایه به مقام‌های امریکا افزود: «از مواضع مقامات واشنگتن این طور مشخص است که برخی مقامات امریکایی قادربودند در مدت کوتاهی 100 هزار سند را سریعاً بررسی کنند و علیه ایران حکم غیرمنصفانه صادر کنند. نه روسیه و نه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هرگز اینقدر سریع قضاوت عجولانه نمی‌کنند.» وزارت خارجه چین هم ضمن اشاره به این مسأله که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به برجام را تأیید کرده است، گفت که «همه اعضای 1+5 باید به حفظ توافق هسته‌ای تهران ادامه دهند.»
 
 انتقاد شدید تل‌آویو از بی‌اعتنایی اروپا به نمایش نتانیاهو
بی‌اعتنایی کشورهای طرف توافق هسته‌ای به رونمایی نتانیاهو از اسناد ادعایی درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران به واکنش تند وزیر جنگ اسرائیل انجامید. آویگدور لیبرمن که به‌نظر می‌رسید از بی‌توجهی اروپا به شوی تلویزیونی نتانیاهو در خصوص برنامه هسته‌ای ایران به خشم آمده، گفته که حالا دیگر فقط ایران دشمن اسرائیل نیست بلکه «دورویی» هم به دشمنان این رژیم اضافه شده است. لیبرمن در واکنش به رفتار اروپایی‌ها، گفت که اسرائیل ۴ دشمن دارد؛ «ایران، ایران، ایران و دورویی.» وزیر جنگ اسرائیل افزود: «آن کشورها هنوز تلاش می‌کنند که سر خود را در برف فرو ببرند و با واقعیتی به نام ایران روبه‌رو نشوند. ایران در تلاش برای بی‌ثبات‌سازی همه خاورمیانه است». لیبرمن در انتهای لفاظی‌های خود با بیان اینکه اسرائیل برای مقابله با تهدید ایران، هر کاری که لازم بداند انجام می‌دهد، به کشورهای جهان توصیه کرد، عاقبت انعقاد توافق‌هایی مانند برجام را در تاریخ بخوانند. نارضایتی این مقام اسرائیلی از بی‌توجهی به سخنان نتانیاهو در حالی بود که این فقط اروپایی‌ها نبودند که گفته‌های نخست‌وزیر اسرائیل را تکراری خواندند.
دانی یاتوم رئیس سابق موساد گفت: «آنچه بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل ارائه کرد شامل هیچ اقدامی از ایران مبنی بر نقض توافقنامه هسته‌ای نیست». برخی رسانه‌های رژیم صهیونیستی هم واکنش مثبتی به ادعاهای نتانیاهو نداشتند. چنانکه روزنامه «هاآرتص» نوشت:«نتانیاهو به جای رونمایی از مدرک جرم، عکس یک مدرک جرم مربوط به سال‌ها پیش را نمایش داد.»

بـــــرش
تئاتری طراحی شده برای تأثیرگذاری بر تصمیم ترامپ

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به نمایش نتانیاهو، در توئیتر او را «چوپان دروغگو» خطاب کرد و گفت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای فراهم کردن زمینه خروج امریکا از برجام، اسناد سوخته و قدیمی‌ای را دستاویز قرار داده که قبلاً توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بررسی شده‌اند. ظریف در توئیتر نوشت: «رئیس جمهوری ترامپ برای لغو توافق، بلافاصله سراغ استفاده دوباره از ادعاهای قدیمی‌ای رفت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قبلاً آنها را بررسی کرده است.»
او افزود: «زمانبندی هماهنگ‌شده افشای اطلاعات ادعایی توسط چوپان دروغگو تنها چند روز پیش از ۱۲ مه. اما عجول بودن ترامپ برای ابراز خوشحالی، این پوشش را از بین برد». وزیر امور خارجه ایران همچنین به اظهارات متناقض مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا هم واکنش نشان داد و نوشت:«پمپئو در روز ۱۲ آوریل تصدیق کرد که نیازی به نگرانی درباره رد برجام وجود ندارد؛ چرا که ایران «پیش از انجام توافق به سوی دستیابی به سلاح نرفته» و پس از آن نیز «به رقابت برای دستیابی به سلاح باز نخواهد گشت». او اکنون می‌گوید «زمان بازنگری این موضوع است که آیا ایران می‌تواند برای غنی‌سازی هرگونه مواد هسته‌ای، مورد اعتماد قرار گیرد». پس، کدام یک درست است؟»
همزمان عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران هم ادعاهای نتانیاهو را نمایشی بچگانه و مسخره خوانده و گفت:«نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده است که ۵۵ هزار برگ سند از اموالی در منطقه شورآباد تهران توانسته‌اند پیدا کنند که اثبات می‌کند ایران برنامه هسته‌ای داشته است. نفس این حرف خنده‌دار است. مگر می‌شود کشوری مهم‌ترین اسناد مثلاً برای تولید سلاح هسته‌ای را ببرد در انباری در منطقه متروکه صنعتی و انبار کند. این حرف مسخره است».
عراقچی افزوده است: «نمایش نخست‌وزیر اسرائیل در آستانه تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا درباره برجام، تئاتری طراحی شده است برای تأثیرگذاری بر تصمیم رئیس جمهوری امریکا و البته شاید هم برنامه هماهنگی است توسط او و ترامپ».
وزیر دفاع کشورمان هم نمایش تبلیغاتی نتانیاهو را ادامه سناریوی این رژیم برای فرافکنی و سرپوش گذاشتن بر جنایات توجیه‌ناپذیر آنان علیه مردم مظلوم فلسطین دانست.
سرتیپ حاتمی گفت:«به رژیم اشغالگر قدس و حامیان آن هشدار می‌دهم دست از دسیسه و رفتارهای خطرناک بردارند چرا که پاسخ ایران غافلگیرکننده و پشیمان‌کننده خواهد بود».
علی اکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در واکنشی اسرائیل را بی‌مقدارترین دشمن جمهوری اسلامی خواند و گفت:«نتانیاهو یک بار دیگر در سازمان ملل متحد نقشه‌ای روی کاغذ کشید و نمایشی را‌ اجرا کرد که حتی مورد تمسخر دوستان غربی‌اش قرار گرفت؛ علت بیان چنین سخنانی، ناامیدی صهیونیست‌ها از حکومت در منطقه است».



قیمت لحظه ای ارز دیجیتال