روزنامه ایران
1397/02/13
دومینوی اعتراضات کارگری در جهان
گروه جهان/ روز سهشنبه در سراسر جهان، کارگران به نشانه اتحاد و احقاق حقوقشان به پا خاستند و در خیابانهای شهر و کشورشان حضور پرشوری از خود به نمایش گذاشتند. خواستههای کارگران که جز بهبود شرایط معیشتی، امنیت شغلی و کرامت انسانی نیست، در برخی کشورها با سرکوب و خشونت پاسخ داده شد. فرانسه در این میان سردمدار بود. تصاویر سرکوب و اعمال خشونت پلیس این کشور بر مردم، بسرعت راهش را در میان رسانههای جهان باز کرد و کوه انتقادات رفتهرفته در برابر دولت امانوئل مکرون شکل گرفت. پلیس این کشور اعلام کرده که بیش از 20 هزار نفر در این تظاهرات شرکت کردند که حدود 200 نفر از آنها دستگیر شدند.
به گزارش «ایران» به نقل از شبکه تلویزیونی سیانان، آن هیدالگو شهردار پاریس اما برای دفاع از این نوع برخورد، با انتقاد از تظاهرات خشونتبار معترضان گفت: «صدها تن از معترضان روز کارگر به صورتهای خود ماسک زده بودند و دست به تخریب اموال عمومی زدند. یک اتومبیل، یک موتورسیکلت و یک ماشین گودبرداری از جمله چیزهایی بودند که طی این اعتراضات به آتش کشیده شدند.» پلیس پاریس گزارش داده که چند شعبه رستوران مکدونالد تخریب شدند و از آنها دودهای غلیظی به آسمان پاریس برخاسته بود. یک فروشگاه متعلق به کارخانه رنو نیز از جمله مکانهایی بود که قربانی معترضان به حقوق کارگری شد. پلیس این کشور برای متفرق کردن معترضان، به پرتاب گاز اشکآور در میان آنها روی آورد. در گزارش بعدی پلیس نوشته شده بود که برخی از آنها طی درگیری با پلیس زخمی شدهاند. علت حضور گسترده مردم در این اعتراضات و خشمشان از دولت مکرون مربوط به سیاستهای اقتصادی اوست که تصمیم دارد برخی قوانین محافظتی از کارگران فرانسوی را تعلیق یا به طور کلی لغو کند. اما بنجامین گریوو سخنگوی دولت از تظاهرکنندگانی که صورتشان را پوشانده بودند، انتقاد کرد.
خواستههای مردم امریکا
بسیاری از ایالتهای امریکا شاهد حضور گسترده فعالان حقوق کارگری بودند. اما این شهر لسآنجلس بود که گستردهترین تظاهرات را در دل خود جای داد. معترضان با در دست داشتن پلاکاردهایی که رویشان شعارهایی علیه دونالد ترامپ رئیسجمهوری امریکا و سیاستهایش نوشته شده بود، خود را به مناطق مهم و کلیدی شهر رساندند. در نیویورک نیز معترضان به سمت وال استریت حرکت کردند و فریاد عدالتخواهی سردادند. سیاستهای ضدمهاجرتی و بیرون راندن پناهجویان از جمله مهمترین محورهای شعارهای معترضان بود. تظاهرکنندگان همچنین به برخی از سیاستهای دیگر ترامپ علیه محیط زیست، اقلیتهای مذهبی، زنان و دیگر گروهها اعتراض کردند. معترضان همچنین به تصمیم ترامپ برای پایان دادن به برنامه موسوم به داکا که در حال حاضر حدود 700 هزار نفر از مهاجرانی که از کودکی وارد امریکا شدهاند را شامل میشود، اعتراض کردند.
چرخش تظاهرات کارگری به تظاهرات ضدامریکایی در آتن
اما روز سهشنبه یکی از مهمترین اپیزودهای سریال تظاهرات کارگری در یونان کلید خورد. یعنی زمانی که هزاران کارگر یونانی همراستا با کارگران در سطح جهان در مرکز شهر آتن گرداگرد یکدیگر جمع شدند و فریاد عدالتخواهی و صلح سردادند. بهگزارش «ایران» به نقل از یورونیوز، آنها که تظاهرات خود را در اعتراض به نرخ بالای بیکاری، ریاضت اقتصادی و بستههای اقتصادی بینالمللی، که از سال 2010 بهدلیل بدهیهای عظیم دولت در حال اجراست، آغاز کردند و سرانجام در چرخشی هوشمندانه، سیاستهای امریکا را نوک پیکان حملات خود قرار دادند. با افزایش دامنه تظاهرات موزهها و وسایل نقلیه عمومی با محدودیتهایی روبهرو شدند و پس از آنکه معترضان از مقابل پارلمان حرکت کردند، به سمت سفارت امریکا در کشورشان به راه افتادند. یانیس واروفاکیس وزیر سابق اقتصاد این کشور هم در میان معترضان بود. او در این باره گفت: «تمام نسلهای کارگری و کارمندی باید بداند که متعهد است این مبارزه را زنده نگه دارد. هر روز اوضاع بدتر میشود. تا زمانی که زیر بار بدهی باشیم، نمیتوانیم از بستههای اقتصادی بینالمللی فرار کنیم. همه خوب میدانیم مابقی سراسر قصه است.» خبرنگار یورونیوز در گزارش خود اعلام کرد: «مهمترین خواستههای مردم یونان در این تظاهرات، نابودی بیکاری و توقف روند فرار مغزها از کشورشان است. آنها هیچ راه خروجی از بستههای اقتصادی بینالمللی که قرار است ماه اگوست متوقف شوند، نمیبینند.»
حضور گسترده مردم ترکیه در میدان تقسیم
در ترکیه نیز پلیس با دستگیری دهها تن از معترضان تلاش کرد مهر پایانی بر این تظاهرات بزند. تظاهرکنندگان تلاش میکردند تا راهشان را به میدان اصلی شهر استانبول باز کنند اما با ممانعت نیروهای پلیس روبهرو شدند. با این حال پلیس به نمایندگان تظاهرات اجازه داد تا در مقابل بناهای تاریخی میدان گل بگذارند. با وجود این ممانعتها گروههای کوچک معترضان سرسختانه شعار «زنده باد اول مه» و «تقسیم نمیتواند محدود شود» سر دادند و سعی کردند به داخل مسجد بروند. بنا به گزارشها بیش از 45 تن در آن روز دستگیر شدند. میدان تقسیم برای مردم ترکیه ارزش بالایی دارد و نماد جنبش کارگری ترکیه است. در سال 1977،
34 تن طی برگزاری روز کارگر با گلولههای نیروهای پلیس که در ساختمان بلندی در اطراف این میدان مستقر شده بودند، کشته شدند.
آلمان، پورتوریکو، کوبا، دانمارک، اسپانیا، سریلانکا، فیلیپین، کره جنوبی، اندونزی، قبرس و... از جمله کشورهایی بودند که فعالان کارگری در خیابانها بر پای حقوق و خواستههایشان ایستادگی کردند. بزرگداشت روز جهانی کارگر که در نخستین روز ماه مه میلادی برگزار میشود، به دهه هشتاد میلادی باز میگردد. در آن زمان جنبشهای کارگری در سراسر جهان برای تحقق نیازها و خواستههای این طیف از جمله کار روزانه 8 ساعته و اتحادیههای کارگری تلاشهای بسیاری کردند. پس از آن همه ساله در نخستین روز مه، اتحادیههای کارگری و فعالان حقوق کارگری این روز را گرامی میدارند تا همواره زنگ هشداری برای دولتها باشد که حقوق کارگران، اساسیترین عامل تحرک چرخههای اقتصادی هر جامعهای
فراموش نشود.
برش
مصدومیت خبرنگار ایرانی در درگیری های پلیس و مردم فرانسه
خشونت نیروهای پلیس فرانسه علیه معترضان به اندازهای بود که حتی خبرنگاران نیز از این نوع برخورد در امان نماندند. رامین توحیدیان تصویربردار صدا و سیمای ایران نیز که مشغول تصویربرداری از اعتراضات بود، به ضرب گلوله پلاستیکی پلیس ضد شورش فرانسه به سرش مجروح شد و به علت خونریزی شدید مغزی به بیمارستان منتقل شد. مدیر خبرگزاری صداوسیما در گفتگو با خبرگزاری ایسنا، درباره پیگیری قانونی و حقوقی آسیبدیدگی خبرنگاران این سازمان در فرانسه، گفت: «حتما این موضوع را پیگیری خواهیم کرد، اما در حال حاضر سلامتی تصویربردارمان ازهمه چیز برایمان مهمتر است.» گروه خبری صدا و سیما برای پوشش اعتراضات کارگری در فرانسه، از میدان باستیل به سمت میدان ایتالی رفته بودند، در اثر حمله پلیس فرانسه به تظاهرکنندگان به شدت مجروح و راهی بیمارستان شدند.
سایر اخبار این روزنامه
حمایت صندوق بینالمللی پول از سیاست جدید ارزی ایران
اعتماد به نفس مردم را هدف گرفته اند
فیلترینگ روی موج نقد
قرار بهاری شیفتگان کتاب
دومینوی اعتراضات کارگری در جهان
فاز دوم رتبهبندی معلمان از سال تحصیلی جدید
جهان؛ بیاعتنا به نمایش چوپان دروغگو
چند کلمه حرف حساب
کمیته مصادیق بی خبر از فیلتر تلگرام
تحرکات مشکوک علیه ظریف
نجفی: اعضای آژانس به رژیم اسرائیل برای پیوستن به NPT فشار بیاورند
مکرون: از تصمیم ترامپ اطلاعی ندارم
بذر امید بکاریم