روزنامه جمهوری اسلامی
1397/02/05
مجلس آینده لبنان براساس قانون جدید تناسبی رقم میخورد
انتخابات پارلمانی لبنان 16 اردیبهشت برای اولینبار براساس قانون «نسبیت» برگزار میشود. این قانون خرداد گذشته پس از یک دهه کشمکش در مجلس این کشور به تصویب رسید.این قانون هرچند قانون دلخواه مردم لبنان نیست ولی از آن جهت که توانسته قانون قبلی انتخابات لبنان موسوم به «قانون 60» را که براساس الگوی سنتی و تحمیلی بوده، تغییر دهد مورد استقبال قرار گرفته است.
قانون جدید انتخابات لبنان براساس الگوی «نسبیت» و برگزاری انتخابات در 15 حوزه انتخابی است. نظام سیاسی لبنان، پارلمانی است و قوه مجریه نیز از دل پارلمان شکل میگیرد.
انتخابات پارلمان لبنان براساس قانون جدید قرار است 16 اردیبهشت برگزار شود. قانون قبلی انتخابات لبنان که به قانون 60 (مصوب سال 1960 میلادی) معروف بود، براساس الگوی «اکثریت» بوده است. به این صورت که در هر حوزه انتخابی همه اعضای لیستی که حائز اکثریت شوند به پارلمان راه پیدا میکنند و احزاب دیگر در آن حوزه از ورود به مجلس باز میمانند.
بسیاری از گروههای لبنانی معتقد بودند این نظام هرگز ضامن ورود نمایندگان واقعی مردم به مجلس نخواهد بود. طی سالهای اخیر بیشتر گروههای لبنانی خواستار تغییر این قانون شدند اما اجماع بر سر قانون جدید بسیار دشوار بود تا اینکه خرداد سال گذشته مجلس لبنان آن را تصویب کرد.
قانون نسبیت به این معناست که هر گروه و حزبی در حوزه انتخابی خود به اندازه آرای خود در پارلمان نماینده داشته باشد ولو اینکه جزو لیستهای پیشتاز در آن حوزه نباشد. به عنوان مثال، اگر یک حزب در یک حوزه توانست 10 درصد از کل آرا را به خود اختصاص دهد، 10 درصد از کرسیهای مربوط به آن حوزه به آن تعلق پیدا کند.
البته قانون انتخابات جدید لبنان، سیاه و سفیدهایی هم دارد. مسلماً اصول سنتی کار سیاسی در لبنان ابزار مناسبی برای توسعه لبنان نبوده و نیست. این جمله مشهور "فواد شهاب" رئیسجمهور سابق لبنان در دهه 60 میلادی است. کسی که بنیان گذار قانون انتخابی معروف به قانون 60 بوده است و به خوبی نشان میدهد که خود شهاب نیز انتظار نداشت این قانون کرسیهای مجلس را در احتکار تودهای اقلیت سیاسی و خاص قرار دهد.
در قانون جدید که مهندس اصلی آن را باید جریان مسیحی میشل عون دانست، لبنان به 15 حوزه انتخابی (شهر) تقسیم میشود و نامزدهایی نماینده خواهند شد که براساس فرمول تقسیم تعداد کل آرای حوزه بر کرسیهای همان حوزه، رای کسب کنند. به این ترتیب ضرورت کسب اکثریت آرای مردم برای نمایندگی و حذف نامزدهای ضعیفتر از حیث رای لغو میشود.
براساس قانون سابق یعنی قانون 60، لبنان به حوزههای بسیار متعدد و منطقهای تقسیم میشد که هر یک از آنها منطقه نفوذ یک سیاستمدار و خاندان قدیمی بود. در این حوزهها سیاست مداران کهنه کاری که کنترل آن مناطق را در اختیار داشتند با رای اکثریت، همیشه در انتخابات پیروز میشدند و عملا طبقه سیاسی حاکم همگی از چهرههای قدیمی صاحب نفوذ بودند.
قانون 60، عملا لبنان را از مسیر توسعه سیاسی و ایجاد طبقه سیاسی جوانتر و جدید دور کرده بوداما قانون جدید، از به حاشیه رفتن نامزدهای جدید خودداری میکند. هرچند ساختار سیاسی لبنان همچنان مبتنی بر نظام تقسیمبندی مذهبی و طایفهای است و قانون جدید این ساختار را تغییر نخواهد داد اما اجازه خواهد داد تا پارلمان با آمدن اشخاص جدیدتر، نفس بیشتری بکشد و نمایندگان پیروز، نماینده واقعیتری برای مردم باشند و این موضوع این فرصت را برای تغییرات بیشتر در قانون انتخاباتی لبنان در سالهای آینده مهیا خواهد کرد.در میان احزاب سیاسی لبنانی اما شاید بتوان ضررکنندگان اصلی را بعضی از احزاب مسیحی و سنی دانست.
اختلاف در پایگاه اجتماعی آنها بسیار است و شکسته شدن هیمنه رهبران سنتی آنان توسط این قانون، باعث ورود نمایندگان جدیدی از همان مذهب و طایفه اما خارج از لیست رهبر آن جریان به پارلمان خواهد شد. از آن سو اوضاع برای شیعیان تغییر چندانی نخواهد کرد. امل و حزبالله پایگاه خوبی در میان شیعیان دارند و اغلب نمایندگان و نامزدهای فعلی و یا جدید وابسته به این دو جریان برای رفتن به پارلمان شانس بسیاری دارند.
هرچند قانون جدید نتوانست سن رایدهندگان را از 21 سال به 18 سال تقلیل دهد و به این ترتیب جوانان زیادی همچنان از رای دادن محروم هستند ولی روی هم رفته میتوان گفت قانون جدید انتخابات، لبنان را وارد مرحله تازهای میکند و صحنه تازهای از توازن سیاسی را در پارلمان آینده لبنان رقم خواهد زد و شاید به همین دلیل هم باشد که جریان المستقبل به رهبری سعد حریری و برخی احزاب مسیحی به رهبری سمیر جعجع اخیراً تبلیغات زیادی علیه حزبالله به راه انداختهاند.
سعد حریری روز دوشنبه لیست رقیب سرشناس انتخاباتی خود یعنی حزبالله و متحدان آن را لیست «دوستان سوریه» خواند و در ادامه اتهاماتی علیه این جنبش و سوریه مطرح کرد.
حریری که به البقاع الاوسط رفته بود، در «مجدل عنجر» ادعا کرد: «چرا در برخی مناسبتها پرچم برخی احزاب و کشورهای دیگر (در اشاره به پرچم حزبالله و ایران) بیشتر از پرچم لبنان است؟»
وی در ادامه به سخنرانی سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله نیز واکنش نشاد داد، نصرالله از اقدامات تحریکآمیز المستقبل و متحدانش انتقاد کرده بود.
*قانون قبلی انتخابات لبنان که به قانون 60 (مصوب سال 1960 میلادی) معروف بود، براساس الگوی «اکثریت» بوده است. به این صورت که در هر حوزه انتخابی همه اعضای لیستی که حائز اکثریت شوند به پارلمان راه پیدا میکنند و احزاب دیگر در آن حوزه از ورود به مجلس باز میمانند
*در قانون جدید که مهندس اصلی آن را باید جریان مسیحی میشل عون دانست، لبنان به 15 حوزه انتخابی (شهر) تقسیم میشود و نامزدهایی نماینده خواهند شد که براساس فرمول تقسیم تعداد کل آرای حوزه بر کرسیهای همان حوزه، رای کسب کنند. به این ترتیب ضرورت کسب اکثریت آرای مردم برای نمایندگی و حذف نامزدهای ضعیفتر از حیث رای لغو میشود
*براساس قانون سابق یعنی قانون 60، لبنان به حوزههای بسیار متعدد و منطقهای تقسیم میشد که هر یک از آنها منطقه نفوذ یک سیاستمدار و خاندان قدیمی بود. در این حوزهها سیاست مداران کهنه کاری که کنترل آن مناطق را در اختیار داشتند با رای اکثریت، همیشه در انتخابات پیروز میشدند و عملا طبقه سیاسی حاکم همگی از چهرههای قدیمی صاحب نفوذ بودند
*قانون 60، عملاً لبنان را از مسیر توسعه سیاسی و ایجاد طبقه سیاسی جوانتر و جدید دور کرده بوداما قانون جدید، از به حاشیه رفتن نامزدهای جدید خودداری میکند
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
افزایش 2.7 درصدی نرخ مشارکت اقتصادی در 4 سال اخیر
رئیس جمهور در اجتماع بزرگ و پرشور مردم تبریز:
افتتاح 3 هزار میلیارد تومان طرح اقتصادی و عمرانی در آذربایجان شرقی
تکاپوی اروپا برای حفظ برجام
دکتر ظریف در گفتگو با نشنال اینترست:
خروج رسمی آمریکا از برجام ایران را از تعهدات خود در این توافق رها میکند
ملت، دولت، ارتش و انصارالله یمن:
شهادت "صالح الصماد" بیپاسخ نخواهد ماند
نهیب ظریف به نخبگان آمریکایی
معاون اول رئیس جمهور، در دومین جشنواره آموزشی تحصیلی جایزه ملی ایثار:
مدیران کشور باید ایثارگر باشند و از خود گذشتگی نشان دهند
مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب استان اعلام کرد:
برگزاری مانور بزرگ سازگاری با کم آبی در 56 شهر و300 روستای استان اصفهان
مجلس آینده لبنان براساس قانون جدید تناسبی رقم میخورد
اروپا و تعهدات برجام
نوبخت: با بازگشت به قرآن میتوانیم در جهان اسلام به وحدت برسیم
وزیر دادگستری: هدف اصلی دولت عبور از مشکلات است
وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی اعلام کرد
هدفگذاری دولت در سال 97، ایجاد یک میلیون شغل
رئیس جمهور در اجتماع بزرگ و پرشور مردم تبریز:
افتتاح 3 هزار میلیارد تومان طرح اقتصادی و عمرانی در آذربایجان شرقی
رئیس جمهور در اجتماع بزرگ و پرشور مردم تبریز:
افتتاح 3 هزار میلیارد تومان طرح اقتصادی و عمرانی در آذربایجان شرقی
رئیس جمهور در اجتماع بزرگ و پرشور مردم تبریز:
افتتاح 3 هزار میلیارد تومان طرح اقتصادی و عمرانی در آذربایجان شرقی
رئیس جمهور در اجتماع بزرگ و پرشور مردم تبریز:
افتتاح 3 هزار میلیارد تومان طرح اقتصادی و عمرانی در آذربایجان شرقی
رئیس جمهور در اجتماع بزرگ و پرشور مردم تبریز:
افتتاح 3 هزار میلیارد تومان طرح اقتصادی و عمرانی در آذربایجان شرقی