روزنامه جهان صنعت
1397/02/04
نگران امتیازدهی ترامپ به پیونگیانگ
کشورهای گروه ۷ در جریان کنفرانس وزرای خارجه این کشورها در تورنتو، بهطور قاطع و در یک جبهه مشترک به آنچه تجاوزگریهای روسیه خواندند، حمله کردند.این در حالی است که همزمان شرکای اروپایی آمریکا از بابت اینکه دونالد ترامپ اقدام به پاره کردن برجام با ایران کند، نگران هستند اما در عین حال از لزوم مقاومت در برابر فعالیتهای مغرضانه ولادیمیر پوتین سخن گفتند.
همچنین کشورهای گروه ۷ به دنبال هرگونه سرنخی بودند که نشان دهد چطور ترامپِ غیرقابل پیشبینی نشست برنامهریزی شده خود با کیم جونگ اون درباره موضوع خلع سلاح هستهای را پیش خواهد برد.
یک مقام بلندپایه آمریکایی در گفتوگو با خبرنگاران با طرح این موضوع که مسکو در جلوگیری از استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه کوتاهی کرده روسیه را به دخالت در انتخابات کشورهای غربی متهم و اظهار کرد: کشورهای گروه ۷ در زمینه مخالفت با رفتار بدخواهانه روسیه متحدند.
در حالی که بیانیه مشترک این مذاکرات در تورنتو دیروز منتشر شد، مقامهای کشورها تایید کردند که وزرای آنها موضعی سرسختانه علیه روسیه در این نشست اتخاذ کردند. میزبان نشست یکشنبه گذشته کریستیا فریلند، وزیر خارجه کانادا بود که همتایان خود در گروه ۷ و نماینده اتحادیه اروپا را به یک ناهار کاری دعوت کرد تا درباره بحران اوکراین نیز بحثهایی انجام دهند.
او گفت: اعضای گروه ۷ بر وحدت ما در حمایت از اوکراین و همچنین نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین که همه به حاکمیت و تمامیت ارضی این کشورها احترام بگذارند مجددا تاکید کردند.
در عین حال کشورهای گروه ۷ از بابت حمایتهای روسیه از رییسجمهور سوریه در جنگ داخلی این کشور و همچنین اتهام اخیر مربوط به دست داشتن مسکو در سوءقصد به سرگئی اسکریپال، مامور اطلاعاتی سابق روسی با یک ماده اعصاب در انگلیس اظهار نگرانی کردند.
یک مقام آمریکایی تصریح کرد که عملیات هوایی مشترک اخیر آمریکا، فرانسه و بریتانیا علیه سوریه یک عملیات فیالبداهه نبوده بلکه بخشی از یک کمپین متحد و مداوم برای ایجاد یک بازدارندگی علیه تسلیحات شیمیایی بوده و در صورت لزوم باز هم میتواند با ابزارهای نظامی تکرار شود.
یک منبع خبری گفت که جان سالیوان، وزیر خارجه موقت آمریکا در جریان این اجلاس یک نشست دوجانبه مختصر با وزیر خارجه بریتانیا داشته و نشست آنها در دفتر رییس دانشگاه تورنتو برگزار شده است و جانسون در این نشست به همتای آمریکایی خود گفته است یکی از مسایلی که ما نگرانش هستیم مساله توافق هستهای برجام و مسیری است که این توافق به سمت آن میرود.
یک منبع دیپلماتیک فرانسوی نیز گفت: چند وزیر گروه ۷ به رهبری فرانسه در این خصوص تقاضایی قاطع از آمریکا داشتهاند و در وضعیت فعلی ما نباید توافق هستهای برجام را کنار بگذاریم. در عین حال این وزرا درباره مساله کرهشمالی نیز بحث کردند.
کشورهای گروه ۷ از جمله ژاپن از تلاشها برای متقاعد کردن رهبر کرهشمالی به منظور پایان دادن به تلاشهایش برای تولید سلاح هستهای حمایت کردند اما در عین حال اظهار تمایل کردند که طرف آمریکایی نیز به آنها جزییات بیشتری را اعلام کند.
این کشورهای همپیمان آمریکا به دنبال اطمینان پیدا کردن از این هستند که ترامپ برای به دست آوردن یک توافق تاریخی بیش از حد به حکومت کرهشمالی امتیاز ندهد. در مجموع وزرای خارجه گروه ۷ در نشست یکشنبه گذشته به موضوع تنشها با مسکو، ایران و کرهشمالی و همچنین مشکلات سیاسی در ونزوئلا و میانمار پرداختند.
گفتنی است در بیانیه نهایی اجلاس وزرای خارجه گروه ۷ ادبیات سرسختانهای در قبال روسیه و کارهایی که تا الان انجام داده اتخاذ شده اما در عین حال بیانیه به گونهای است که چنین برداشت میشود که درهای مذاکره همچنان باز است. این منبع تصریح کرد: ما به آنها میگوییم اگر میخواهید با شما مثل یک ابرقدرت رفتار شود پس با ما همکاری داشته باشید.
در عین حال هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان از مسکو خواست تا به حل بحران در سوریه کمک کند. او به خبرنگاران گفت: ما میدانیم که جنگ سوریه به عنوان مثال نمیتواند بدون روسیه حل و فصل شود اما در ازای آن باید تلاشهایی سازنده صورت گیرد.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: در این نشست گروه ۷ حمایت فراگیری از به اصطلاح فرآیند صلح ژنو تحت رهبری سازمان ملل برای سوریه شد؛ فرآیندی که یک انتقال قدرت سیاسی را در سوریه که به موجب آن بشار اسد، رییسجمهور این کشور از قدرت کنار رود، در نظر بگیرد.
این مقام خاطرنشان کرد: فرآیند ژنو به نوعی تمرکز بر دستیابی به پیشرفت سیاسی خواهد بود. آمریکا نیز گفت که اولویتهایش در عین حال شامل فعالیتهای منطقهای بدخواهانه ایران و پایان دادن به برنامه هستهای کرهشمالی میشود. این مذاکرات وزرای خارجه گروه ۷ در حالی اواخر دیروز پایان یافت که به نوعی تدارک برای اجلاس سران گروه ۷ در اوایل ماه ژوئن در کانادا محسوب میشود.
انتظار نمیرود که این نشست به مساله تحریمهای بیشتر علیه روسیه بپردازد زیرا کشورهای بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا اعضایی هستند که همزمان عضو اتحادیه اروپا نیز محسوب میشوند و به همین دلیل آنها باید در اتحادیه اروپا بهطور دسته جمعی درباره چنین اقداماتی توافق کنند. با این حال یک مقام گفت: احتمالا این مساله در مذاکرات دوجانبهای که برگزار میشود مطرح میشود. این نخستین بار از زمان حمله آمریکا، بریتانیا و فرانسه به اهداف مربوط به جنگافزار شیمیایی در سوریه است که مقامهای ارشد گروه 7 گرد هم میآیند.
از طرفی وزیر خارجه آلمان ضمن اعلام مخالفت با پیوستن مجدد روسیه به گروه 7 گفت: مسکو به این منظور باید شرایط لازم را ایجاد کند. هایکو ماس در جریان سفر به کانادا و حضور در نشست هفت کشور صنعتی جهان موسوم به گروه 7 در تورنتو با حضور مجدد روسیه در این گروه مخالفت کرد.
در شرایطی که غرب میخواهد با مسکو وارد مذاکره شود، ماس تاکید دارد که آمادگی برای مذاکره محدودیتهایی دارد و در این مورد در نشست گروه 7 گفت: روسیه باید به این منظور شرایط لازم را ایجاد کند.
ماس افزود: این موضوع که روسیه اکنون اینجا حضور ندارد مسالهای در ارتباط با حقایق جهانی است؛ اینکه در زمینه کریمه حقوق بینالملل نقض شده است. تغییر این وضعیت فقط به روسیه بستگی دارد و پرداختن به این موضوع فعلا مطرح نیست. آلمان و فرانسه تلاش میکنند تا مذاکره با روسیه به منظور حل بحران سوریه را پیگیری کنند. ماس تاکید کرد که پیش از مذاکره، روسیه باید اقدامی سازنده انجام دهد تا بحران حل شود.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
زنگنه در مراسم بزرگ ترین قرارداد نفتی با ارتش:
پیشنهاد آخوندی برای تجهیز منابع تسهیلات مسکن؛
زیر ساختهای بورس ایران ضعیف است
نگران امتیازدهی ترامپ به پیونگیانگ
سیاستهای دولت چارهساز نیست؛
بخشنامه 12 مادهای جهانگیری و واکنش صادرکنندگان؛
دی بروین و هری کین جا ماندند؛
سوءتغذیه کودکان در مناطق محروم؛
انتظار زیادی!
بازی دولت با بانک مرکزی
به مناسبت 78 سالگی رادیو؛
واکنش عضو شورای شهر تهران به مومیایی کشف شده از صحن حرم عبدالعظیم(ع)؛
ماکرون- ترامپ؛ تفاهم ضد و نقیض
استفاده از پیام رسان خارجی حق مردم است
حالا نوبت مردم است
نخستوزیر ارمنستان از سمت خود کنارهگیری کرد
وزیر خارجه روسیه:
نظام پولی قربانی سیاست