انتخاب «سروش» حق دولت است

روح‌الله مومن‌نسب*- کوچ کاربران دولتی به سروش در پی اعلام خبر ممنوعیت استفاده نهادهای دولتی از شبکه‌های غیربومی هر چند واکنش‌های گسترده‌ای داشت اما این تصمیم دولت موضع‌گیری کاملا منطقی و طبیعی بود‌. از آنجا که سرور‌های اصلی پیام‌رسان‌های غیربومی در ایران نیست و انتقال پیام پس از کپی شدن اطلاعات در سرورهای 14 کشور انجام می‌شود محیطی امن برای ارسال پیام‌ها و اخبار دولتی نیست‌.
نهادهای دولتی به‌طور منطقی باید از سرورهایی با بالاترین میزان امنیت، اعتبار و در عین حال بومی استفاده کنند‌. این نکته را نباید فراموش کرد که رسانه‌های تعاملی دوسویه هستند و از آنجا که قدرت پررنگ و کمرنگ کردن پیام‌ها در آن فراهم می‌شود و گاهی حتی برخی پیام‌ها را خنثی می‌کنند کاربرد مناسبی برای دولت‌ها ندارند و منطقی است که دولت‌ها از شبکه‌های پیام‌رسان یکسویه در راستای اطلاع‌رسانی‌های خود استفاده کنند‌.
گذشته از این استفاده از بستر پیام‌رسان‌های خارجی برای اطلاع‌رسانی اخبار داخلی خیلی منطقی نیست‌. همین موضوع موجب خواهد شد در بزنگاه‌های مهم بین‌المللی از آنجا که سرور اصلی در اختیار دولت قرار ندارد خطر قطع پیام‌رسان‌ها از سوی کشورهای مبدا ما را تهدید کند‌. به هر روی تصمیم‌گیری ادامه روند حیات پیام‌رسان در دست صاحبان آن است و طبیعی است که تصمیم‌گیری آنها شرایط پیام‌رسانی کشور را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد‌. از طرفی باید گفت امنیت پیام‌رسان‌های داخلی در همان گام‌های نخست 14 برابر بیشتر از پیام‌رسان‌هایی مانند تلگرام است‌. این موضوع تاییدی است بر کذب بودن هک پیام‌رسان‌های داخلی از سوی هکرها‌. وجود سرورهای اصلی پیام‌رسان در داخل کشور موجب بالا رفتن ضریب امنیت و در گام‌های بعد عملکرد مقتدرانه پلیس فتا در این فضاست‌.
به هر روی وجود سرورهای اصلی داخل کشور موجب خواهد شد تا اگر به حریم خصوصی تجاوز و جرم محقق شد، بر اساس قوانین جرائم رایانه‌ای و از آنجا که اطلاعات در دایره سرمایه مردم قرار دارد و هیچ مجوزی نیز در راستای خرید و فروش اطلاعات شخصی وجود ندارد قانون نه‌تنها فرد خاطی و سوءاستفاده‌کننده از آن شبکه را مورد تعقیب قرار دهد بلکه شبکه پیام‌رسان را به دلیل عدم توانایی در کنترل امنیت کاربران مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت‌.


افزون بر این تداوم روند کار شبکه‌های پیام‌رسان داخلی موجب خواهد شد تا فارغ‌التحصیلان حوزه ‌آی‌تی و فناوری اطلاعات وارد فضای اشتغال شده و از محیط مشاغل غیرمرتبط خارج شده و جذب مشاغل مرتبط شوند‌. فارغ‌التحصیلان رشته‌های‌ آی‌تی بخشی از سرمایه ملی کشور هستند که به دلیل بی‌توجهی به بومی‌سازی شبکه‌های پیام‌رسان این گروه همچنان امکان فعالیت گسترده را ندارند‌.
موضوع مورد بحث دیگری که بارها مورد سوال قرار گرفته تضمین حفاظت از اطلاعات شخصی افراد در برابر دولت است‌. در این حیطه باید خاطرنشان کرد همه اطلاعات منتشرشده افراد در شبکه‌های اجتماعی، پیام‌رسان و حتی مخابراتی در سرور داخل کشور ثبت و کپی شده‌اند‌. این موضوع همه پیام‌رسان‌های داخلی و خارجی را دربرمی‌گیرد که از فضای اینترنت
استفاده می‌کنند‌.
از همین‌رو در صورت بروز عملکرد خارج از حیطه قوانین کشور که موجب واکنش‌هایی علیه مسایل امنیتی کشور شود با توجه به حکم قاضی، امکان شنود و کنترل اطلاعات منتشر شده افراد خاطی در آن حوزه وجود دارد‌. بنابراین هیچ تفاوتی در استفاده از شبکه‌های پیام‌رسان داخلی و خارجی وجود ندارد و در هر دو حالت اطلاعات در اختیار دادگاه قرار خواهد گرفت‌.
* رییس مرکز آموزش سواد فضای مجازی
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال