طرح آشتی ملی به رقابت های سیاسی انتخابات کشیده شد؛

استقبال اصلاح‌طلبان، مخالفت اصولگرایان
گروه سیاسی- کمتر از چهارماه تا برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری فرصت باقی است که احزاب و جریانات سیاسی خود را برای حضور در این میدان آماده می‌کنند، در این میان گمانه زنی‌های زیادی درخصوص افراد مورد نظر جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا برای کاندیداتوری صورت می‌گیرد‌. به نظر می‌رسد اصولگراها در لیست احتمالی خود برای انتخابات ریاست‌جمهوری از گزینه‌هایی نظیر محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی و عزت‌الله ضرغامی‌، پرویز فتاح و حتی افراد شاخصی نظیر حجت‌الاسلام ناطق‌نوری را که دلخورده از این طیف است‌، نام برده‌اند و در مقابل آنها به نظر می‌رسد گزینه اجماعی و قطعی اصلاح‌طلبان برای ورود به کارزار انتخاباتی حسن روحانی، رییس‌جمهور فعلی کشور است‌. اصولگرایان درهمین ابتدای کار با مشکل نداشتن اجماع نظر بر سر انتخاب یک کاندیدای واحد روبه‌رو هستند‌. تشکیل جبهه‌ها و تشکل‌های تازه در اردوگاه اصولگرایان طی ماه‌های گذشته و عدم معرفی یک کاندیدای قدرتمند و مورد اجماع از طرف همه احزاب اصولگرا و مورد اقبال همه اقشار طرفدار این جناح در بین مردم نشان از اقدامات واگرایانه در دل این جریان است‌. البته لازم به ذکر است این تشتت آرا بین اصولگرایان چندی پیش در اثر تبلیغات سوء این جناح، به اصلاح‌طلبان نیز سرایت کرده بود‌. اصلاح‌طلبان قبل از اینکه برای اعلام کاندیداتوری و تایید صلاحیت حسن روحانی به اجماع برسند گزینه‌هایی مانند محمدرضا عارف و مسعود پزشکیان را به عنوان گزینه‌های احتمالی مطرح کرده بودند اما پس از اعلام تلویحی روحانی برای ریاست‌جمهوری تمام نظرات مجددا به سمت او معطوف شد و احزاب مختلف از هم‌اکنون اعلام اجماع کردند‌. اما در مورد عدم مقبولیت مردمی کاندیداهای فعلی اصولگرایان که یکی از مهم‌ترین آنها محمدباقر قالیباف بوده می‌توان به مشکلاتی که در زمان ریاست او بر شهرداری تهران وجود داشته، اشاره کرد‌. وضعیت نابسامان شهر تهران در حل مشکلاتی مانند ترافیک، مشکلات مالی که در سیستم جامع شهرداری وجود دارد‌، صدور مجوزها و پروانه‌هایی که برای ساخت بی‌حساب و کتاب، عدم حل مشکل بافت‌های فرسوده، عدم وجود راهکار برای حل مشکلات حاشیه‌نشینی و مشکل اخیر که واقعه پلاسکو را رقم زد از جمله دلایل عدم مقبولیت این کاندیدای احتمالی است‌. اما وضعیت سعید جلیلی هم چندان بهتر به نظر نمی‌رسد و برای آن می‌توان گفت آفتاب آمد دلیل آفتاب چراکه وضعیت این گزینه احتمالی با انتخابات گذشته چندان تفاوتی نکرده و وی حرکت و عملکرد جالب توجهی نداشته که طی این چند سال بتواند جایگاه او را از رای حداقلی به آرای حداکثری برساند‌.
نسخه شفا بخش باهنر برای اصولگرایان
محمدرضا باهنر، رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری در نشست خبری خود به سوال‌های مختلفی راجع به انتخابات پاسخ داد‌.


وی نسخه شفابخش وضعیت اصولگرایان را در انتخابات تشکیل چند حزب قدرتمند معرفی و استراتژی فعلی خود را اتحاد20 تا 30 درصد از اصولگرایانی که در انتخابات سال پیش جدا از مجموعه واحد اصولگرایان برای انتخابات فعالیت می‌کردند‌، اعلام می‌کند‌. باهنر در این خصوص گفت: به همین دلیل جبهه مردمی نیروهای انقلاب تشکیل شده است‌. البته هنوز هم برخی‌ها در مورد این وحدت بحث دارند اما ما به ائتلافی جامع نیازمندیم‌. بعضی‌ها می‌پرسند کاندیدای شما کیست، کاندیدای ما همان کاندیدای جبهه مردمی نیروهای انقلاب است‌. دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری با بیان اینکه روحانی در انتخابات اخیر وامدار اصلاح‌طلبان شد، گفت‌: قطعا اصولگرایان در مقابل روحانی یک کاندیدا خواهند داشت‌.
باهنر تصریح کرد‌: اگر دوستان قبول دارند برای رقابت با اصلاح‌طلبان نیازمند وحدت هستیم. پس از این اصول بیرون نزنند‌. در جریان انتخابات اصولگراها ناچار به ائتلاف هستند، البته ائتلاف دست برداشتن از اصول نیست. رقابت در کشور ما تاکنون بین اصلاح‌طلبان و اصولگراهاست‌. ممکن است در هر دو گروه طیف تند و کند داشته باشیم اما اینکه معتدلین توانسته باشند افکار تمیزی ارائه دهند، نتوانستند به افکار عمومی یک چهره مستقلِ معتدل معرفی کنند‌. ما چون حزب فراگیر در کشور نداریم متاسفانه همه جریانات سیاسی عمده وقتشان در انتخابات صرف تحکیم وحدت داخلی می‌شود و بعضا تا ۸۰ درصد انرژی فعالان سیاسی برای وحدت درونی صرف می‌شود و ۲۰ درصد بقیه برای رقابت با رقیب باقی می‌ماند و به همین دلیل هر دوره ساز و کارهای جدیدی مطرح می‌شود و متاسفانه این داستان ادامه دار است‌.
رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری همچنین از برگزاری انتخابات به صورت هیجانی و بودن استدلال در بین اقشار مختلف مردم گله کرد و گفت‌: «با کمال تاسف انتخابات ریاست‌جمهوری عموما هیجانی شده است و مردم خیلی دیر و محتاطانه تصمیم می‌گیرند؛ گاهی پایش‌هایی صورت می‌گیرد اما در روزهای پایانی انتخابات اعداد درست از آب درنمی‌آید‌. تا ۴۸ ساعت مانده به انتخابات، بسیاری هنوز تصمیم نهایی را نگرفتند اما چون احزاب وجود ندارد، ضابطه‌ای برای مسابقه یک چهارم نهایی و مرحله نهایی نیست.»
و یکی از دلایل موید این صحبت‌های باهنر این است که هنوز تنور انتخابات به‌اندازه‌ای که انتظار می‌رود گرم نشده است‌. به باور بسیاری از ناظران فضای سیاسی در آستانه برگزاری دوازدهمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری کشور دیرتر و آهسته تر از دوره‌های پیشین به سوی انتخاباتی شدن پیش می‌رود‌. این مساله‌ای است که توجه چهره‌های سیاسی را نیز به خود جلب کرده است‌.
باهنر همچنین در مورد تاثیر درگذشت آیت الله ‌هاشمی‌رفسنجانی روی انتخابات سال آینده اظهارکرد‌: آقای ‌هاشمی وزنه سیاسی و در انتخابات بسیار موثر بود؛ به هر صورت ریزش‌ها و رویش‌هایی وجود دارد اما معمولا رویش‌ها بسیار بیشتر از ریزش‌ها است و در آستانه انتخابات سال آینده خلاءهایی احساس می‌شود ولی اما وقتی فاصله می‌گیریم، می‌بینیم که می‌تواند پر شود، افرادی که در این قضیه احساس می‌کنند وزنه و پشتیبانی را از دست داده‌اند قاعدتا در پی جایگزین خواهند بود‌. وی ادامه داد‌: این انقلاب و نظام بر دوش مردم و به خصوص نخبگان جامعه است و وابسته به هیچ فردی نیست‌.
ضرورت بحث بر سر آشتی ملی
البته بحث بر سر طرحی با عنوان آشتی ملی یا عناون همبستگی ملی بحثی است که در میان گروه‌های مختلف اصلاح‌طلبان نیز مطرح است و بسیاری از آنها این طرح را با عنوان همبستگی ملی می‌پذیرندو عقیده دارند قهری در کار نبوده است که اکنون به آشتی بینجامد‌. اخیرا رسانه‌های همسو با اصلاح‌طلبان با وجود محدودیت در پوشش اخبار رییس دولت اصلاحات به بررسی این موضوع پرداختند‌. از سوی دیگر اغلب رسانه‌های اصولگرا یا در این باره سکوت کردند یا به ذم آن پرداختند‌. طرح آشتی ملی با استقبال هواداران جریان اصلاحات در فضای مجازی نیز روبه‌رو شد و از سوی دیگر منتقدانی هم پیدا کرد که طرح مذکور را «بی‌فایده» دانستند‌ و البته انتقاد برخی از آنها به این طرح درمورد زمان مطرح شدن آن است که انتقاد دور از ذهنی به نظر نمی‌رسد‌ چراکه این طرح اکنون که زمان کمی تا انتخابات مانده می‌تواند حکم یک شعار انتخاباتی را داشته باشد تا یک راهکار اجرایی‌.
محمدرضا باهنر نیز درخصوص طرح آشتی ملی گفت‌: برخی آشتی ملی را به معنای آشتی میان قاضی و مجرم تفسیر می‌کنند که این امر امکان‌پذیر نیست‌. اگر دنبال این هستند که قاضی با متهمان و مجرمان آشتی کند، معنا ندارد‌. اگر مجرمی از جرائم خود پشیمان شده باشد، باید عذرخواهی کند‌. اصلاح‌طلبان باید پیشنهادشان پیرامون آشتی ملی را صریح‌تر بیان کنند‌.
آملی‌لاریجانی نیازی به آشتی ملی نمی‌بیند
البته رییس قوه قضاییه ضمن کنایه به طرح آشتی ملی این طرح را فاقد اعتبار دانست! آیت الله آملی‌لاریجانی تاکید کرد‌: آشتی ملی در جایی موضوعیت دارد که اختلافات اساسی وجود داشته باشد‌. میان مردم فهیم و بصیر ما چه اختلاف و تفرقه‌ای هست که نیازمند آشتی ملی باشند؟ هیچ کس منکر وجود اختلاف سلایق نیست اما همه می‌بینیم وقتی بحث منافع و امنیت ملی مطرح است، همه مردم اختلاف سلیقه را کنار می‌گذارند و در کنار یکدیگر هستند‌. آملی‌لاریجانی با بیان اینکه تکرار مباحث مطرح شده در رسانه‌های بیگانه پیرامون آشتی ملی توسط مدعیان تحلیل سیاسی در داخل کشور عجیب است، خاطرنشان کرد‌: برخی گفته‌اند که رییس قوه قضاییه با آشتی ملی مخالف است‌.
من قطعا مخالف آشتی، صلح و دوستی نیستم اما بحث بر سر این است که آشتی ملی در حال حاضر موضوع ندارد، مردم با هم قهر نیستند که نیازمند آشتی ملی باشد‌.
وی افزود‌: عده‌ای در جریان فتنه از مردم جدا شدند‌. مشکل از مردم نیست، مشکل از آنها‌ست که از مردم جدا شدند‌. آنها باید به دور از فرافکنی از مسیر نادرست خود که همصدایی با دشمن است، بازگردند و به مردم بپیوندند‌. راه بازگشت نیز قبول اشتباه است‌. گاه انسان‌ها بر اثر برخی تعصبات، اشتباه خود را نمی‌پذیرند و برای خود و دیگران باور نادرست ایجاد می‌کنند‌. اگر جداشدگان از مردم، حق‌طلب باشند راه برای اصلاح باز می‌شود بنابراین اولین گام این است که دست از فتنه‌گری بردارند و اشتباه خود را بپذیرند‌.
بنا به نظر اصلاح‌طلبان موافق با این طرح، آشتی ملی یعنی پذیرش تکثر از موضع برابری و یکسانی نه اینکه یکی از دیگری عذرخواهی کند یا توبه‌نامه بنویسد و مواردی از این قبیل؛ این دسته از موافقان این طرح را به صورت عامیانه با تشبیه جامعه به یک کشتی توضیح داده و اظهار می‌کنند همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم و اگر ببینیم عده‌ای در حال سوراخ کردن کشتی هستند چه کاری باید انجام دهیم. آیا باید گوشه‌ای بنشینیم و نگاه کنیم و با سکوت از آنها بخواهیم که کشتی را سوراخ نکنند و کشور را زیر آب نبرند‌. مشخص است که طرف مقابل حرف ما را نمی‌پذیرد، آیا باید به طرف بگوییم کشتی را سوراخ کن یا خود ما هم به بزرگ‌تر کردن سوراخ کشتی کمک کنیم. در چنین شرایطی باید آنقدر به او بگوییم تا متوجه شود که اگر کشتی سوراخ شود، همه غرق می‌شویم‌.
با توجه به این تفسیر از طرح آشتی ملی می‌توان دریافت که اصلاح‌طلبان خطری بزرگ را از اصولگرایان احساس می‌کنند و آن خطر می‌تواند دسیسه چینی‌هایی برای کمرنگ کردن و تاحد توان حذف اصلاح‌طلبان از صحنه سیاسی ایران باشد و در این راستا از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند و با این اوصاف مشخص است که به هیچ وجه طرح آشتی ملی را نخواهند پذیرفت و گزینه جنگ را دربرابر این آشتی انتخاب خواهند کرد‌.
بنابراین واضح است که تلاش فعلی اصلاح‌طلبان باید بر حفظ انسجام باشد‌. اصلاح‌طلبان در عین اینکه تلاش دارند صدای واحدی را به گوش مردم برسانند، باید سعی کنند هوشیارانه فضای سیاسی را رصد کرده و به تصمیمی مقتضی دست یابند تا اگر بنا به هر دلیلی ضرورتی برای تغییر ایجاد شود، آمادگی داشته باشند‌.
علاوه بر اینها یکی دیگر از مباحثی که این روزها در بین اصلاح‌طلبان به صورت قدرتمند و منسجم مطرح شده و پیگیری می‌شود بحث افزایش و ارتقای سطح و کیفیت روابط با رهبری است‌. اصلاح‌طلبان که همیشه رهبری را به عنوان وزنه اصلی نظام پذیرفته بودند طی سال‌های گذشته با تبلیغات سوء به نحوی نشان داده شده‌اند که گویا شکاف عمیقی بین آنها و رهبری وجود دارد این در حالی است که روسای احزاب اصلاح‌طلب با مطرح کردن طر ح آشتی ملی اعلام می‌کنند که به لحاظ حقوقی، رهبری عالی‌ترین مقام معنوی و سیاسی و مسوول نظام ما هستند و سه قوه زیر نظر ایشان فعالیت می‌کنند‌.
آنها رهبری را عمود این خیمه و ستون نظام می‌دانند و به قانون اساسی معتقد هستند و به این جایگاه رفیع احترام می‌گذارند و که تماس‌ها و ارتباطات بیشتری داشته باشند‌. رئوس این جریان بارها به صراحت اعلام کرده‌اند که بزرگان اصلاح‌طلب باید ارتباط خود را با مقام معظم رهبری افزایش دهند تا بتوانند مسایل را به صورت واقعی وصحیح به ایشان منتقل کنند و هم از طریق نامه و مکاتبه این ارتباط حفظ شود‌. به هر حال یک جریان سیاسی که حداقل نصف جمعیت ایران را در بر می‌گیرد یا نصف جمعیت فعال سیاسی کشور را شامل می‌شود نمی‌تواند از کانون هدایت و رهبری نظام دور باشد‌.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال