بحران آب، چالش جدی دولت دوازدهم؛

گروه انرژی- تامین آب شرب سالم به‌عنوان یکی از چالش‌های جدی مردم در کشور تلقی می‌شود؛ موضوعی که با توجه به تغییرات اقلیمی که در کشور رخ داده، موجب شده تا تامین آب شرب نیز با مشکل مواجه شود.
روند کاهنده میزان بارش‌ها و قرار گرفتن ایران در منطقه نیمه‌خشک خاورمیانه به این معضلات دامن زده. از سویی دیگر استفاده نامناسب برخی مشترکین از این نعمت الهی و هدررفت بیش از حد آب طی سال‌های اخیر کشور را میزبان بی‌آبی عظیمی کرده است.
تغییرات اقلیمی در جهان و گرم شدن سالانه کره زمین موجب بروز مشکلاتی در سراسر دنیا شده و طی سال‌های اخیر در کشور‌های برزیل، آمریکا و چین میزان بارش‌ها به شدت کاهش یافته و این تغییرات جوی، ایران را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
در حال حاضر منابع آبی کشور به علت تغییرات آب و هوایی، گرم شدن دمای کره زمین و میزان تبخیر بیش از حد آب سبب شده با کاهش منابع آبی رودخانه‌ها مواجه شویم. به همین منظور باید با یک فرهنگ‌سازی مناسب از وخیم‌تر شدن اوضاع جلوگیری شود.


بر این اساس آمارها در بخش آب بسیار نگران‌کننده است. در گزارش سازمان ملل در سال 2016 درخصوص چالش‌های ایران بر اقتصاد و امنیت آب متمرکز شده و در حالی که دوسوم منابع آب کشور در استان‌های غربی وجود دارد اما مردم این منطقه به‌ویژه استان خوزستان با مشکلات عدیده‌ای درخصوص آب شرب روبه‌رو هستند.
در همین حال عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه ۱۶ استان کشور یعنی حدود ۶۰ درصد مردم با بحران آب مواجه هستند، گفت: انتقال آب، بهترین راهکار برای رفع بحران کم‌آبی در کشور است.
ابوالفضل حسن‌بیگی در گفت‌وگو با مهر ضمن بیان اینکه خشکسالی‌های اخیر در کشور به دلیل رشد جمعیت و کمبود نزولات جوی ایجاد شده است، ابراز داشت: در گذشته سالانه حدود ۶۵۰میلیارد مترمکعب نزولات آسمانی را شاهد بودیم و در حال حاضر این میزان تبدیل به ۵۰۰ میلیارد مترمکعب شده است که نشان از کاهش فراوان می‌دهد. از سوی دیگر جمعیت ایران از ۳۰ میلیون نفر در دهه ۵۰ به ۸۰ میلیون نفر رسیده و این امر علاوه بر پنج میلیون نفر که از کشورهای دیگر مانند پاکستان و افغانستان و ... مهمان ما هستند، جمعیتی بالغ بر ۸۵ میلیون نفر را برای ما ایجاد کرده است که با این تفاسیر باید گفت امروز به دلیل توسعه در بخش جمعیت، کشاورزی، مسکن، صنایع و... ۶۰ درصد جمعیت کشور با کمبود آب مواجه هستند.
وی افزود: برخی کارشناسان درباره تولید آب نظر منفی دارند ولی سوال اینجاست که چرا آمریکا از یک‌هزار و ۹۰۰ کیلومتری آب را جابه‌جا می‌کند و هیچ آسیبی به محیط‌زیست نمی‌رسد. محیط‌زیست را اگر درست تعریف نکنیم، همین می‌شود که امروز برخی استان‌های ما با تولید آب مقابله می‌کنند بنابراین در برنامه ششم وزارت نیرو مکلف شده از طریق دریای مکران، خلیج‌فارس و دریای خزر آب را تامین کند.
خریداری آب مورد نیاز از کشورهای همسایه
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه در حال مذاکره با کشورهای همسایه هستیم تا آب موردنیاز را خریداری کنیم، ابراز داشت: برخی از این کشورها نسبت به جمعیت و وسعت خودشان آب فراوانی دارند. به‌عنوان مثال تاجیکستان بالغ‌بر ۲۵ برابر نیاز خودش آب دارد که به دریای سیاه و سیبری سرریز می‌شود. ما با این کشور در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم آب مورد نیاز را خریداری کنیم.
حسن‌بیگی با بیان اینکه برداشت آب به‌گونه‌ای شده که برخی استان‌ها بعضا درگیری‌هایی با هم دارند، تصریح کرد: در چهار‌محال‌وبختیاری یا استان‌هایی که به‌نوعی آب از آنها جابه‌جا می‌شود، این مشکل تبدیل به یک بحران جدی شده که باید راه‌حلی برای آنها یافت. از سوی دیگر ریشه برخی مشکلات در خارج است مثلا برخی کشورها مانند ترکیه تعداد زیادی سد ساخته تا عملا آب دجله و فرات کم شود و این به ضرر همسایگان جنوبی و به خصوص ایران است.
وی در پاسخ به اقدامات صورت گرفته در زمینه کم‌آبی و مشکل ریزگرد‌ها در جنوب‌غرب کشور افزود: با احداث سد هور الهویزه، هورالعظیم و هور الحمار در خارج از ایران شاهد ایجاد گرد‌وغبار در پایین‌دست این سد‌ها هستیم که در این بخش مجلس طرح این موضوع را به کمیسیون امنیت ملی سپرد تا با تشکیل کمیته آب بتواند این چنین معضلاتی را در کشور حل‌‌وفصل کند و باید گفت این رویه یک سال طول خواهد کشید تا بتوانیم با تهیه اسناد مربوط، به مراجع جهانی شکایت و مشکل را پیگیری کنیم.
نیازمند ۵۰ میلیارد مترمکعب آب‌شیرین هستیم
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین گفت: این کمیسیون با جمع‌بندی نظرها در کمیته آب تصمیم نهایی خود را اعلام می‌کند اما باید گفت هر زمان چنین طرح‌هایی مطرح می‌شود که در آن واردات آب محوریت دارد، جوی در سطح کلان ایجاد شده که حتی بر انتخابات نیز تاثیر می‌گذارد بنابراین دولت‌ها سعی می‌کنند زیاد در این قسمت ورود پیدا نکنند بنابراین از مقام معظم رهبری استدعا می‌کنیم تا با ورود به صحنه، دستور این کار را بدهند.
حسن‌بیگی با بیان اینکه در راستای آشنایی با قوانین و مقررات کشورهای دیگر در راستای چگونگی تامین آب آنها، تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مامور شدند که به کشورهای گوناگون سفر کنند، ابراز داشت: در خلیج‌فارس بالغ‌بر ۹میلیارد متر مکعب آب شیرین می‌شود که از این مقدار پنج میلیارد برای عربستان و سه میلیارد برای کویت و عمارت و قطر و بحرین صادر می‌شود بنابراین می‌توان مشاهده کرد که امروز کشورهایی که یک قطره آب شرین ندارند از طریق دریا منابع خود را تامین می‌کنند.
وی با بیان اینکه غربی‌ها پیش‌بینی کرده‌اند که تا نیم‌قرن آینده خاورمیانه خالی از سکنه و جمعیت خواهد شد، تصریح کرد: در حال حاضر عربستان و دیگر کشورها برای استحصال ۱۰ میلیارد متر‌مکعب شرب در حال برنامه‌ریزی هستند حال چگونه محیط‌زیست و سازمان‌های بین‌المللی نسبت به آنها هیچ‌گونه اعتراضی ندارند اما به محض اینکه ایران می‌خواهد کاری انجام دهد جوسازی صورت می‌گیرد. اگر بتوانیم برای مثال ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب را به دامغان که حوزه انتخابیه بنده است، انتقال دهیم می‌توانیم ۵۰۰هزار هکتار زمین را زیر کشت پسته برده و همچنین ۲۰۰هزار هکتار جنگل در راستای تولید اکسیژن ایجاد کنیم که با توجه به جمعیت کشور نیازمند ۴۰ تا ۵۰ میلیارد مترمکعب آب شیرین هستیم.
جلوگیری از ورود سالانه ۵۰۰ میلیون متر‌مکعب حقابه ایران
نماینده مردم دامغان در مجلس همچنین با بیان اینکه سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون مترمکعب حقابه ایران با احداث سد توسط کشورهای همسایه از ما گرفته می‌شود، ابراز داشت: متاسفانه کشور افغانستان در بالا دست رودخانه حریره رود که شهر مشهد را سیراب می‌کند، سد احداث کرده که لازم است کمیسیون امنیت ملی وارد موضوع شود تا با تصمیمات درست برای مردم و دولت راهگشا باشد.
حسن‌بیگی در ادامه تصریح کرد: استان سمنان بالغ بر ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و با اینکه به نسبت سایر استان‌ها وضعیت بهتری دارد اما طبیعتا زمانی که ۵۴ میلیون نفر در کشور با کمبود آب مواجه هستند، باید با تصمیم درست برای همه فکر شود و از دریای خزر آب به کویر مرکزی انتقال پیدا کند.
وی افزود: البته یک هجمه سنگینی از خارج کشور نسبت به انتقال آب انجام شد و الان می‌دانیم که از ولگا دو هزار و ۷۰۰میلیارد مکعب آب وارد دریای خزر می‌شود در حالی که ما ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب نیاز داریم که به داخل کشور وارد شود بنابراین در این بخش اقدامات و مذاکرات لازم را انجام می‌دهیم.
سایر اخبار این روزنامه
روحانی مصوبه شورای عالی اداری را ابلاغ کرد؛ تشدید حضور نظامی آمریکا کاهش صادرات محصولات کشاورزی کار دست تجارت داد؛ بحران آب، چالش جدی دولت دوازدهم؛ افتتاح بیست‌و‌هشتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی؛ به فکر وصول معوقات بانکی از دانه‌درشت‌ها باشیم‌؛ فروشندگان کامپیوتر و لپ تاپ از رشد خرید و فروش در فضای مجازی نگران هستند؛ بلومبرگ: ایران با دلارهای تجاری خود مقابل ترامپ می‌ایستد ماریوی قارچ‌خور و نادر گلابی‌خور! اطاعت بانک ها زیر فشار دولت در گفت‌و‌گو با دکتر قانعی‌راد مشخصه‌های وزیر علوم مناسب مطرح شد؛ استدلال حقوقی برای حل مشکل گزارش «جهان‌صنعت» از مغایرت احداث پلاسکوی 15 طبقه‌ای با طرح تفصیلی تهران؛ تکلیف حصر را روشن کنید گشت و گذاری در خاطرات طهران قدیم: حمله مرگبار به بخشداری پیشین در سیستان‌وبلوچستان بلومبرگ: ایران با دلارهای تجاری خود مقابل ترامپ می‌ایستد عدم انتخاب سرپرست برای شهرداری تهران اژدهای خفته اقتصاد ایران
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال