روزنامه شرق
1396/05/12
شکاف در کاخ سفید بر سر ایران
وزیر خارجه آمریکا میگوید با رئیسجمهوری کشورش درباره برجام اختلافنظر دارد. رکس تیلرسون در حالی برای اولین بار از این اختلافنظر پردهبرداری میکند که برخی رسانهها چندی پیش خبر دادند دونالد ترامپ هیئتی را در کاخ سفید مسئول دستیابی به این نتیجه کرده که تا پاییز، پایبندنبودن ایران به برجام را ثابت کند. اگرچه ترامپ دو هفته گذشته برای بار دوم پایبندی ایران به برجام را تأیید کرد اما اخیرا در مصاحبهای گفته این کار را برای دور بعد انجام نمیدهد. اما تیلرسون تاکنون موافق برجام بوده و حتی 29 اردیبهشت که اولین موعد اعلام پایبندی ایران به برجام بود، در نامهای این را اعلام کرد ولی دونالد ترامپ در گزارش دست برد و ادعاهایی درباره مسائل منطقه را به آن افزود. همین اختلافات موجب شد زمزمههایی مبنی بر خروج تیلرسون از کابینه ترامپ به گوش برسد. درحالیکه کابینه ترامپ تاکنون تعدادی از وزرا و اعضای خود را از دست داده، به نظر میرسد تیلرسون نیز گزینه در خطر کابینه ترامپ است.رابطه ما خوب است
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا روز سهشنبه در کنفرانس خبری در واشنگتن درحالیکه از اختلافنظر با دونالد ترامپ بر سر برجام پردهبردای میکرد، گفته است ایران روح توافق هستهای را نقض میکند، ولی آمریکا با متحدان خود همکاری میکند، تا مطمئن شود تهران این توافق را کاملا اجرا خواهد کرد. بااینحال او، روابط خود را با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا «خوب» توصیف کرد و گفت در بیان دیدگاههایش با او هیچ مشکلی ندارد. به گزارش رویترز، وزیر امور خارجه آمریکا گفته است: من و او (دونالد ترامپ) بر سر مسائلی چون برجام و اینکه چگونه باید از آن استفاده کرد، اختلافنظر داریم. او در ادامه گفته «آمریکا با دیگر کشورهای عضو توافق هستهای (1+5) بهویژه سه کشور اروپایی همکاری خواهد کرد مدعی شده: برجام تنها مربوط به بخش کوچکی از فعالیتهای ایران است و تمام فعالیتهای مخرب ایران در منطقه را نادیده میگیرد. او ادله ادعایش را به برنامه موشکی و اقدامات ایران در کشورهای عراق، سوریه و یمن مرتبط کرده است.
به گزارش ایسنا، او درهمینحال مدعی شده آمریکا قصد دارد با همکاری با متحدان خود تلاشهای توسعهطلبانه ایران در منطقه را به عقب براند. به گزارش اسپوتنیک، او گفت: ما میخواهیم جلوی دستیابی ایران به سلاح هستهای و حمایت این کشور از سازمانهای تندرو را بگیریم. او در ادامه ادعاهای خود گفت: ایران نقش توسعهطلبانه غیرقابل پذیرشی در عراق، سوریه، یمن و افغانستان دارد. تیلرسون همچنین در بخشی از اظهارات خصمانه خود گفت: گروههای شبهنظامی ایرانی که در سوریه میجنگند باید فورا مواضع خود را ترک کنند. «فارن پالیسی» چندی پیش به نقل از منابع «نزدیک به کاخ سفید» گزارش داده بود، آقای ترامپ در پی این نارضایتی از «گروهی از کارمندان معتمد کاخ سفید» خواسته است تا به دنبال تهیه «پروندهای بالقوه» برای اثبات پایبندنبودن ایران به نص برجام در مهلت ۹۰روزه آینده باشند.
ملاقات با لاوروف در فیلیپین
تیلرسون درباره رابطه آمریکا با روسیه نیز تصریح کرد: روابط بین روسیه و آمریکا درحالحاضر شاهد تنش قابل ملاحظهای است اما واشنگتن و مسکو میکوشند با یکدیگر در زمینههای متعددی از جمله مبارزه با گروه تروریستی داعش و ایجاد شرایط تحقق صلح در سوریه همکاری داشته باشند. درحالحاضر مسئله اصلی این است که اوضاع در روابط روسیه و آمریکا بدتر میشود. مسکو این حق را دارد که به اقدامات دولت آمریکا درباره اخراج ۳۵ دیپلمات روسی واکنش نشان دهد.
ترامپ تحریمها را امضا میکند
درهمینحال سخنگوی کاخ سفید گفت، رئیسجمهوری آمریکا هنوز تحریمهای مصوب کنگره علیه روسیه (ایران و کرهشمالی) را امضا نکرده است.
بسته تحریمهای جدید علیه سه کشور روسیه، ایران و کرهشمالی بهتازگی با اکثریت قاطع آرا در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید. این تحریمها در واشنگتن به تصویب رسید و در مقابل، مجلس ایران نیز اقداماتی برای مواجهه با این تحریمها اندیشیده است. درهمینحال کمیته نظارت بر اجرای برجام در شورایعالی امنیت ملی نیز اقدامات متقابلی را تدارک دید. علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی نیز در همین راستا گفته است برای مقابله با بدعهدیهای آمریکا، در هیئت نظارت بر اجرای برجام مجموعهای از اقدامات در حوزههای مختلف تعیین شده که به صورت موازی و هماهنگ دنبال میشود.
خروج آمریکا با هزینه ایران
به گزارش دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی، شمخانی تحریم چند شخص و شرکت را بیتأثیر بر استمرار مسیر توسعه و رشد کشوری با مشخصات جمهوری اسلامی ایران عنوان و اظهار کرد: هربار که آمریکا در حوزههای غیرهستهای تحریمی علیه اشخاص و نهادهای ما وضع کرده، در همان حوزه یک دستاورد جدید را به بهرهبرداری رساندهایم که بخشی از آنها رسانهای نیز نشده است. دبیر شورایعالی امنیت ملی افزود: آمریکا بهدنبال خروج از برجام با هزینه ایران است که قطعا این فرصت از سوی ما در اختیار این کشور قرار داده نخواهد شد. البته این به مفهوم حفظ برجام با هر هزینهای نیست.
مهار گاو خشمگین
شمخانی ارزش برجام بهعنوان یک توافق بینالمللی را در گرو احترام و اجرای آن از سوی همه طرفها و ایجاد منافع یکسان برای امضاکنندگان آن عنوان و خاطرنشان کرد: در حوزه سیاسی نیز عملا پنج کشور در برابر آمریکا قرار گرفتهاند و همه آنها تصریحا یا تلویحا آمریکا را ناقض برجام میدانند که این نیز دستاوردی سیاسی برای ایران با صرف کمترین هزینه است. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از دلایل عصبانیت آمریکا از شرایط فعلی را عدم توفیق این کشور در تغییر سیاستهای اصولی ایران در منطقه در شرایط پسابرجام دانست و افزود: از نظر جمهوری اسلامی ایران برای مهار گاو خشمگین باید انرژی او را به مسیر دلخواه هدایت کرد تا بدون صرف هزینه اضافی و آسیبدیدن بتوان به هدف مورد انتظار رسید.
----------------------------------------
ترامپ تحریمهای ایران، روسیه و کره شمالی را امضا کرد
رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه مصوبه کنگره این کشور برای اعمال تحریمهای تازه علیه ایران، روسیه و کره شمالی را امضا کرد. مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هفته گذشته طرحی را با اکثریت قریببهاتفاق آرا تصویب کرد که براساس آن تحریمهای تازهای علیه ایران، روسیه و کره شمالی اعمال میکند. کاهش اختیارات رئیسجمهور در رفع تحریمها و اعمال تحریمهای تازه علیه مسکو، موجب شده بود کاخ سفید نسبت به امضای این طرح بیمیل باشد. باوجوداین، ازآنجاکه شمار امضاهای این طرح از دوسوم مجموع نمایندگان بیشتر بود، ترامپ عملا امکان وتوی آن را نداشت. در این طرح، رئیسجمهور آمریکا موظف شده شرکتها و افراد ایرانی را به بهانه مقابله با برنامه موشکی، تروریسم و نقض حقوق بشر در فهرست تحریم قرار دهد. این طرح از جمله ازآنجهت که آثار فرامرزی دارد و ممکن است شرکتهای اروپایی همکار با روسیه را جریمه کند، در اروپا هم مخالفان بسیاری دارد. اتحادیه اروپا، فرانسه و آلمان از تصویب این طرح ابراز نگرانی کردهاند. ترامپ با وجود امضای طرح تحریمهای ایران، روسیه و کره شمالی، در بیانیهای از تبعات احتمالی این طرح، ازجمله کاهش اختیار رئیسجمهوری در رفع تحریمهای روسیه و کاهش امکان همکاری با «متحدان» آمریکا، ابراز نگرانی کرده است.
سایر اخبار این روزنامه