تحلیل سیاسی هفته

بسم‌الله الرحمن الرحیم
این روزها دل‌های همه مشتاقان به قبله آفتاب هشتم پر می‌کشد و در آستانه میلاد امام رئوف، انیس نفوس و خورشید سرزمین طوس، ایران اسلامی غرق در شادی و سرور است. بی‌اغراق همه دل‌ها ملتجی آن مضجع نورانی است و دست‌ها، ملتمسانه به سوی آن ضریح ملکوتی پرگشوده و در والاترین درخواست‌ها، کسب معرفت و اخلاق رضوی را آرزو می‌کنند و استمرار آفتاب عنایات و درام سایه مهربانی ثامن الحجج را براین مرز و بوم مسالت می‌نماید.
در این هفته همچنین صدای زنگ کاروان حج به گوش رسید و با آمدن ماه ذیقعده، پیشقراولان سفر تمتع و زائران بیت‌الله الحرام پس از یکسال وقفه، عازم مهبط وحی شدند. به همین مناسبت دست اندرکاران اجرایی حج با رهبر معظم انقلاب دیدار کرده و از رهنمودهای ایشان درباره این فریضه بزرگ معنوی بهره‌مند شدند.
در این هفته سیمرغ ایران از پایگاه فضایی امام خمینی در سمنان که نخستین پایگاه سکوی ثابت پرتاب موشک کشور به شمار می‌رود، به پرواز درآمد و ارتقاء تکنولوژی فضایی ایران را به تصویر کشید. پرتاب آزمایشی و موفقیت آمیز ماهواره بر سیمرغ هر چند پنجشنبه گذشته انجام شد ولی بازتاب گسترده‌ای در این هفته داشت و به عنوان یکی از نمادهای قدرت ایران در پاسخ به مصوبه جدید مجلس آمریکا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.


مصوبه خصمانه اخیر مجلس آمریکا علیه کشورمان به صورت یکپارچه و هماهنگ از سوی مسئولان جمهوری اسلامی ایران محکوم و به عنوان ناقض روح برجام شناخته شد. از این جهت هیات نظارت بر اجرای برجام با حضور رئیس‌جمهور تشکیل جلسه داد و پس از ارائه گزارشات وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی از قانون تحریمی جدید آمریکا اعلام شد که این اقدام ناقض تعهدات آمریکا در برجام بخصوص مفاد بندهای 26، 28 و 29 بوده و به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران به موضع گیری‌های اخیر دولت آمریکا پاسخ مقتدرانه، متناسب و هوشمندانه خواهد داد و به همین منظور تصمیماتی در 16 بند در واکنش به تحریکات آمریکا اتخاذ شد که بزودی جهت اجرا به دستگاه‌های ذیربط ابلاغ خواهد شد.
در این هفته و در راستای ایجاد وحدت و همدلی میان قوا، سران سه قوه به دعوت رئیس‌جمهور در محل ریاست جمهوری گردهم آمدند تا دو کلید واژه دولت تدبیر و امید را مرور کنند و به گفته آقای روحانی «همه باید دست به دست یکدیگر دهیم تا مطالبات مورد نظر در زندگی مادی و معنوی مردم پاسخ داده شود.»
واقعیت این است که درخواست دوباره برای همدلی و دعوت مجدد برای وحدت از سوی رئیس‌جمهور منتخب حکایت از آن دارد که آقای روحانی در آغاز دولت دوازدهم بهتر از هر کس دیگری می‌داندکه تدبیر او تنها کلید حل مشکلات کشور نیست و تا قوا و نهادهای دیگر نیز در تسهیل و تسریع فرآیند پاسخگویی به مطالبات دولت با آنها به وحدت کلامی و همدلی عملی دست نیابد، در عمل مطالبات مردم بی‌پاسخ باقی خواهد ماند و کشور از مسیر توسعه دور خواهد شد و این همان آسیب خطرناکی است که دولت در تکاپوی گریز از آن، به بهانه‌های مختلف منادی وحدت میان قوا و نهادها شده است.
قطعاً برای ایستادن در مقابل هجمه‌های گسترده دشمنان و بحران آفرینان خارجی، رسیدن به انسجام داخلی همه نیروها و ایجاد تولید و اشتغال از اهمیت فراوانی برخوردار است به گونه‌ای که برای فائق آمدن بر موج بحران‌ها چیزی جز یکسان سازی مواضع و یکدستی هدفمند در سیاست خارجی نمی‌تواند کشور را از گزند دست اندازی‌های خارجی مصون نگهدارد.
از جمله رویدادهای هفته باید به برگزاری مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری دکتر حسن روحانی اشاره کرد که امروز در حسینیه امام خمینی و توسط رهبر معظم انقلاب انجام می‌شود. حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران و منتخب مردم در دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری امروز حکم تنفیذ خود را مطابق قانون اساسی از رهبری انقلاب دریافت کرده و پس از مراسم تحلیف در مجلس، رسماً دوره چهار ساله دوم ریاست جمهوری دولت تدبیر و امید را آغاز می‌کند. مراسم تحلیف روز شنبه با حضور 8 رئیس‌جمهور و 19 رئیس مجلس از کشورهای جهان و مسئولین کشوری و لشکری و دیگر میهمانان خارجی برگزار می‌شود.
مسائل مسجدالاقصی و دور جدید تشدید تجاوزات رژیم صهیونیستی به این مکان مقدس، مهم‌ترین موضوع خارجی این هفته بود. با محاصره مسجدالاقصی توسط نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی و صهیونیست‌های افراطی موسوم به شهرک نشین‌ها، مردم مبارز فلسطین با درک خطر و تهدیدی که علیه قبله اول مسلمانان تدارک دیده شده، یکپارچه به صحنه آمدند و رژیم صهیونیستی را وادار به عقب نشینی کردند.
مردم فلسطین که ثابت کرده‌اند در دفاع از سرزمین و مقدسات خود ثابت قدم هستند، این بار نیز با انجام چند عملیات ضد صهیونیستی و برگزاری اعتراضات گسترده وارد میدان شدند و البته در این راه هزینه نیز دادند. 15 فلسطینی در حوادث اخیر مسجدالاقصی به شهادت رسیدند، شمار زیادی نیز مجروح و بازداشت شدند.
سرانجام صهیونیست‌ها در برابر این ایستادگی مغلوب شدند و نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم دستور برچیدن گیت‌های بازرسی و دوربین‌های امنیتی نصب شده بر مسجدالاقصی را داد و فلسطینی‌ها نماز جمعه را در فضای پیروزی برگزار کردند.
ناکامی صهیونیست‌ها در مسجدالاقصی به یک رسوایی دیگر برای تل آویو تبدیل شد و اختلافات را بار دیگر در میان سران این رژیم آشکار کرد. «تزیپی لیونی» و «ایهود باراک»، وزیر خارجه و نخست‌وزیر سابق این رژیم نتانیاهو را به باد حمله و انتقاد گرفتند که با تصمیم‌های احمقانه، تتمه آبروی صهیونیست‌ها را می‌برد. وزیر مسکن این رژیم نیز با عصبانیت گفت «نتانیاهو درک درستی از شرایط ندارد».
تحولات مسجدالاقصی بازتاب زیادی نیز در صحنه بین‌المللی داشت و از آسیا تا قلب اروپا، صحنه برگزاری تظاهرات در حمایت از مسجدالاقصی و ابراز تنفر از صهیونیست‌ها شد. در اسلامبول نیز نمایندگان 44 کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران گرد آمدند و بر حمایت از مسجدالاقصی تاکید کردند.
این هفته، مقاومت در گوشه‌ای دیگر، پیروزی دیگری را رقم زد و آن موفقیت بزرگ رزمندگان حزب‌الله بر تروریست‌ها در ارتفاعات «عرسال» لبنان بود. این پیروزی آنچنان درخشان بود که بسیاری از گروه‌ها و احزاب لبنان، که برخی از آنها قبل از این، حتی انتقاداتی نیز به حزب‌الله داشتند این پیروزی را تبریک گفتند و آنرا دستاوردی بزرگ برای ملت لبنان دانستند. موفقیت حزب‌الله در این نبرد تنها منحصر به ابعاد نظامی نبوده بلکه اتفاقی که افتاده، این است که عملیات نظامی مذکور با حمایت گسترده مردمی مواجه شده است. این اتفاق در شرایطی می‌افتد که تلاش‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای مرتجع منطقه برای تخریب وجهه حزب‌الله در افکار عمومی لبنان و کشورهای عربی متمرکز بوده است. این جبهه متخاصم تلاش داشت که حزب‌الله را به عنوان مشکلی برای لبنان معرفی کند ولی موج استقبال مردمی از حزب‌الله مشخص کرد که این تلاش‌ها کاملاً شکست خورده است.
عرسال به دلیل موقعیت ویژه‌اش از اهمیت استراتژیک برخوردار است. این منطقه اکثراً سنی نشین از چند سال قبل و پس از شروع بحران سوریه به محل تاخت و تاز گروه‌های تروریستی تبدیل شد و این گروه‌ها، به خصوص گروه تروریستی النصره از این منطقه به عنوان پایگاه عملیات علیه سوریه و لبنان استفاده می‌کردند. در واقع این منطقه کاربرد دوجانبه علیه سوریه و لبنان داشت که از آن هم برای ساقط کردن نظام سوریه و هم ضربه زدن به محور مقاومت استفاده می‌شد.
حزب‌الله در تشریح عملیات خود اعلام کرد هدف اصلی این عملیات که بیرون راندن تروریست‌های النصره از ارتفاعات «عرسال» و «قلمون» بود محقق شد. این پیروزی ضربه بزرگی نیز به رژیم صهیونیستی بود که از تروریست‌های مستقر در این ناحیه برای فشار به حزب‌الله استفاده می‌کرد.
این هفته یک موسسه بین‌المللی نجات کودکان هشدار داد بیش از یک میلیون یمنی زیر پنج سال در معرض ابتلا به وبا قرار دارند. همزمان سازمان ملل نیز اعلام کرد در سایه وخامت شرایط انسانی در یمن به دلیل نابودی امکانات بهداشتی و بیمارستانی و همچنین شبکه‌های آبرسانی ناشی از جنگ، یمن به سرعت به سوی پرتگاه فاجعه انسانی پیش می‌رود. یک مسئول سازمان ملل در این رابطه اعلام کرد یمن علاوه بر وبا با خطر شیوع مننژیت نیز مواجه است و این بر ابعاد بحران افزوده است. این گزارش اعلام کرد 20 میلیونی یمنی به کمک فوری نیاز دارند، حدود 2 میلیون کودک از سوء تغذیه شدید رنج می‌برند و بیش از سه میلیون نفر نیز آواره شده‌اند.
در این گزارش‌ها همچون گذشته، به عامل و بانی این شرایط غیر انسانی اشاره نشده است که این یک ننگ برای سازمان‌های بین‌المللی محسوب می‌شود چرا که این مجامع با خودداری از ذکر عامل این جنایت یعنی رژیم سعودی و متحدانش، زمینه ادامه فجایع یمن را فراهم می‌سازند و در واقع، شریک جرم مجرمین بحران یمن محسوب می‌شوند.اگر مجامع بین‌المللی و محافل ذیربط، به بخشی از رسالت خود عمل می‌کردند قطعاً امروز جهان شاهد این وضعیت برای مردم و کشور یمن نبود و جنایتکاران به خود اجازه نمی‌دادند با این آسودگی خیال هر آنچه را که می‌خواهند علیه ملت محروم و بی‌دفاع یمن انجام بدهند.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال