فراکسیون اميد مقابل وزرايي كه جامعیت ندارند، می ایستد

دست‌كم 50 درصد اين كابينه بايد تغيير كند
تامین اجتماعی واوقاف و امورخیریه، براي برخي كيسه پول به حساب مي‌آيد
6نفر از وزرا نمره قابل قبول گرفتند، 6 نفر دیگر بینابین هستند و بقیه باید بروند
عشاير تا كنون ناامنی ایجاد نکرده اند و امنیت در آن مناطق، بیشتر از تهران است


معتقدم یکی از راه‌های عبور از گرفتاري‌های اجتماعی وبیکاری، ایجاد فضای گردشگری است
بخش عمده‌اي از مدیران، نه اصلاح طلب و نه با دولت همراه هستند و اين جريان باید تلکیف‌شان روشن شود
عشاير با توجه به روحیه ای که دارند، اگر به کارهای خطرناک وامنيتی روي بیاورند، براي كشور مشکل‌آفرین مي‌شوند
اظهارات مختلفي در رابطه با تاييد نه‌چندان ساده كابينه‌دوازدهم توسط مجلس به گوش مي‌رسد. برخي معتقدند كه اين كابينه اگر صلاحيت‌هاي لازم را نداشته باشد، راي نخواهد آورد و مماشاتي با دولت دوازدهم در كار نيست. در همين راستا با علی اکبری، نماينده اصلاح‌طلب شيراز و عضو فراكسيون اميد مجلس، گفت‌وگويي در تحريريه روزنامه داشتيم. وي نيز در اين مصاحبه با توجه به پيشينه‌كاري خود، از مشكلات عشاير، كشاورزان،گردشگري و مباحث مطرح شده درباره كابينه و فراكسيون اميد سخن گفت. اكبري كه رييس سازمان امورعشایر ایران در دولت اصلاحات بود و دراوایل دولت محمود احمدی‌نژاد، برکنار و به اجبار بازنشسته شد، هشداري نيز به دولت روحاني براي تشكيل كابينه داد و گفت كه مجلس در اين دوره، ديگر مراعات برخي مسائل را نخواهد كرد.دولت بهتر است وزرايي را معرفي كند كه جامعيت داشته باشند. در ادامه گفت‌وگوي «قانون» با اين نماينده اصلاح‌طلب را پي‌مي‌گيريم.
برخي‌مسئولان مدعي‌هستند كه امروز تعريف‌محروميت را عوض‌كرده‌‌اند. آيا شما به عنوان يك نماينده مجلس، اين ادعا را قبول داريد؟
بعضي‌کلید واژه‌ها، مفاهیم‌شان در طول زمان تغییر می‌کند. براي مثال دربحث آسیب‌های اجتماعی عامل طلاق در دوره‌های قبل، بیشتر فقر بوده اما در حال حاضر عوامل فراواني دخیل هستند. بنابراین نمی‌شود محرومیت را به یک معنا محدود کرد. درمناطق مختلف تعریف محرومیت فرق می‌کند. براي مثال در کلانشهری مثل تهران وجود تبعیض، فقر و بیکاری، یک پدیده اجتماعی است اما همین وضعیت در کردستان یک پدیده امنیتی محسوب می‌شود. موضوعات بايكديگر تفاوت دارند.معتقدم جامعه، محیط وشرایط جغرافیایی، درتعریف محرومیت تاثیرگذار است.
استان فارس از لحاظ گردشگری درآمد گسترده‌ای دارد. آیا می‌شود محرومیت را با گسترش گردشگری حذف یا کمرنگ کرد؟
معتقدم یکی از راه‌های عبور از گرفتاري های اجتماعی وبیکاری، ایجاد فضای گردشگردی است.ما در افق 1404 قراراست 20 میلیون گردشگرخارجی داشته باشیم. بنابراین با توجه به وجود گردشگرخارجی به‌زیرساخت، فرهنگ وامکانات نياز داریم. درحال حاضر نمی‌توانیم با این همه حجم تبلیغات منفی علیه کشورمان،يك‌باره تمام گردشگرهای دنیا را به سمت ایران بکشانیم. حدود 6 سال پیش سند توسعه اکوتوریسم تدوین شد. دراین پروژه مجموعه توانايي های بالقوه ومنابع ایران با 60 کشور دیگر مقایسه شد كه به هيچ وجه قابل مقایسه نیست .10 کشور دردنیا هستند که همیشه در حوزه گردشگری فعال و ثابت هستند. یکی از این کشورها ترکیه است. اين كشور از لحاظ امکانات تاریخی، تنوع فرهنگی وشرایط جغرافیایی وطبیعت، قابل مقایسه با ایران نیست اما آن‌ها توانستند با فرهنگ، جذب توریست کنند. براي مثالي ديگر نيز بايد به استراليا اشاره كنم. چندین سال قبل برای ماموریتي به استرالیا سفرکردم و در آنجا مشكلاتي براي ما ايجاد شد و مجبور شديم تا تاكسي‌هاي اين كشور را كرايه‌كنيم. راننده تاكسي‌متر داشت و ما را در مسافت زيادي جابه‌جا كرد.در نهايت مبلغي به راننده پرداخت كرديم. وي بقيه آن را به ما بازگرداند و اين مبلغ به حدي بود كه تعجب ما را برانگيخت.حال من از شما مي‌پرسم آيا در ايران با گردشگران اين‌گونه برخورد مي‌شود؟!
آيا مشكل اصلي اين بحران فرهنگ عمومي‌است؟
بحث فرهنگ و زیرساخت ها در كنار يكديگر است. اینکه ما افراد دانش‌آموخته،متعهد و مسلط به زبان کم داریم، خود يك مشکل است.درآمد حاصل از گردشگری، پول شناوری حدود 1000میلیارد دلار در سال است.اگر ما یک درصد یعنی 10میلیارد دلار را بتوانيم جذب کنیم، پيشرفت كرده‌ايم و اين در حالي است كه تركيه حدود 30ميليارد دلار از اين عرصه درآمد دارد.
گردشگراني كه به شيراز مي‌آيند، چه برنامه‌اي در دستور كار دارند؟
هم براي آثارباستانی مي آيندو هم اینکه استان فارس مرکز عشایرایران است.برخي از توریست‌هایي که از غرب به استان ما می‌آیند، محقق وپژوهشگرند و به تنوع فرهنگی توجه دارند.براي مثال 20سال قبل، عده‌ای از طرف روزنامه آساهی ژاپن برای تهیه گزارش مستند از عشایر قشقایی به استان فارس آمدند. آن‌ها براي تهيه گزارش خودراه‌هاي صعب‌العبوري را در كوهستان‌ها طي مي‌كردند و همين موضوع سبب شد تا بعد از سال‌ها، خودروي قشقايي را براي عبور از مسيرهاي سخت طراحي و توليد كنند و براي ما بفرستند.رويكردشان نمايانگر آن است كه فقط براي گشتن به ايران نمي‌آيند. براي آينده نيز برنامه‌ريزي مي‌كنند و از فرهنگ‌ كشورهاي مختلف به نفع خود استفاده مي‌كنند.
آياعملكرد ميراث فرهنگي را در اين دولت مثبت ارزيابي‌مي‌كنيد؟
خیر،بعضی تشکیلات از لحاظ قانونی یگان حفاظتی دارند كه یکی ازآن‌ها میراث فرهنگی است. آن‌ها سرمایه وثروت گسترده‌ای دراختیار دارند و از طرفي بودجه‌ای که در اختیار میراث فرهنگی قرارمي‌گيرد، به اندازه حقوق و مسائل جاري آن‌هاست و نمی‌توانند اقدامات وسیعی انجام دهند. در اين سال‌ها همواره به دنبال ايجاد وزراتخانه و جداسازي‌سازمان هاي مختلف بوديم و در دولت نهم ودهم نيز قرار بود میراث فرهنگی را به شیراز منتقل کنند كه در گزارشي خواندم با اين جابه‌جایی 150 میلیارد تومان اسناد ومدارک گم شده و هيچ‌كس نيز پاسخگو نشد. اين سازمان ميراث‌دار سرمايه‌هاي ملي است. نبايد اين‌گونه رها شود.
اینکه گفته می‌شود میراث فرهنگی، حیاط خلوت دولت‌هاست را قبول دارید؟
آنجا را نمی‌دانم اما تامین اجتماعی واوقاف و امورخیریه اين‌گونه است.هیچ‌کسی درمورد این‌ نهادها و مراكز سخن نمي‌گويد زيرا كيسه پول به حساب مي‌آيند.
مشکل عشایر دراین چهل سال بعداز انقلاب حل شده است؟
خیر،جماعتي كه تريبون داشتند مشكل‌شان حل نشد. اين قشر كه در مراتع فعال بودند و آن را نيز از اختيارشان خارج شد، مشكل‌شان حل شود؟ مراتعي كه محل كسب عشاير بود، خشك شده است و امروز شاهد آن هستيم كه به حاشيه‌شهرها آمده اند و دست‌فروشي واز اين قبيل كارها انجام مي‌دهند. عشاير با توجه به روحیه ای که دارند اگر به کارهای خطرناک وامینتی روي بیاورند، براي كشور مشکل‌آفرین‌ مي‌شوند.
مشکل اصلی عشایر چیست؟
معتقدم ما هنوز نتوانسته‌ایم این قشر را به عنوان یک بخش اصلی جامعه بپذيريم که به كمترين امکانات قانع هستند.ما نبايد عشاير را محدود و یکجا نشین‌ کنیم. واگذاری مسیرهای حرکتی وکوچ عشایر در مصوبه شورای‌عالی‌انقلاب و بعد درمجلس تصويب و ممنوع شد. اما درحال حاضر از مراتع جایي پیدا نمی‌کنید که واگذار نشده باشد یا تحت تملک افرادنباشد. این کار غیر قانونی است. دراستان فارس در فاصله 30 تا 40 کیلومتری شیراز جای خالی نمی‌بینید. آقای حائری، امام جمعه وقت شیرازطرحی پیشنهاد کردند که به هرکسی دو تا سه هزارمتر زمین بدهند غافل ازاینکه چراگاه‌های عشایروقلمرومسیر عبور آن‌هاست.امروزه فقط حدود 120 قطعه زمین وجود دارد.
اين رويكرد، كشور را با مشكلات امنيتي روبه‌رو نمي‌كند؟
در مدتی که با عشایر زندگی و کارکردم، دريافتم كه آن‌ها بهترین افراد درحفظ امنیت هستند. اگر تاریخ را ورق بزنید تا قبل ازانقلاب عشایر همیشه با حکومت دعوا داشتند و مدعی بودند اما بعد از انقلاب به حکومت وفادار ماندند.عشاير امروزه یک نوع پذیرش عمیقی نسبت به حکومت دارند. تا كنون ناامنی ایجاد نکرده اند و امنیت در آن مناطق بیشتر از تهران است.
چه اقداماتی دولت دوازدهم باید انجام بدهد تا مشکلات دوره قبل حل شود؟
دولت شعارهایي داده ویک تجربه چهارساله دارد. منابعی نيز دراختیار دارد. اولین کاری که باید صورت بگیرد، خانه‌تکانی در کابینه است. در فراکسیون امید نظر خواهی وارزیابی‌ها انجام شده و هشت پارامترداریم. میانگین از کابینه گرفته شده و 6نفر از وزرا نمره قابل قبول گرفتند.6نفر دیگر بینابین هستند و بقیه باید بروند. این كمترين انتظار فراکسیون امید از دولت است. بخش عمده‌اي از مدیران نه اصلاح طلب و نه با دولت همراه هستند و اين جريان باید تلکیف‌شان روشن شود. در انتخابات اخیر نيز اين جريان علیه دولت کارکردند و به نظرم این‌ها چرخ پنجم هستند و نمی‌گذارند دولت به راحتی کار کند.آن‌ها خودشان یک مانع جدی و پاشنه آشیل هستند.
به نظر شما کابینه نباید ائتلافي باشد ؟
اگر نیروی توانمند وهماهنگی درجهت منافع ملی باشد، مانعی ندارد. ما دراین انتخابات هزینه فراواني دادیم. افراد فراکسیون امید براي تبلیغ به شهرهای مختلف مسافرت مي‌كردند و تلاش‌هاي گسترده‌اي داشتند.
اولویت دولت دوازدهم باید چه باشد؟
در مجلس مدام بحث بیکاری مطرح مي‌شود و این مساله بسیار جدی وآزار دهنده شده است.بيشتر مراجعه‌كنندگان به ما نمايندگان دانش‌آموختگاني‌هستند كه با مشكل بيكاري مواجه شده‌اند. معضل بیکاری صرف‌نظراز دولت برای کل نظام به یک موضوع خطرناک تبدیل شده است.
باتوجه به نامگذاری سال 96 به اقتصادمقاومتی، اشتغال وتولید باید به مقوله اشتغال جدی نگاه کنیم.ما مجبوريم به تولید‌ملي، سرمايه‌گذاري و امنيت سرمايه‌گذاران توجه كنيم.
از جمله مشکلات اقتصادی مشهود که دولت باآن مواجه شده، مشکل بانک‌هاست. بانک‌ها درشرایط فعلی با رفتارها ومقررات واعمال قدرت یکجانبه‌اي که دارند، به شدت مانع تولید وتوسعه فعالیت‌های اقتصادی هستند.
بخش دیگر، سياست خارجی است. باوجود همه جوسازی‌های صورت گرفته عليه دولت،دستگاه ديپلماسي موفقیت‌های قابل قبولي درسطح بین المللي داشته‌است. هر زماني كه به شيراز مي‌روم، گردشگران فراواني را مي‌بينم كه با خيال راحت به ايران مي‌آيند و حس خوبي نسبت به كشورمان پيدا كرده‌اند. در استان‌های دیگر نيزهمین‌گونه است. البته‌قراردادهاي بين‌المللي و تغيير رويكردهاي جهاني نيز از دستاوردهاي اين دولت است كه بايد ادامه پيدا كند. بي‌شك دولت در بحث بیرونی بهتراز داخلی عمل كرده است.
چرا برخی، دستاوردهاي دولت را نادیده می‌گیرند؟
به نظرم بخشی به‌ دليل تعصب آن‌هاست. واقعیت دیگر این است كه طرف مقابل منافعش را از دست رفته می بیند.
اگر به قانون بودجه امسال بند (ز) تبصره یک نگاه کنید، چندین سال است، دیوان محاسبات درگزارش‌هاي تلفیق بودجه می‌آورد که در بودجه نفتی حدود 27هزارمیلیارد تومان تخلفاتی صورت گرفته و معلوم نیست این بودجه کجا رفته است! درقانون بودجه 96 آمده است كه کارگروهی از دیوان محاسبات ،برنامه و بودجه و اقتصاد ودارايی تشکیل شود تا ردیابی کنند این بودجه چه شده است. ازلحاظ اقدامات اجرايی پنج يا 6 شرکت اصلی هستند که کار در انحصار آن‌هاست و از طریق رانت وامکاناتی که دارند، پروژه را می گیرند با پنج درصد سود كار را به پيمانكاران دوم وسوم تحويل مي‌دهند.
گزارش‌ها نشان می‌دهد سالانه از طريق رانت حدود 10هزار میلیارد تومان ارز دولتی استفاده مي‌كنند و وقتي اعتراض مي‌شود، با استفاده از تريبون‌هاي خود انتقاد مي‌كنند.
چرا دولت اسامی این‌ها را اعلام نمی‌کند؟همیشه آقای روحانی در لفافه صحبت مي‌كند و به نظر اين روش، فايده‌اي براي ملت ندارد!
درهمان حدي که مي‌گويد نيزجنگ مي‌شود.
يکی از ایرادات وارده به بخش كشاورزي، بحث تولید وصادرات هندوانه است ؟ ما براي هندوانه سه کیلویی 1500 لیتر آب مصرف می‌کنيم و آن را با قيمت‌هاي پايين به كشورهاي حاشيه‌خليج‌فارس صادر مي‌كنند! آيا اين وضعيت توجيه اقتصادي دارد؟
این کاروزیر و وزارت‌جهاد نیست. ما نمی‌توانیم کشاورز را الزام کنیم كه چه بکارد وچه نکارد. این مساله سیاست کلی می‌خواهد و ما فقط توصیه کارشناسی داریم. درقانون برنامه ششم آمده كه باید الگوی کشت تعریف شود.
حتی قید شده افرادی که الگوی کشت را رعایت نمی‌کنند، پشتیبانی مادی ومعنوی نشوند. درقانون برنامه توسعه ششم به ويژه در بخش هفتم کشاورزی، توصیه و هدایت‌هایي شده است. درقانون آمده بعضی چاه‌هایي که مجوزدارند باید کنترل هوشمند نصب کنند و نصب آن پنج میلیون هزینه دارد. درمجلس تصویب شد كه اين هزينه به عهده دولت باشد تا مردم نيز همكاري كنند و مشكل برداشت‌هاي بي‌رويه از آب‌هاي زيرزميني تا حدودي حل شود. ما زمين‌هاي فراوان و مناسبي براي كشت و زراعت داريم ولي به دليل آنكه كم‌‌آبي وجود دارد، از آن‌ها نمي‌توان استفاده كرد.
آيامجلس برای بحران آب برنامه ای دارد ؟
بعضی منابع مرزی هستند كه از ایران سرچشمه می‌گیرند واز مرزخارج می‌شوند. این‌ها باید ساماندهی شوند ومدیريت آب‌های مرزی یکی ازبرنامه‌هاي مجلس است.يكي ديگر از برنامه‌ها شیرین کردن آب دریاي جنوب ومنتقل کردن آن به مناطق مرزی وشرقی کشوراست.
از طرفي یکی دیگر از منابع پایداري که داریم پسماند‌هاوفاضلاب‌هاست كه معروف به ( بی یو تی) است و در اين روش آب را تصفيه كرده و دوباره به مصرف كشاورزي و محيط زيست مي‌رسانيم.
گفتني است برای احیای قنات ها نيز برنامه هایي پیش‌بینی شده است. درطول برنامه ششم، دولت موظف است سالانه 2/2میلیارد متر مکعب آب را پس اندازکند یا ازمصرف اضافی جلوگیری کند تا در پایان برنامه 11 میلیارد متر معکب داشته باشد و به مجلس گزارش بدهد.
نظرتان در رابطه با عملكرد فراكسيون اميد چيست؟ انتقادهاي فراواني به اين فراكسيون وارد است. چرا واكنش مناسبي نشان داده نمي‌شود؟
ما براي دولت یازدهم آبروداری کردیم. بسياري مسائل را قبول نداشتیم اما به لحاظ کارتشکیلاتی وتوصیه آقای عارف سعی کردیم از مسائل صرف نظر كنيم. اگر دقت کرده باشید، هیچ یک از اعضاي فراكسيون امید وارد کمیسیون تحقیق وتفحص نشدند. دنبال استیضاح نیستند. درمورد سه وزیري که در مجلس نهم رد شده بودند اگر فراکسیون امید نبود، اين دوره نيز رای نمی‌آوردند یا درموردعدم استیضاح آقای آخوندی نيز ما نقش تاثيرگذاري داشتيم.
ایراداتی به فراكسيون گرفته می‌شود که به بعضی ازتکالیف ذاتی خود عمل نمی‌کند اما ما بسيار وسیع‌تر نگاه مي‌كنيم. هرگاه فکرکردیم برای دولت مزاحمت ایجاد می‌شود،‌ سعی کردیم مسائل را تلطيف كنيم.
عملكرد عارف و انتقادهايي كه به وي وارد است را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟
به نظرم آقاي عارف بسیار آدم اخلاقی ودرعین حال تکنوکرات، متعهد به مسئولیت‌شان و قابل احترام هستند. البته انتقادات طبيعي است و هیچ کس کامل نیست.
آيا كابينه‌اي كه معرفي ‌مي‌شود، با فراكسيون اميد هماهنگ شده‌است؟
منسجم خیر ولي به صورت فردي، هيات رييسه فراكسيون با دولتي‌ها گفت‌وگو داشته‌اند.
فراکسیون امید افرادي را برای کابینه معرفی نكرد؟
از طرف آقايان روحاني و جهانگيري براي معرفي مصداق، اقدام شد.
چند درصد کابینه به نظر شما باید جابه‌جا شوند؟
دست‌كم 50 درصد اين كابينه بايد تغيير يابد.
اين تغيير در بخش سياسي بايد صورت بگيرد يا اقتصادي؟
در حوزه اقتصادی بیشترین تغییرات باید صورت بگیرد.
بحث شهردار شدن آقاي حجتي به کجا رسید ؟
ایشان برخالف ظاهر ساده‌ای كه دارند، فردی منضبط ومتعهد به کارهستند. اگر ایشان شهردار بشوند با توجه به شناختی که دارم، بسیار موفق خواهند شد.
فراكسيون اميد و اصلاح‌طلبان براي سال 98 نيزباهمین انسجام پیش می روند؟
92 ، 94، 96 این سه گام را خوب برداشتیم و ازهرکدام تجربه ودستاورد داریم. اگر همین لیست را داشته باشیم وتوصیه های رييس‌دولت اصلاحات نيز به عنوان پشتیبان باشد، موفق‌خواهیم ‌بود. امیدوارم در 98 از 96 بهتر وموفق‌تر عمل کنیم.
اگرآقای روحانی افرادی رابرای کابینه معرفی کند که باب میل اصلاحات و فراکسیون امید نباشد، آيا اين احتمال وجود دارد فراکسیون جلوی آن‌ها بایستد؟
اگر فراکسیون به این نتیجه برسد که وزيري جامعیت ندارد، بي‌شك مقابل آن می ایستد. با صراحت به دولت اعلام کردیم در دور بعد این‌گونه عمل نخواهیم کرد. در دور اول آقاي روحاني به دليل مسائلي كه درباره برجام بود، بسياري از مشكلات را تحمل كرديم ولي بي‌شك رويه در اين دوره متفاوت خواهد بود.
رابطه فراکسیون امید با دیگر فراکیسیون‌ها چگونه‌است؟
شاید دیدگاه‌های متفاوتی داشته باشیم ولي درکل همکار هستیم و وجود اختلاف‌ها وتعارض‌باعث بالندگی و رشد می شود.
عملکردمجلس دهم راچگونه ازریابی می‌کنید؟
انتظار داشتم بهتر ازاین باشد. درزمان آقای ناطق نوری، پنج سال مدیرکل مجلس وزارت جهاد بودم. به اعتقادم در آن دوره معیارها بسیار مثبت تر نسبت به وضع موجود بود.
شما در روز حمله به مجلس درصحن بودید ؟
بله، در مجلس بودم .کارخدا بود. یک راهرو را اشتباه رفتند ودرتله افتادند.
آيا مقصراصلی حفاظت بود؟
حفاظت مجلس ضعیف بود. البته اشکالي نيز به فیزیک مجلس وارد است. چهارطرف ساختمان به خیابان منتهي مي‌شود و هرکس ازدر ورودي داخل شود، با وجود نرده‌های حصاري دور مجلس، آرپی جی نيز می تواند رد و بدل کند. فیزیک وساختار مجلس ایراد دارد. البته تغییراتي صورت گرفته و بررسی‌هایي شده است. گفتني است اتفاق مجلس، هشداری بود که مغرور نشویم و نگویيم ما امنیت فراواني داریم. اين حادثه جان 18 نفر را گرفت.
علاوه بر اين اظهارات، آيادر پايان سخني داريد كه مخاطبان ما از آن استفاده كنند؟
تمرکز ما درحال حاضر بحث آب است. در سال گذشته بر اثر نزاع برسر آب چند نفر تلفات دادیم. بايد به اين مساله به صورت ملي نگاه كنيم.اگرمساله آب ومشکلاتش را کنار يكديگر بچینیم، یک پازل بسیار سخت وجان‌فرسایی مي‌شود.بايد به فكر اين معضل بود تا در آينده با مشكلاتي بزرگ‌تر مواجه نشويم.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال