ترامپ به دنبال معامله بزرگ با پوتین

فاطمه رحیمی- این یک ایده وحشتناک است. جورج بوش در چشمان ولادیمیر پوتین نگاه کرد و فکر کرد روح خود را دیده است. او اشتباه می‌کرد. باراک اوباما تلاش کرد روابط با روسیه را «تنظیم مجدد» کند، اما در پایان دوره ریاست جمهوری‌اش، روسیه کریمه را به خاک خود الحاق کرده بود‌ به شدت درگیری‌ها در منطقه دیگری از اوکراین دامن زده بود و خلاء قدرتی که اوباما در سوریه ایجاد کرد را پر کرده بود. دونالد ترامپ می‌خواهد پیشروی به مراتب بیشتری داشته باشد و یک تنظیم استراتژیک کاملا جدید را با روسیه آغاز کند. آیا او موفق می‌شود یا سومین رییس‌جمهور متوالی آمریکا خواهد بود که از سوی پوتین کلاه سرش می‌رود؟
جزئیات تنظیم مجدد ترامپ هنوز مبهم و قابل تغییر است و این امر هم ناشی از اختلافات در حلقه داخلی او است. حتی با وجود آنکه سفیرش در سازمان ملل خواستار محکومیت آشکار و محکم اقدامات تهاجمی روسیه در اوکراین می‌شود، رابطه نزدیک رییس‌جمهور با پوتین هنوز برقرار است. زمانی که خبرنگار فاکس‌نیوز هفته گذشته به ترامپ گفت که پوتین یک قاتل است، او متقابلا جواب داد: قاتلان بسیاری وجود دارند. چطور؟ شما فکر می‌کنید که کشور ما کاملا بی‌گناه است؟
ارائه این مطلب از سوی یک رییس‌جمهور آمریکایی که کشورش به اندازه روسیه خون آشام است، بی سابقه، اشتباه و هدیه‌ای به مبلغان مسکو است‌ و تفکر ترامپ مبنی بر اینکه پوتین منفعت بسیاری را متوجه آمریکا می‌کند، نه تنها اشتباه محاسباتی نسبت به قدرت و منافع روسیه، بلکه نسبت به ارزش آنچه آمریکا ممکن است مجبور به واگذاری در ازای آن شود، هم به حساب می‌آید.
پچ پچ‌هایی که اطراف ترامپ را گرفته، نشان می‌دهد نسخه روسیه چیزی شبیه به این است: آمریکا برای نابود کردن تروریسم افراطی و به خصوص داعش با پوتین در یک تیم قرار می‌گیرد. در عین حال ممکن است روسیه با ترک همکاری با ایران که دشمن قدیمی آمریکا در خاورمیانه و تهدیدی برای متحدانش است، موافقت کند. در حوزه اروپا، ممکن است روسیه بپذیرد که دست از دامن زدن به درگیری‌ها در اوکراین بردارد و خسته کردن اعضای ناتو در مرز خود را کنار بگذارد و احتمالا وارد مذاکرات کنترل تسلیحات هسته‌ای شود. روابط با روسیه در دراز مدت می‌تواند به محدود کردن روند گسترشی چین هم کمک کند. اگر این طور باشد، آمریکا نیازمند متحدان خواهد بود و روسیه یک قدرت هسته‌ای با چهار هزار و 200 کیلومتر مرز مشترک با چین است اما مشکل کجاست.


ممکن است اقدام روسیه در هک کردن انتخابات به ترامپ کمک کرده باشد‌ اما به آن معنا نیست که او می‌تواند به پوتین اعتماد کند. منافع کرملین و آمریکا یک دنیا با هم تفاوت دارد.
برای مثال، در سوریه پوتین سروصدای زیادی درمورد جنگ با تروریست‌های داعش به راه انداخته اما تلاش چندانی در این زمینه نداشته است. قیمت همکاری او با آمریکا می‌تواند تضمین حضور دائمی نظامی روسیه در خاورمیانه به واسطه ماندگاری اسد در قدرت باشد، چنین گزینه‌ای برای سوریه و ثبات منطقه و همچنین برای آمریکا خوب نیست. حتی اگر ترامپ و پوتین هدف مشخصی داشته باشند (که ندارند) و آمریکایی‌ها اهمیتی به همدستی در جنایات روسیه ندهند (که باید بدهند)، نیروهای آمریکایی و روسی نمی‌توانند به راحتی در کنار هم بجنگند. سیستم‌های آنها همخوانی ندارد. برای ایجاد چنین همخوانی آنها باید اسرار نظامی که پنتاگون ثروتی را فدای حفظش کرده، به اشتراک بگذارند. علاوه بر این هواپیماهای روسیه در حال حاضر کمک چندانی به ائتلاف هوایی در حملات داعش نمی‌کنند. شاید نیروهای نظامی چنین کنند اما بسیار غیرمحتمل است که پوتین آنها را اعزام کند.
طلب یک معامله بزرگ با پوتین، توهم است. مهم نیست که ترامپ تا چه اندازه در مذاکره مهارت دارد، هیچ توافق خوبی برای انجام وجود ندارد. در واقع خطر نادیده گرفته شده این است که ترامپ به یک نزاع خطرناک و بی‌ثبات‌کننده با پوتین برسد.
در نهایت بهتر از یک معامله یا نزاع، این است که برای بهبود روابط آمریکا با روسیه روی موارد کوچک کار شود. این امر ممکن است شامل کنترل تسلیحات و متوقف کردن نیروهای آمریکایی و روسیه از ضربه زدن اتفاقی به هم شود. جمهوریخواهان کنگره و مشاوران عاقل‌تر از ترامپ باید رییس‌جمهور را در این زمینه قانع کنند، گزینه جایگزین بسیار بد خواهد بود.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال