روزنامه جهان صنعت
1396/04/26
معمای نوسان بورس
در حال حاضر اقتصاد با پارادوکس عجیبی مواجه است و آن هم نرخ بهره و تامین مالی در شبکه پولی است که از 25 درصد نیز فراتر رفته است. این در حالی است که نرخ تورم در محدوده 10 درصد قرار دارد. علی اسلامیبیدگلی، رییس هیاتمدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی در گفتوگو با سنا درخصوص راهکارهای رشد بازار سرمایه گفت: در ابتدا باید شرایط فعلی بازار را مورد بررسی قرار داد تا پس از آن بتوان راهکاری را مطرح کرد. وی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی بازار دستهای از عوامل بیرونی و درونی مقصر هستند، افزود: این روزها سهم عوامل بیرونی که خارج از حیطه کنترل بازار است، بیشتر از عوامل درونی بازار است. اسلامیبیدگلی مهمترین عامل بیرونی را عدم توازن نرخ بهره و تورم دانست و افزود: در حال حاضر اقتصاد با پارادوکس عجیبی مواجه است و آن هم نرخ بهره و تامین مالی در شبکه پولی است که از 25 درصد فراتر رفته است و این در حالی است که نرخ تورم در محدوده 10 درصد قرار دارد.انتظار سرمایهگذاران
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه با این فاصله نرخ بهره و تورم، هم نرخ رشد سرمایهگذاری و هم انتظار نرخ رشد کاهش پیدا کرده است، گفت: در این شرایط انگیزه سرمایهگذاران برای حضور در بازار سهام نیز با توجه به وجود فرصتهای سرمایهگذاری در بازار بدون ریسک با بازدهیهای سالانه بالای 22 درصد به شدت کاهش یافته است. به گفته وی، این روزها تنها در بازار سرمایه حضور سرمایهگذار جدید کمرنگ نشده بلکه در سایر حوزهها مثل مسکن، فعالیتهای تولیدی و بازرگانی نیز منابع و سرمایهگذاری جدید وارد نمیشود. اسلامیبیدگلی با تاکید بر اینکه همه فعالان اقتصادی و کارشناسان اعلام کردهاند برای درمان وضعیت اقتصاد چارهای جز کاهش نرخ بهره وجود ندارد، اظهار داشت: نرخ بهره اصلیترین عامل بروز رکود در بازار است و مادامی که برطرف نشود نباید انتظار رونق بلندمدت از بازارها را داشت. رییس هیاتمدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی در ادامه عوامل خارجی دیگری را که تاثیر مهمی بر بازار دارند مورد توجه قرار داد و افزود: بروز برخی اتفاقها در کشورهای منطقه سایه سنگینی بر سر بازار سرمایه انداخته است. این دسته از اتفاقها ریسکهای سیستماتیک هستند که پیشبینی رفع و حذف آنها از اختیار کارشناسان اقتصادی خارج است.
عوامل درونی
رییس هیاتمدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی افزود: همزمان با این دو عامل، با عواملی مواجهیم که در اختیار و کنترل فعالان اقتصادی است اما نمیتوان انتظار رفع آنها را در کوتاهمدت داشت. اسلامیبیدگلی در ادامه به عوامل درونی اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر آن دسته از منابع کشور با اقتصاد بانک پایه که در بازار سرمایه حاضر هستند از طریق ابزارهای مختلف مشابه ابزارهای بازار پول از بازار سهام خارج میشوند. به همین دلیل شاهد کاهش حجم جریان نقدینگی ورودی به بازار برای خرید سهام و افزایش فشار عرضه سهام به منظور جایگزینی منابع حاصل از آن هستیم. این کارشناس بازار سرمایه، چهارمین عامل دخیل در شرایط سخت این روزهای بازار سرمایه را تنگناها و فشارهای شدید نقدینگی دانست و گفت: در سالهای گذشته شاهد حجم قابل توجه جریان نقدی و ورودی از طریق صندوقهای بازنشستگی، تامین اجتماعی و شرکتهای سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم وابسته با بانکها به بازار سرمایه بودیم. به گفته اسلامیبیدگلی، طی دو سال گذشته به طور دائم این جریان ورود نقدینگی با کندی مواجه شده تا جایی که در سال گذشته به صفر نزدیک شد و به مرور زمان متقاضیان خرید سهام تبدیل به عرضهکنندگان اصلی سهام شدند. بر همین اساس در یکسال گذشته دائما شاهد عارضه مهمی در بازار بودیم که هرگاه بازار تصمیم به حرکت صعودی داشت با حجم قابل توجه عرضه توسط این دسته از بازیگران اصلی مواجه شد. وی تاکید کرد: ترس سرمایهگذاران از احتمال عرضه مجدد در زمان طی روند صعودی در بازار باعث شد، نتوانیم روزهای مثبت زیادی را در بازار تجربه کنیم.
مهمترین عامل رشد
رییس هیاتمدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی با اشاره به اینکه اصلاح نرخ بهره مهمترین عامل رشد بازار خواهد بود، گفت: آغاز روند نزولی نرخ بهره که این روزها نویدش از سوی مسوولان بانک مرکزی داده شده است، میتواند یکی از کمکهای اصلی برای بهبود بازار سرمایه باشد. اسلامیبیدگلی ادامه داد: به مرور زمان با کاهش فرصتهای سرمایهگذاری با نرخهای بالاتر بخشی از سپردهها که سررسید میشوند به سوی بازار سرمایه حرکت میکنند. وی در ادامه به یکسانسازی نرخ ارز اشاره کرد و گفت: یکسانسازی و شفافیت نرخ ارز باعث حذف یک ریسک با اهمیت از بازار سرمایه میشود. اسلامیبیدگلی به تنوع ابزارهای مشتقه در بورس مثل اوراق تبعی و اختیار معامله اشاره کرد و گفت: این اوراق باعث کاهش ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام، بهبود وضعیت جریان نقدینگی و ورودی و افزایش تقاضا میشود. وی در خاتمه تاکید کرد: در کنار همه این عوامل توصیه میشود با تقویت فرهنگ سهامداری، سهم بازار سرمایه از پساندازهای مردمی افزایش یابد و به طور طبیعی این اقدام باعث شود جریان نقدینگی ورودی به بازار سرمایه افزایش یابد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
برجام نمره قبولی گرفت
سر خائنان را از تن جدا میکنیم
حسین فریدون دستگیر شد
معمای نوسان بورس
سرپرست جدید ایرانایر برنامههای خود را اعلام کرد؛
گرمای هوا و آبیاری نامناسب
فرهاد رهبر رییس دانشگاه آزاد شد
«زنان فرهیخته» تقدیم مجلس شد
گریه کن گریه قشنگه!
درخت بازی!
گرایش سوسیالیستی در اقتصاد ایران
احیای برندهای قدیمی در حد وعده باقی ماند ؛
بعد از بادهای ۱۲۰ روزه، نوبت به سیل در سیستانوبلوچستان رسید؛
نقش کفایت سرمایه در جلوگیری از هجوم بانکی
نفوذ جاسوس روسی- آمریکایی در انتخابات
پدیده میرزاخانی و توسعه اقتصادی ایران
پدیده میرزاخانی و توسعه اقتصادی ایران
سیاست دوپهلوی فرانسه در خاورمیانه
سیاست دوپهلوی فرانسه در خاورمیانه
سیاست دوپهلوی فرانسه در خاورمیانه