روزنامه جهان صنعت
1396/04/22
اتحادیه آهنفروشان و اداره مالیات پس از 4 سال به توافق رسیدند؛
مجتبی عبدی - معضل چندین و چند ساله مالیات بر ارزشافزوده آهنفروشان همچنان به قوت خود باقی است؛ معضلی که از سال 92 بر دوش آنها سنگینی میکند. این در حالی است که با گذشت جلسات متعدد و بعد از اینکه اتحادیه آهنفروشان با سازمان امور مالیاتی بر سر حل این مشکل به توافق رسیدند، چشم بازار به امضای وزیر اقتصاد است تا بتواند این مشکل دیرینه را حل کند.موضوع مالیات بر ارزشافزوده تا جایی عرصه را بر آهنفروشان تنگ کرده است که برخی از واحدهای فعال را به تعطیلی کشانده، بهطوری که بنابر اعلام مسوولان اتحادیه و صنف آهن و فولاد، در طول سه سال اخیر حدود ۱۴۰۰ واحد آهنفروشی تعطیل شده است. برخی دیگر نیز از این صنف خارج شدند و با تغییر کاربری واحدهای خود، به فروش محصولاتی غیر از آهن و میلگرد پرداختند.
در طول سه سال گذشته مکاتبات بسیاری از سوی ریاست اتحادیه کشوری آهن و فولاد، کسبه آهنفروش، دفتر هیات مدیرههای مربوطه و... با سازمان امور مالیاتی انجام شده تا مشکل مالیات بر ارزشافزوده صنف فولاد برطرف شود اما باوجود تمامی تلاشها تاکنون تفاهمنامهای میان اتحادیه و سازمان مالیاتی بسته نشده است و اعضای این صنف گاه با برگههای مالیاتی مواجه میشوند که بسیار بیشتر از رقم واقعی است، از اینرو برخی آهنفروشان چاره را در این دیدهاند که مغازههای خود را تعطیل کنند و معاملاتی غیررسمی را در فضایی دور از مغازهها انجام دهند.
از طرفی رکود مستمر بازار آهن نیز به تشدید مشکلات این صنف دامن میزند. به گفته برخی فروشندگان این بازار از مشتری خالی شده است و مغازهداران درآمدی ندارند که بتوانند مالیات خود را پرداخت کنند. در عین حال کسبه میگویند اگر نحوه اجرای این قانون درست و مطابق با قوانین تدوینشده به این منظور باشد، آنها نهایت همکاری را با سازمان داشته و در پرداخت مالیات حقه خود کوتاهی نخواهند کرد.
اعتراض آهنفروشان با تعطیلی مغازههای خود
چندی پیش برخی از واحدهای صنفی آهنفروش در پی اعتراض به مالیات بر ارزشافزوده مغازههای خود را تعطیل کردند. این واحدهای صنفی بر این باورند که محاسبه مالیات بر ارزشافزوده برای آهنفروشان باید نسبت به خرید و فروش باشد اما چون اداره مالیاتی فاکتورهای خرید آهنفروشان را قبول ندارد، فقط براساس فروش، مالیات بر ارزشافزوده را تعیین میکند.
دلیل اعتراض این واحدهای صنفی همین موضوع است چراکه سود آهن در هر کیلوگرم ۵ تا ۱۰ تومان است اما مالیات بر ارزشافزوده در هر کیلوگرم ۶۰ تومان گرفته میشود.
تلاش اتحادیه برای حل مشکل
رییس اتحادیه فروشندگان آهن درخصوص حل مشکلات مالیاتی آهنفروشان با اشاره به رایزنیهای انجامشده با اداره مالیات، اظهار داشت: در گذشته تمام قولهایی که سازمان مالیاتی برای حل مشکلات آهنفروشان به ما میداد، فقط شفاهی بود و آنان حاضر نبودند توافقات را مکتوب کنند.
محمد آزاد گفت: مودیان مالیاتی با عدم دریافت حکم ابلاغی سازمان مالیاتی همچنان روال گذشته خود را ادامه میدادند و سازمان مالیاتی به هیچ عنوان حاضر به اعلام یک دستور کتبی به مودیان مالیاتی نبود و فقط به صورت شفاهی از توافق با آهنفروشان در بررسی دفاتر آنها برای تعیین مالیات بر ارزشافزوده سخن میگفت.
وی اضافه کرد: پیش از این سازمان امور مالیاتی مالیات بر ارزشافزوده آهنفروشان را با معیارهای غیرمنطقی تعیین کرده بود که این امر باعث اعتراض فروشندگان آهن و فولاد شده بود که خوشبختانه در جلسه اخیر این موضوع با توافقات لازم با نمایندگان سازمان امور مالیاتی حل شد.
در انتظار امضای وزیر
رییس اتحادیه فروشندگان آهن با بیان اینکه براساس توافق با سازمان امور مالیاتی آن دسته از شرکتها و دفاتر رسمی که فاکتور دارند، مالیات خود را براساس دفاتر خود پرداخت میکنند، گفت: این توافقات هنوز به امضای وزیر اقتصاد نرسیده است.
آزاد با بیان اینکه برای حل این موضوع جلسات متعددی را با معاونت مالیات بر ارزشافزوده سازمان امور مالیاتی برگزار کردیم، افزود: قرار بر این شده تا آن دسته از شرکتها و دفاتر رسمی که فاکتور دارند، مالیات خود را براساس دفاتر خود پرداخت کنند.
وی اضافه کرد: آن دسته از افرادی که فاقد فاکتور هستند نیز مطابق 6 درصد معاملات ضربدر نرخ سال مالیاتی امکان پرداخت مالیات را خواهند داشت. همچنین برای این افراد اعتبار مالیاتی 94 درصدی هنگام خرید در نظر گرفته شده است.
رییس اتحادیه فروشندگان آهن با بیان اینکه این توافقات هنوز به امضای وزیر اقتصاد نرسیده، اظهار داشت: به محض امضای این توافق آن را اجرایی خواهیم کرد تا به دنبال آن مشکلات صنف آهنفروش حل و مغازههای تعطیلشده فعالیت دوباره خود را آغاز کنند.
مالیات دوگانه
محمد آزاد درخصوص تعاملات صنف آهنفروش با سازمان امور مالیاتی برای حل مشکلات این واحدها، اظهار داشت: موضوع اخذ مالیات بر ارزشافزوده یکی از انتقادات جدی صنف آهنفروش است چراکه این موضوع باعث شده بسیاری از مغازهها مجبور به تعطیلی یا تغییر شغل خود شوند.
وی ادامه داد: این موضوع عامل اصلی تاثیرگذار بر قیمت آهن و رکود فعلی بازار آهن نیز هست بهطوری که در بحث اجرای مالیات بر ارزشافزوده دوبار مالیات از محصولات آهن دریافت میشود که این مالیاتها هم در لحظه خروج آهن از بورس کالا و هم از فروشندگان خرد در لحظه فروش است که زیان مالی برای آهنفروشان دربر داشته است.
رییس اتحادیه آهنفروشان با نظر به نابرابری مالیاتی در تولیدکنندههای همردیف افزود: فروشندگان مصالح ساختمانی و لوازم بهداشتی ساختمانی اگرچه از شرایط برابر با فروشندگان آهن برخوردارند ولی مالیات بر ارزشافزوده به این نهادها تعلق نمیگیرد و تنها یکبار اقدام به پرداخت مالیات میکنند در صورتی که از محصولات آهن دو بار مالیات گرفته میشود که 9 درصد لحظه خروج از بورس و یک درصد از فروش آهن در لحظه فروش در واحدهای فروش دریافت میشود که این روش مالیاتی باید اصلاح شود بهگونهای که یکبار و از خریدار کسب شود. وی همچنین گفت: باید بحث مالیاتها شفافسازی شود و مالیات مضاعف از فروشندگان آهن حذف شود.
وی درخصوص تغییرات قیمتی آهن نیز گفت: قیمت شمش هر کیلو آهن 100 تومان افزایش یافته است که این موضوع باعث شده قیمت نهایی آهن نیز رشد 100 تا 120 تومانی را تجربه کند. در حال حاضر هر کیلو میلگرد در بازار 1820 تومان و هر کیلو تیرآهن 1900 تومان به فروش میرسد.
تعطیلی بازار آهن
محمد آزاد درخصوص کاهش تولید مسکن و تعطیلی مغازههای آهنفروشی اظهار داشت: در سال ۹۴ حدود ۶۰ درصد از تولید مسکن کاهش یافت که بهطور مستقیم بر بسیاری از صنایع وابسته به ساختوساز از جمله صنف آهن و فولاد تاثیر داشته است. رکود مستمر بازار مسکن و کاهش صدور پروانههای ساختوساز باعث شده بازار آهن با تعطیلی مغازهها روبهرو شود که در اثر آن بازار آهن شادآباد از سه هزار و 500 مغازه حدود 300 تا تعطیل کردهاند. در بازار آهن حاشیه آزادگان هم از دو هزار و 700 مغازه تقریبا 200 مغازه و اکثر پاساژهای آهنفروشی خیابان پامنار هم تعطیل شده است. در دیگر شهرهای بزرگ کشور همچون مشهد، تبریز، اصفهان و شیراز نیز رکود بازار مسکن و کاهش خرید آهن مصرفی باعث تعطیلی 20 درصدی واحدهای فعال فروش آهنآلات شد.
تغییر کاربری آهنفروشان
رییس اتحادیه آهنفروشان با اشاره به تغییر کاربری در بعضی مغازههای تعطیلشده تصریح کرد: در اثر رکود بازار آهن و افت تقاضای مصرفکنندگان و خریداران، مغازهداران ترجیح میدهند به فروش محصولاتی غیر از آهن و میلگرد بپردازند و به این ترتیب واحدهای تجاری بازار آهن تغییر کاربری دادهاند و مغازههای خود را تبدیل به فروش لوازم مصرفی دیگر کردهاند.
اجرای سلیقهای قانون مالیات
به گفته برخی فعالان در این صنف در حال حاضر اجرای سلیقهای قانون مالیات بر ارزشافزوده بزرگترین معضل صنف آهنفروشان است.
یکی از فروشندگان در این خصوص میگوید: با اجرای قانون مالیات بر ارزشافزوده از سال 89 تاکنون و با ابلاغ نخستین برگههای مالیات بر ارزشافزوده از ابتدای سال 93 به دلیل مبالغ نجومی، حدود 250 نفر از اعضا جواز کسب خود را در اتحادیه آهنفروشان باطل کردهاند.
وی گفت: بهدلیل خلا قانونی که به زیان آهنفروشان است، تعدادی از همکاران ما برای فرار از پرداخت مالیات متعلقه، به اتحادیههای همگن که هنوز فراخوان این طرح به آنها ابلاغ نشده، پیوستهاند بهطوری که 150 نفر از آهنفروشان جواز کسب خود را باطل کرده و به اتحادیه جوشکاران و اتحادیههای همگن ملحق شدهاند.
این فعال صنف آهنفروشان با تاکید بر اینکه اجرای سلیقهای قانون مالیات بر ارزشافزوده، بزرگترین معضل صنف آهنفروشان است گفت: افزایش بیضابطه مالیات بر عملکرد و به دنبال آن مالیات بر ارزشافزوده در این رکود حاکم مشکلات بسیاری را برای اصنافی که مشمول این قانون شدهاند ایجاد کرده که امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
معاون وزارت نفت در گفتوگو با CNN مطرح کرد؛
5 سال از سفر حمید سمندریان گذشت؛ جای خالی استاد
آیا مجلس محرم دولت است
خودزنی خانواده ترامپ
تدوین موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و بلژیک؛
بازار داغ آموزشگاههای کنکور در سالی که گذشت؛
رونق به اقتصاد بازمیگردد
80درصد کار هنوز تمام نشده است؛
خوردن پسته با پوست!
طفلک مهدی چمران!
آسیبشناسی لایحه تفکیک وزارت راهوشهرسازی؛
بگویید با سرمایهگذاری خارجی مخالفیم
اتحادیه آهنفروشان و اداره مالیات پس از 4 سال به توافق رسیدند؛
قتل آتنا امنیت روانی منطقه را زیر سوال برد؛
قراردادهای نمونه در صنعت هواپیمایی
اهمیت شورای شهر در شرایط بحرانی
معاون وزارت نفت در گفتوگو با CNN مطرح کرد؛
فارنپالسی منتشر کرد؛
قراردادهای نمونه در صنعت هواپیمایی
لزوم تعهد نمایندگان به حفظ اطلاعات محرمانه