روزنامه جهان صنعت
1396/04/22
بگویید با سرمایهگذاری خارجی مخالفیم
گروه سیاسی- صحن علنی مجلس شورای اسلامی تهران دیروز میزبان وزیر نفت بود تا درباره جزییات قرارداد شرکت ملی نفت ایران با شرکت توتال فرانسه به مجلس پاسخ دهد. برخی از نمایندگان مجلس پس از انعقاد این قرارداد، آن را با طرح ایراداتی همچون مغایرت داشتن با قانون اساسی، عدم شفافیت دولت و مجلس، رعایت نشدن منافع و مصلحت ملی قراردادی بدتر از ترکمنچای برای کشور دانستند و خواستار پاسخگویی وزیر نفت درباره این موضوع شدند. بیژن نامدارزنگنه دیروز گزارشی مفصل از نحوه عملکرد وزارتخانه خود در رابطه با این قرارداد ارائه کرد که در نهایت نمایندگان مجلس از توضیحات او قانع شدند.او در ابتدای سخنانش در صحن علنی مجلس به پاسخگویی به انتقادات نمایندگان پرداخت. وی گفت: حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان گفتند که EPC، خلاف قانون اساسی است. نظر ایشان این است که این نوع قراردادها خلاف قانون است، من به نظر ایشان احترام میگذارم اما به نظر او عمل نمیکنم بلکه قانون و مقرراتی را در دست دارم که به من اجازه میدهد قرارداد ببندم. میگویند به جای توتال با یک شرکت خوشنام قرارداد ببندید. شما غیر از داخلیها دو شرکت خوشنام را نام ببرید. اگر با انگلیسی قرارداد ببندیم میگویند روباه پیر است؛ در مورد آمریکایی هم حتما میگویید به ایران نیایند؛ در حالی که بارها گفتهام موافقیم آمریکاییها بیایند اما آنها به ایران نمیآیند. مگر با چند شرکت میشود قرارداد درجه یک بست؟ میگویند توتال رشوه گرفته است. بارها گفتهام اگر اسنادی وجود دارد آن را به قوهقضاییه بدهید تا محکوم و ممنوعالمعاملهاش کنند. من نمیتوانم بدون حکم قضایی به دلیل برخی اتهامات اثبات نشده با شرکتی قرارداد امضا نکنم. زنگنه ادامه داد: در مجموعه سیاست خارجی اگر قرار است با اروپا کار کنیم قویترین قدرت سیاسی اروپا فرانسویها هستند. ضمن اینکه فرانسویها هم با چین به ایران برای این قرارداد آمدهاند. اگر مخالف هستید صریحا بگویید که با سرمایهگذاری خارجی مخالفیم.
وزیر نفت با اشاره به برخی انتقادها مبنی بر اینکه توتال گفته است در شرایط تحریم با ایران همکاری نمیکند پاسخ داد: طبیعی است که شرکتها در شرایط تحریم در کنار ایران نمانند چراکه تحریمها از سوی سازمان ملل وضع میشود و شرکتهای خارجی هم براساس منافع خود حرکت میکنند. وی تصریح کرد: افزایش تعداد این قراردادها در ایران موجب میشود تحریمها علیه ایران تصویب نشود چراکه این امر به ضرر کشورهای خارجی تمام میشود.
قرارداد توتال امنیتزاست
وزیر نفت با تشریح چگونگی انعقاد قرارداد توسعه فراساحل فاز ۱۱ پارسجنوبی گفت: این قرارداد برای ما امنیتزاست و اگر به هر دلیلی در حین اجرا پیمانکار کار را متوقف یا رها کند هیچ پرداخت یا خسارتی داده نمیشود.
زنگنه ادامه داد: در آبانماه سال ۹۴ دولت مصوبهای داشت که در آن قراردادهای جدید نفتی توضیح داده شد و پس از آن نزدیک به ۱۰ ماه با منتقدان و کارشناسان در مورد آن بحث شد و حتی 31 مرداد نیز با نمایندگان صحبتهایی داشتیم و در جریان دغدغههای آنها قرار گرفتیم اما در نهایت در ۲۱ شهریور ۹۵ رییس مجلس رسما اعلام کرد که این مدل قراردادها هیچ مغایرتی با قانون و منافع ملی ندارد.
وزیر نفت با اشاره به مذاکرات انجام شده با توتال گفت: سرانجام در هشتم بهمن ۹۴ با توتال تفاهمنامهای امضا کردیم و در حاشیه آن قرارداد رازداری و محرمانگی را با این شرکت امضا و به ثبت رساندیم و سپس اطلاعات میدان را در اختیار آنها قرار دادیم. در نهایت با کنسرسیومی متشکل از 50/1 درصد توتال ۳۰ درصد شرکت ملی نفت چین و 19/9 درصد پتروپارس ایران تنظیم شد. این قرارداد در ۱۴ پیوست ۱۲ تیرماه امسال به امضا رسید. زنگنه ادامه داد: کارشناسان اقتصادی این عملیات را سرمایهگذاری خارجی تلقی میکنند نه یک قرارداد عادی. در این قرارداد ما ۵۶ میلیون متر مکعب گاز طبیعی در روز در فاز ۱۱ تولید خواهیم کرد. این فاز یکی از میادین مشترک است که مدتهاست از رقیبمان عقب افتادیم. وی تصریح کرد: با اجرای این طرح در طول ۲۰ سال ۳۳۵ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی ترش، ۲۹۰ میلیون بشکه میعانات گازی، ۱۴ میلیون تن گاز مایع، ۱۲ میلیون تن اتان و دو میلیون تن گوگرد و ۳۱۵ میلیارد مترمکعب گاز سبک شیرین تولیداتی است که ما به دست خواهیم آورد.
وی گفت: در این دوره قرارداد با قیمت نفت ۵۰ دلار و گاز ۲۰ سنت که ارزش امروز این محصولات است، بالای ۱۳۰ میلیارد دلار ما از این فاز بهرهبرداری خواهیم کرد.
وزیر نفت در مورد انتقال تکنولوژی و استفاده از آنها در این پروژه گفت: این قرارداد بر عکس سایر فاینانسها هیچ محدودیتی برای به کار گرفتن وضعیت داخلی ندارد و میتوانیم صددرصد کار را به داخلیها بدهیم البته اگر در مناقصه برنده شوند. زنگنه در پاسخ به برخی اظهارات مبنی بر سهم کم پتروپارس گفت: سهم این شرکت 19/9 درصد است یعنی باید 1/6 میلیارد دلار نقدینگی بپردازد، مگر صندوق توسعه ملی چقدر پول دارد که بخواهد در اختیار این شرکت قرار دهد. وی ادامه داد: در اینجا یک موافقتنامه با مشارکت پتروپارس، شرکت چینی و یک شرکت فرانسوی امضا شده که موظف هستند توانمندی و تکنولوژی مخزن و مدیریت پروژه را به این شرکت ایرانی منتقل کنند. در اینجا دنبال مقصر نیستم اما یک سال تاخیر در یک فاز پنج سال کار را به عقب میاندازد و این یعنی ۲۰ تا ۲۲ میلیارد دلار کشور ضرر میکند. اگر شرکتهای ایرانی را در این مناقصهها خوب فعال کنیم 2/5 میلیارد دلار انتقال تکنولوژی به داخل کشور انجام میشود. وزیر نفت در مورد نگرانی برخی از نمایندگان در مورد فسخ قرارداد گفت: ما در این باره پیشبینی کامل را با عدد و رقم انجام دادهایم. آنها نمیتوانند این کار را انجام دهند که البته من مجاز به افشای جزییات قرارداد نیستم اما در کمیسیون انرژی نکاتی را به نمایندگان ارائه کردهام.
طرح سه فوریتی «توقف موقت قرارداد توتال» از دستور کار مجلس خارج شد
توضیحات و گزارشات وزیر نفت، نمایندگان را درباره قرارداد ایران و توتال قانع کرد و رییس مجلس نیز گزارش وزیر را درباره ابعاد این قرارداد «مفید» توصیف کرد. علی لاریجانی اعلام کرد که هیات نظارتی متشکل از نمایندگان قوا بر قرارداد توتال نظارت خواهند کرد. وی افزود: هیات نظارتی متشکل از اعضای قوهقضاییه و دو نفر از روسای کمیسیونهای مجلس؛ رییس کمیسیون انرژی و رییس کمیسیون برنامه و بودجه بر این قرارداد نظارت خواهند داشت.
همچنین پس از این گزارش بود که طرح سه فوریتی «توقف موقت قرارداد توتال برای مطالعه، بررسی و رعایت مصالح ملی» به دلیل به حد نصاب نرسیدن تعداد امضا از دستور کار خارج شد. محمدحسین فرهنگی، عضو هیاترییسه مجلس در این رابطه گفت: بررسی کردهایم و دیده شده که تعداد امضاها درباره طرح سه فوریتی کمتر از15 امضا بوده بنابراین این مساله قابل رسیدگی نیست. امروز نمایندگان بیش از یک ساعت در باره این طرح سه فوریتی بحث کردند و سرانجام به رای گذاشته نشد و از دستور خارج شد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
معاون وزارت نفت در گفتوگو با CNN مطرح کرد؛
5 سال از سفر حمید سمندریان گذشت؛ جای خالی استاد
آیا مجلس محرم دولت است
خودزنی خانواده ترامپ
تدوین موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و بلژیک؛
بازار داغ آموزشگاههای کنکور در سالی که گذشت؛
رونق به اقتصاد بازمیگردد
80درصد کار هنوز تمام نشده است؛
خوردن پسته با پوست!
طفلک مهدی چمران!
آسیبشناسی لایحه تفکیک وزارت راهوشهرسازی؛
بگویید با سرمایهگذاری خارجی مخالفیم
اتحادیه آهنفروشان و اداره مالیات پس از 4 سال به توافق رسیدند؛
قتل آتنا امنیت روانی منطقه را زیر سوال برد؛
قراردادهای نمونه در صنعت هواپیمایی
اهمیت شورای شهر در شرایط بحرانی
معاون وزارت نفت در گفتوگو با CNN مطرح کرد؛
فارنپالسی منتشر کرد؛
قراردادهای نمونه در صنعت هواپیمایی
لزوم تعهد نمایندگان به حفظ اطلاعات محرمانه