روزنامه جهان صنعت
1396/04/22
تدوین موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و بلژیک؛
گروه بازرگانی- گسترش سطح روابط تجاری و اقتصادی با اروپا یکی از اصلیترین برنامههای فعالان اقتصادی در دوران پسابرجام به حساب میآید. به همین دلیل رفت و آمدهای تجاری برای شناخت طرفین از شرایط و ظرفیتهای همکاری در دستور کار قرار دارد. در همین راستا هیات اقتصادی ایران به سرپرستی غلامحسین شافعی، رییس اتاق بازرگانی ایران راهی بروکسل شد تا در مذاکره با فعالان اقتصادی این کشور و همایش اقتصادی مشترک ایران و بلژیک شرکت کند. همچنین سفر از بلژیک به لوکزامبورگ برای ادامه مذاکرات با اروپاییها نیز در دستور کار قرار گرفت.در دیدار غلامحسین شافعی، رییس اتاق ایران با خانم آنیک ونکاستر، مدیرکل سیاسی و رییس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک، علاوه بر بررسی راههای گسترش همکاریها میان بخشهای خصوصی دو کشور، مقرر شد مواردی مانند تسهیل در صدور ویزا برای تجار، پرهیز از اخذ مالیات مضاعف، برقراری و توسعه روابط بانکی، امضای موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین دو کشور و بهروزرسانی موافقتنامه حملونقل هوایی در دستور کار قرار گیرد.
رییس اتاق ایران که به همراه حسین پیرموذن و کیوان کاشفی، اعضای هیاترییسه اتاق ایران و همچنین محمدرضا کرباسی، معاون بینالملل اتاق ایران در صدر یک هیات تجاری 35 نفره به بلژیک رفته بود، در نشست با مدیرکل سیاسی و رییس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک گفت: واقعیتی که دولت ایران هم بر آن تاکید دارد، این است که دیپلماسی سیاسی و دیپلماسی اقتصادی دو محور مرتبط هستند که همدیگر را تقویت میکنند بهگونهای که هم تقویت روابط اقتصادی میتواند به پایداری روابط سیاسی کمک کند و هم روابط سیاسی نزدیک میتواند مبادلات اقتصادی بین دو کشور را تقویت کند. از اینرو دیدار بین هیاتهای اقتصادی با مقامات دستگاه دیپلماسی میتواند برای توسعه این رابطه متقابل راهگشا باشد.
شافعی با اشاره به اینکه تجار و صنعتگران ایران و بلژیک از دیرباز با هم آشنا هستند، تصریح کرد: این مساله باعث شده تجار و صنعتگران در فضای همکاریهای بین دو کشور کاملا مسلط باشند چراکه از گذشته دور روابط قابلتوجهی بین دو کشور وجود داشته است.وی افزود: البته در طول چند سال گذشته به دلیل محدودیتهای تحریم، روابط اقتصادی ایران و بلژیک تحت تاثیر قرار گرفت اما آشنایی بخشهای اقتصادی دو کشور، زمینه مساعدی را فراهم کرده که در شرایط جدید از فرصتهای به وجود آمده استفاده کنند و روابط اقتصادی را ارتقا دهند.
درخواست امضای موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری
رییس اتاق ایران با اشاره به رفتوآمدهای بین دو کشور در 5/1 سال گذشته، تصریح کرد: این رفتوآمدها درنهایت باعث شد به اقدامات عملی هم دست پیدا کنیم ازجمله اینکه در زمینه حملونقل دریایی کارهای خوبی انجام شد و بخشهای خصوصی دو کشور در زمینه مسائل بهداشت و درمان نیز به کارهای عملی رسیدند. همچنین در بخش نفت و گاز و پتروشیمی هم اقدامات خوبی انجام شده که زمینه را برای توسعه همکاریها در آینده نزدیک مساعد کرده است.شافعی با اشاره به لزوم تدوین موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین دو کشور، از مدیرکل سیاسی و رییس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک درخواست کرد زمینه امضای این موافقتنامه در آینده نزدیک را فراهم کند.او افزود: همچنین نیازمند امضای موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف بین دو کشور هستیم. همچنین موافقت حملونقل هوایی نیز که قبلا بین دو کشور امضا شده، باید بهروز شود و مورد مطالعه مجدد قرار گیرد.
شافعی همچنین با اشاره به مشکلات اخذ روادید برای تجار، گفت: ویزا یکی از مواردی است که در رفتوآمدهای فعالان اقتصادی بسیار موثر است ازاینرو از وزارت امور خارجه بلژیک درخواست میشود تمهیداتی بیندیشد که در این فضای جدید همکاری، فعالان اقتصادی ایرانی برای رفتوآمد به بلژیک از تسهیلات لازم برای صدور روادید برخوردار شوند.او موضوع توسعه روابط بانکی و بیمهای بین دو کشور را نیز دارای اهمیت عنوان و ابراز امیدواری کرد در این زمینه نیز توجه ویژهای شود و دستگاه دیپلماسی بلژیک کمک کند که روابط بانکی بین دو کشور توسعه یابد.
او با اشاره به اینکه دولت ایران کاملا از بخشخصوصی حمایت میکند، گفت: مجموعه دولت ایران توجه ویژهای دارند که توسعه مناسبات اقتصادی در سطح بینالمللی افزایش پیدا کند. بر همین اساس در کلیه سفرهای رییسجمهور و وزیر امور خارجه ایران، هیاتهای اقتصادی نیز آنها را همراهی میکنند و در فضای ایجادشده، همهچیز برای توسعه همکاریها مهیاست و فرصت قابلتوجهی نیز برای توسعه روابط بین ایران و بلژیک وجود دارد که باید از آن استفاده کرد.
استمرار در روابط تجاری
همچنین مدیرکل سیاسی و رییس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک در این دیدار روابط اقتصادی ایران و بلژیک در سال گذشته را خوب توصیف کرد و گفت: گرچه این روابط به میزان روابط دو کشور در سال 2010 نیست اما جای امیدواری است که با افزایش تعاملات بخشخصوصی دو کشور، مناسبات دو کشور دوباره به وضع سابق برگردد.
آنیک ونکاستر با اشاره به سفر هیات اقتصادی بلژیک به ایران در سال گذشته، افزود: در ماه نوامبر نیز دوباره یک هیات تجاری از بلژیک به ایران و بهویژه شهرهای تهران و اصفهان سفر خواهند کرد و اگر بتوانیم این استمرار را در روابط تجاری دو کشور حفظ کنیم، بسیار خوب خواهد بود.
او همچنین با اشاره به برقراری پرواز مستقیم قشم ایر به بلژیک که ماه ژوئیه افتتاح شد، گفت: هنوز نمیتوان درباره میزان تاثیر این اتفاق در روابط اقتصادی دو کشور نظر داد اما این پرواز برای کوتاه کردن مسیر و تسهیل رفتوآمد فعالان اقتصادی دو کشور مفید است.
ون کاستر با تایید اینکه همکاریهای دو کشور در حوزه حملونقل دریایی و هوایی، بهداشت و درمان و همچنین حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اهمیت بالایی دارند، اظهار کرد: بلژیک میتواند در زمینه تکنولوژیهای پاک و مدیریت آب نیز همکاریهای خوبی با ایران داشته باشد.به گفته او چالشهای دیگری که اغلب کشورها هم با آن مواجه هستند، وجود دارد که ایران و بلژیک میتوانند برای رفع آن همکاری کنند.
علاقهمندی به حل مشکلات
مدیرکل سیاسی و رییس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک در مورد موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و بلژیک که رییس اتاق ایران بر آن تاکید داشت، تصریح کرد: ما هم در این زمینه علاقهمند هستیم و در حال حاضر متنی را تدوین میکنیم که پس از تبدیل آن به موافقتنامه میتوانیم آن را به امضا برسانیم اما این متن هنوز آماده نشده تا مذاکره را برای امضای آن آغاز کنیم. ونکاستر در مورد توافقنامه مالیات مضاعف هم اظهار کرد: فعلا دو سازمان مربوط به این حوزه مشغول بررسی این موضوع هستند و بهمحض اینکه بررسیها به پایان برسد نتیجه را به اطلاع طرف ایرانی میرسانیم.او در مورد بهروزرسانی موافقتنامه حملونقل هوایی بین دو کشور نیز گفت: در سال 1960 یک موافقتنامه بین دو کشور منعقد شده و ازآنجاکه شما خواهان بهروز کردن آن هستید، با وزارت حملونقل صحبت میکنیم. این مقام مسوول بلژیکی در مورد صدور ویزا برای تجار نیز با قبول کُند بودن روند صدور روادید در سفارت بلژیک در ایران، ابراز امیدواری کرد مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، حل شود و همانگونه که با بسیاری از کشورها برای روادید تجار کار میکنیم، امیدواریم با ایران هم این اتفاق بیفتد.به گفته او فعلا یک نفر به نیروهای واحد صدور روادید سفارت بلژیک در ایران افزوده شده و یک نفر نیز در ماه آگوست اضافه میشود و امید است از این طریق ویزاهای بیشتری به متقاضیان ایرانی داده شود. ونکاستر در مورد مسایل بانکی و بیمهای نیز اظهار کرد: بلژیک نیز برای حل این مشکلات علاقهمند است.
بندر آنتورپ، دروازه ورود ایران به اقتصاد بلژیک
همچنین در نشستی که میان اعضای هیات تجاری اتاق ایران با پیمان سعادت، سفیر ایران در بروکسل برگزار شد، از بندر آنتورپ به عنوان یکی از بنادر مهم واقع در منطقه فلاندر بلژیک، به عنوان دروازه ورود ایران به اقتصاد بلژیک و اروپا نام برده شد.
در همین خصوص سفیر ایران در بروکسل گفت: ۹۳ درصد تجارت چینیها با بلژیک با منطقه فلاندر است که نشان از اهمیت فوقالعاده این منطقه و وجود بندر آنتورپ دارد. همچنین بندر آنتورپ بزرگترین بندر جهان و دومین بندر بزرگ اروپا به لحاظ حجم واردات و صادرات کالاست و اولین بندر جهان در تراش الماس به شمار میرود.
به گفته سفیر ایران در بلژیک، تردد بیش از ۲۱۴ میلیون تن محمولههای بینالمللی و دریایی در سال ۲۰۱۶ در این بندر صورت گرفته و بزرگترین مرکز تردد محصولات فولادی و چوبی و کالاهای فاسدشدنی از طریق این بندر صورت میگیرد.
سعادت با بیان اینکه بندر آنتورپ بزرگترین هاب محصولات پتروشیمی اروپاست، اظهار کرد: آنتورپ، بندر اول اروپا در ذخیره کالاست و از لحاظ تبادلات بندری و ذخیره کالا، این بندر برای ایران بسیار مهم محسوب میشود. وی تصریح کرد: پس از برجام پنج هیات بلندپایه ایرانی با بندر آنتورپ برای توسعه همکاریها توافق کردهاند. به گفته وی زمینههای همکاری ایران و بندر آنتورپ، تبادلات بندری، صادرات کالاهای غیرنفتی و منابع پتروشیمی است. سفیر ایران در بروکسل افزود: از سه منطقه سیاسی بلژیک امکان همکاری ایران با منطقه فلاندر بیشتر است.
سعادت افزود: منطقه فلاندر دارای اولویت صادرات است و آنچه صادر میشود صادرات دارای ارزش افزوده و بر اساس تحقیق و توسعه، نوآوری و نوگرایی و خلاقیت به دلیل ارتباط نزدیک صنعت و دانشگاه است.
وی گفت: مجموع تجارت خارجی بلژیک ۷۲۰ میلیارد یورو در سال است که ۴۰۰ میلیارد یورو مربوط به محصولات پتروشیمی است.
پایتخت شکلات جهان
لازم به ذکر است بلژیک با جمعیت متراکم در قلب یکی از مهمترین مناطق صنعتی جهان قرار گرفته است اما روابط اقتصادی ایران و بلژیک در سطح پایینی قرار دارد. به همین دلیل ضرورت دیدارهای دوجانبه و مذاکرات اقتصادی برای گسترش روابط احساس شده است.
بلژیک به عنوان کشوری کوچک اما پرظرفیت در اقتصاد، پایتخت شکلات جهان و یکی از بزرگترین صادرکنندگان این محصول نیز به شمار میآید و از راه صادرات شکلات ارزآوری بسیاری داشته است. این کشور با دارا بودن ثبات و تعادل سیاسی و اقتصادی و سیستم مالیاتی مناسب که شامل موارد زیادی از معافیتها و بخشودگیهای مالیاتی میشود، در زمره یکی از بهترین کشورها برای سرمایهگذاری به شمار میرود. بلژیک همچنین به عنوان یکی از اعضای پایهگذار اتحادیه اروپا، از توسعه قدرت سازمانهای این اتحادیه برای یکپارچهسازی اقتصاد کشورهای عضو به شدت حمایت میکند.
این کشور به طور خاص دارای اقتصادی باز است. بلژیک از لحاظ سیستم حملونقل دارای زیربنای محکم بنادر، کانالها و راهآهن و بزرگراههای مجهز و پیشرفته است به نحوی که بندر آنتورپ به عنوان دومین بندر بزرگ اروپا در این کشور واقع شده و همین سیستم قدرتمند امکان یکپارچه شدن صنعت آن با همسایگانش را فراهم میآورد. هر چند بسیاری از معادن الماس دنیا در روسیه و منطقه جنوب آفریقا قرار گرفتهاند اما مهمترین مرکز تجارت جهانی این سنگ گرانبها در شهر آنتورپ در کشور بلژیک قرار دارد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
معاون وزارت نفت در گفتوگو با CNN مطرح کرد؛
5 سال از سفر حمید سمندریان گذشت؛ جای خالی استاد
آیا مجلس محرم دولت است
خودزنی خانواده ترامپ
تدوین موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و بلژیک؛
بازار داغ آموزشگاههای کنکور در سالی که گذشت؛
رونق به اقتصاد بازمیگردد
80درصد کار هنوز تمام نشده است؛
خوردن پسته با پوست!
طفلک مهدی چمران!
آسیبشناسی لایحه تفکیک وزارت راهوشهرسازی؛
بگویید با سرمایهگذاری خارجی مخالفیم
اتحادیه آهنفروشان و اداره مالیات پس از 4 سال به توافق رسیدند؛
قتل آتنا امنیت روانی منطقه را زیر سوال برد؛
قراردادهای نمونه در صنعت هواپیمایی
اهمیت شورای شهر در شرایط بحرانی
معاون وزارت نفت در گفتوگو با CNN مطرح کرد؛
فارنپالسی منتشر کرد؛
قراردادهای نمونه در صنعت هواپیمایی
لزوم تعهد نمایندگان به حفظ اطلاعات محرمانه