آیا مجلس محرم دولت است

ملیحه اسناوندی- گویا برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌، به مقوله امانتداری و حفاظت از اسرار نظام نگاهی ابزاری دارند و در مواقع مفید به جای حفاظت از اطلاعات به نشر اطلاعات می‌پردازند‌. این امر باعث خدشه‌دار شدن اعتماد میان دستگاه اجرایی و نهاد مجلس شورای اسلامی شده است تا جایی که برخی نمایندگان چه در نشست‌های علنی و چه در غیر از آن، از دولت و وزیران خواسته‌اند تا مجلس را محرم بدانند‌. نمونه‌های مختلفی بر صحت این موضوع وجود دارد که به سبب آن از اعتماد دولت به مجلس کاسته شده، از جمله فاش کردن جلسه محرمانه ظریف با نمایندگان توسط کریمی‌قدوسی‌. در آن جلسه این نماینده مدعی شده بود که ظریف به اشتباه خود در اعتماد به حرف وزیر خارجه آمریکا اعتراف و تصریح کرد که مسوولیت این اشتباه را می‌پذیرد‌. بعد از آن حاجی‌دلیگانی نیز از این نماینده دفاع کرد و گفت که مطالب کریمی‌قدوسی درست است و جلسات و کلمات محرمانه در بسیاری از مواقع منافع کشور را به خطر می‌اندازد‌. این‌بار نیز توتال بهانه‌ای شده تا حاجی دلیگانی و کریمی‌قدوسی لحظه‌ای از دلواپسی خود و تخریب دولت دست نکشند‌. عدم شفافیت دولت در برخی از پروژه‌ها و اقدامات‌، داد این دو نماینده را درآورده، این در حالی است که دولت به تعامل قانونی با مجلس معتقد است و جزییات هر پروژه را نیز به شورای امنیت ملی تحویل می‌دهد اما این نمایندگان انتظار دارند که این تعامل فراقانونی باشد؛ تعاملی که حالا با فاش کردن جزییات جلسه‌های محرمانه کمرنگ شده است‌.
حاجی‌دلیگانی درخصوص عدم شفافیت در قرارداد نفتی توتال به دنبال جمع کردن امضای نمایندگان برای تصویب طرح سه فوریتی برای مقابله با این قرارداد است اما با وجود عدم استقبال نمایندگان فراکسیون ولایی بعید به نظر می‌رسد این طرح به جایی برسد‌. از طرفی سخنگوی دولت درخصوص مطرح شدن طرح سه فوریتی برای توقف قرارداد توتال گفت: «این طرح لازم نیست تهیه شود و اگر نمایندگان در قرارداد توتال اقدامی خلاف قانون ببینند باید مدارک خود را به قوه قضاییه بدهند‌.» وی همچنین تاکید کرد: «هیچ موضوع محرمانه‌ای برای نمایندگان در قرارداد توتال وجود ندارد و وکلای ملت حق تحقیق و تفحص از این قرارداد را دارند‌.» با این وجود باید این نکته را نیز اضافه کرد که برخی از پروژه‌ها و اقدامات حاکمیتی است و نمی‌توان جزییات برخی پروژه‌ها را فاش کرد‌.
نمی‌شود دولت به نماینده‌ها جزییات را به بهانه افشاگری نگوید!
نقوی‌حسینی‌، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار پارلمان جهان‌صنعت درخصوص مشکلات قرارداد توتال و گله برخی درخصوص عدم شفافیت در این قرارداد گفت: دو موضوع در این ارتباط مطرح است؛ موضوع اول اینکه ما باید با دنیا تعامل اقتصادی داشته باشیم و تعاملات اقتصادی در چارچوب توافقات و قراردادها انجام می‌شود، نکته دوم اینکه نوع این قراردادها و توافقات از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است چون طرف مقابل ما به هرحال با یک خصومتی ورود پیدا می‌کند و به دنبال سلطه پیداکردن در نظام اقتصادی ماست‌. به این جهت ما باید بسیار هوشمند و هوشیار عمل کنیم وگرنه هیچ‌کس با توافق و قرارداد با کشورهای دیگر مخالفت نمی‌کند چون مگر غیر از توافق و قرارداد می‌توانیم کار اقتصادی با دنیا انجام دهیم؟ بالاخره ما می‌خواهیم نفت و گازمان را بفروشیم و صادرات و واردات انجام بدهیم و این‌ها بدون تعامل و بدون توافق امکان‌پذیر نیست؛ اما نوع و محتوای توافق اهمیت زیادی دارد چون سابقه تاریخی کشورمان نشان می‌دهد ما از این نوع توافقات لطمه‌های شدیدی خوردیم بنابراین در این زمینه باید اجماع وجود داشته باشد یعنی اگر قرار است توافقی حاصل شود مجلس، قوه‌قضاییه، احزاب و گروه‌های سیاسی باید به‌صورت شفاف در جریان قرار بگیرند و طوری نباشد که ما هشت ماه بعد بفهمیم که وزیر اقتصادمان قرارداد fatf را امضا کرده است یا چند ماه بعد رهبر معظم انقلاب بگویند که چرا سند 2030 اجرا می‌شود؟ به هر حال پنهان‌کاری نباید صورت بگیرد و اگر شفاف و روشن کار پیش برود به نفع مردم است‌.


نقوی‌حسینی ادامه داد: «دولت طبق قانون اساسی یک‌سری وظایفی دارد که باید آن را انجام دهد اما اگر می‌خواهیم یک کار هماهنگ با اجماع انجام بدهیم باید تعامل داشته باشیم‌. به عنوان مثال دولت همین روزها می‌خواهد کابینه‌اش را معرفی کند، آیا نمی‌خواهد تعاملی با فراکسیون‌ها، کمیسیون‌ها و نمایندگان داشته باشد؟ البته از اختیارات دولت است که خودش اعضای کابینه را انتخاب کند اما اگر تعامل با مجلس صورت نگیرد عواقبش در روز رای‌گیری به عهده خود دولت خواهد بود‌.»
وی تاکید کرد: «باید تعامل صورت گیرد و اگر بخواهیم تعامل داشته باشیم باید همه هم‌جهت باشیم و برایمان قراردادها و تفاهمات شفاف باشد که مشکلی به وجود نیاید‌.»وی در پاسخ به این سوال که محرم ندانستن دولت‌، به رفتار گذشته برخی از نمایندگان و درز اطلاعات برجام در جلسه محرمانه ظریف با اعضای کمیسیون امنیت ملی باز می‌گردد، گفت: «مسایلی که در جلسات مطرح شده رفتارهای شخصی و فردی بوده اما این موضوع قراردادی مهم و راجع به سرنوشت اقتصادی کشور است و دولت نمی‌تواند به نماینده‌ها جزییات را به بهانه افشاگری نگوید! اصلا مگر قرار است جزییات جلسات افشا نشود و قرار است کسی نداند که ما با توتال چه قراردادی می‌بندیم؟ این موضوع اصلا توجیه‌پذیر نیست‌.»
اهداف سیاسی برخی از رفتار‌ها در مجلس نیاز به واکاوی بیشتری دارد‌. اصولگرایان پس از سیطره ۱۲ ساله بر مجلس همچنان می‌خواهند بر بهارستان مسلط باشند و محبوبیت دولت را در اقصی‌نقاط کشور به چالش بکشند‌. برای اجرای این تاکتیک هم نیاز به بازیکنانی تاثیرگذار دارند؛ بازیکنانی که در نقش وکلای ملت هر از گاهی دستاویزهایی مختلف دولت را به چالش بکشانند و آرامش کابینه را به هم بزنند‌. این بار ماجرای زنگنه و جریان مقابل دولت بعد از انتخابات وارد مرحله جدیدی شده‌. او در کنار محمدجواد ظریف بارها مورد حمله قرار گرفته است‌؛ ماجرایی که ممکن است در راستای حذف او برای حضور آنها در کابینه دولت دوازدهم صورت گرفته باشد‌. یکی از این موضوعات، همین قراداد توتال است که مدت‌ها با بیان آن وزارت نفت و شخص زنگنه را مورد انتقاد قرار دادند‌. زمان احمدی‌نژاد بود که به‌واسطه تحریم‌ها، شرکت‌های نفتی از کشورمان رفتند و بسیاری از پروژه‌های عسلویه و پارس جنوبی از کار افتادند‌. اما حالا که قرار است به واسطه این پروژه جدید گامی در جهت احیای بخش انرژی ایران برداشته شود برخی از استعماری بودن این قرارداد سخن می‌رانند و فارغ از نفع ملی این قرارداد و اشتغالزایی 10 هزار نفری به واسطه آن، به دنبال نشان دادن تیرگی در کار دولت و کابینه‌اش هستند‌.
این جریان سیاسی در مجلس با طرح سوال از وزیر نفت درخصوص عدم شفافیت در قرارداد توتال، این پروژه را مساوی بازگشت به دوره قبل از ملی شدن صنعت نفت می‌خوانند و شرکت مقابل قرارداد ایران را بدعهد و رشوه‌دهنده و خائن خطاب می‌کنند. البته ماجرای وزیر نفت با جریان اصولگرا به قرارداد کرسنت باز می‌گردد‌؛ قراردادی که هنوز هم از سوی این جریان برای انتقاد از دولت مطرح می‌شود‌.
پرواضح است جریانی در کشور حضور دارد که تمایلی به حضور مجدد برخی از اعضای کابینه ندارد واین در حالی است که این وزرا کارنامه خوبی از فعالیت‌های خود ارائه داده‌اند‌. ظریف در دیپلماسی یکی از زبده‌ترین دیپلمات‌های کشور محسوب می‌شود که توانست به یکی از پیچیده‌‌ترین بحران‌های بین‌المللی به پشتوانه افکار عمومی و مقام رهبری فائق آید و کشور را از انزوا خارج کند.
همچنین زنگنه با حضور خود در دولت یازدهم در زمان کوتاهی توانست جایگاه ایران را بعد از تحریم‌ها در بازار جهانی نفت بازیابی کند و میزان تولید را به دوران قبل از تحریم بازگرداند‌. زنگنه نشان داد که می‌تواند در بازار نفت بسیار تاثیرگذار باشد ولی چون نزدیک به سیدمحمد خاتمی است برای منتقدان دولت قابل قبول نیست‌.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال