همراهی بخش خصوصی در توسعه بخش معدن

 مهدی کرباسیان*
به زودی شاهد آغاز به کار دولت جدید خواهیم بود اینک در شرایطی دولت یازدهم وارد هفته های پایانی خود می شود که با نگاهی به عملکرد گذشته و برنامه های آتی‌، می توان نگاهی به بخشی از سیاست‌گذاری‌های ایمیدرو در دولت تدبیر و امید انداخت.
یکی از اقدامات دوره 4 سال گذشته این است که دولت تمام تلاش خود را معطوف به استفاده حداکثری از توان بخش خصوصی در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی کرد هرچند مسیری است که تازه آغاز شده اما دورنمای آن حضور قدرتمند شرکت های خصوصی در اقتصاد و به ویژه بخش معدن و صنایع معدنی است.
اکنون می توان ثمره این همراهی را در منطقه استراتژیک سنگان مشاهده کرد. این منطقه معدنی که برای تولید 17.5 میلیون تن کنسانتره و گندله سنگ آهن طرح ریزی شده تا سال 92 تحرک چندانی نداشت و باور اینکه روزی پروژه ها تبدیل به کارخانه های عظیم شوند کمی دور از ذهن می نمود.در روزهای اخیر اما آغاز تولید آزمایشی بزرگ ترین گندله سازی شرق کشور با ظرفیت تولید 5 میلیون تن، خبر از آمادگی سنگان برای پشتیبانی از طرح جامع فولاد داد. علاوه بر این کارخانه دیگری نیز با همین ظرفیت آماده تولید است به طوری که هم اینک 10 میلیون تن ظرفیت جدید در بخش فرآوری سنگ ‌آهن آماده به کار است که خود گامی عملی برای رشد ارزش افزوده و اقتصاد مقاومتی است. طراحی و اجرای این پروژه ها از سوی شرکت های داخلی انجام شده که ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای شرکت های داخلی و مردم منطقه شمال شرق کشور را به همراه داشته است. تعداد افراد شاغل در این طرح ها به طور مستقیم به 4هزار نفر می رسد که نزدیک به 10هزار شغل غیرمستقیم هم ایجاد کرده است.
همچنین شروع به کار نخستین کارخانه آهن اسفنجی با روش ایرانی (PERED) در شادگان استان خوزستان،‌ اتفاق دیگری بود که از سوی شرکت های خصوصی ایرانی به ثمر نشست. باید یادآور شد 4 کارخانه آهن اسفنجی طرح های استانی فولاد با روش ایرانی به مدار تولید خواهند پیوست. از سوی دیگر حضور کنسرسیومی از شرکت های ایرانی برای پروژه معدن روی مهدی آباد دیگر اتفاقی بود که پای شرکت های خصوصی را در پروژه های بزرگ معدنی محکم کرد. مهدی آباد امید صنعت روی ایران شده و قرار است با ذخیره 160 میلیون تنی، بار اصلی اهداف توسعه ای این صنعت را بردوش کشد. به این لیست باید پروژه تیتانیوم کهنوج را اضافه کرد. طرحی که حتی اجرای آن برای اهالی دولت نیز باور پذیر نبود. اما این طرح نیز با حضور بخش خصوصی آغاز شده و به عنوان نخستین پروژه فرآوری فلز جادویی تیتانیوم در ایران، در دست ساخت است.مناطق ویژه صنایع انرژی بر که با چشم انداز تولید رقابتی محصولاتی همچون آلومیینوم، فولاد،‌ پتروشیمی و... پا به عرصه گذاشته اند نیز با همت بخش خصوصی عملیات را آغاز کرده اند. در منطقه ویژه صنایع انرژی بر لامِرد، طرح آلومینیوم جنوب (بزرگ ترین پروژه تولید شمش آلومینیوم) در دست اجراست و در منطقه پارسیان به تازگی یک شرکت داخلی، برنده سرمایه گذاری برای احداث بندر شد. ادامه در صفحه 4
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال