روزنامه جهان صنعت
1396/04/13
پیروزی موقت دانشگاه آزاد در ماجرای اختلاف بر سر سهمیه ورودی دانشجویان؛
امیرحسین میراسماعیلی- در چند روز گذشته شاهد بودیم که دعوای بین وزارت علوم و دانشگاه آزاد بر سر سهمیه برای جذب دانشجویان بالا گرفته است و این کشمکشها به رسانههای عمومی مثل صداوسیما هم کشیده شد. از یک طرف وزارت علوم معتقد بود که دانشگاه آزاد در بیش از سه هزار رشته محل تحصیلی نتوانسته استانداردهای کیفی لازم را مهیا کند و از طرفی ولایتی، رییس هیات امنای این دانشگاه معتقد بود وزارت علوم به دنبال بهانهگیری و تسویهحسابهای سیاسی است. ولایتی همچنین با تکبر خاصی تاکید کرده بود که خودمختار از وزارت علوم در این سه هزار رشته محل تحصیلی از دانشجویان ثبتنام خواهد کرد و معاون وزیر علوم پاسخ داده بود که از طریق قانون جلوی دانشگاه آزاد را خواهند گرفت، اما حالا به نظر میرسد روز دانشگاه به وزارت علوم چربیده قرار شده تا 2300 کد تحصیلی باز هم در سایت سازمان سنجش برای دانشگاه آزاد باز شود.جبار کوچکینژاد، نماینده اصولگرای مردم رشت و عضو کمیسیون آموزش مجلس در گفتوگویی با «جهانصنعت» حق را به دانشگاه آزاد میدهد و میگوید: «بنده وقوع چنین اختلاف و درگیریهای لفظی را در سوءتدبیر و ضعف مدیریت وزارت علوم میدانم. آنها باید مشکل را در جلساتشان با مقامات دانشگاه آزاد حل میکردند و نباید به فضای عمومی کشیده میشد. وقتی پس از تغییر و تحولات مدیران ارشد دانشگاه آزاد چنین تصمیمی از سوی وزارت علوم گرفته میشود، مشخص است که غرض سیاسی و نوعی انتقام گیری دخیل بوده و اینطور استنباط میشود که وزارتخانه قصد زمینگیر کردن دانشگاه آزاد را دارد. در جلسهای که روز گذشته در کمیسیون آموزش و با حضور وزیر علوم و معاونانش برگزار کردیم، آنها گفتند هیات علمیها و اساتید بسیاری از واحدهای دانشگاه آزاد صلاحیت علمی ندارند و به عنوان مسوول سیاستگذاری دانشگاهها ناچار به اتخاذ چنین تصمیمی شدند که با مخالفت بنده و همکارانم مواجه شدند. اکثر نمایندهها در این جلسه تاکید کردند که ادعای مدیران وزارت علوم مبنی بر اتخاذ چنین تصمیمی قبل از جابهجایی مدیران دانشگاه آزاد، برایشان قابل باور نیست و آن را نوعی انتقام از دانشگاه دانستند.»
این نماینده نزدیک به جبهه پایداری همچنین فرهادی را از شانس بسیار کمی برای رای آوردن مجدد از نمایندگان مجلس دانست و معتقد بود که کارنامه مدیریتی وی دارای ضعفهای فراوانی است. گفتنی است که جبار کوچکینژاد در ماجرای بورسیههای غیرقانونی برخی نمایندههای مجلس که دولت کنونی آن را افشا کرد، از نمایندههایی بود که بیش از سایرین نامش بر سر زبانها بود.
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز پس از پایان جلسه با نمایندگان در جمع خبرنگاران اعلام کرد که وزارت علوم در این جلسه با کمیسیون آموزش مجلس درباره بازگرداندن تعداد قابل ملاحظهای از رشتههای حذف شده مقطع کارشناسیارشد با دانشگاه آزاد اسلامی توافق کرد.
مجتبی شریعتینیاسر افزود: «با رعایت سه شرط قرار شد برخی کدرشتههای حذف شده تایید شوند که البته امیدواریم این موارد به تصویب شورای گسترش آموزش عالی نیز برسد. کد رشته محلهای مقطع کارشناسی ارشدی که پیش از این فارغالتحصیل داشته استمرار خواهد یافت. صدور مجوز تایید کد رشته محلهایی که مجوز تحصیل در مقطع دکتری دارند و همچنین به کد رشته محلهایی که حداقل سه استادیار داشته باشند، کمک خواهد شد تا فعالیت خود را ادامه دهند. این توافق برای سال تحصیلی 97-96 است، بنابراین امیدواریم در این سال بتوانیم با دانشگاه آزاد اسلامی به جمعبندیهای مطلوبتری برای ادامه راه برسیم. با توجه به توافقات اولیهای که در این جلسه حاصل شد، فکر میکنم در یکی دو روز آینده بتوانیم جمعبندی نهایی را اعلام کنیم. در این جلسه فعلا مجوز حدود 2300 کدرشته از سوی وزارت علوم تایید شده است.»
این صحبتها در حالی بیان شد که محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب تهرانیها در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر خروجی جلسه، دیدگاهی بسیار متفاوت نسبت به جبار کوچکینژاد به این اختلاف داشت. عضو کمیسیون آموزش مجلس پس از خروج از جلسه نمایندگان با وزیر علوم به خبرنگاران گفت: «دکتر فرهادی، وزیر علوم ابتدا تاکید کرد که تمام اقداماتی که وزارت علوم در ارتباط با کدرشتههای دانشگاه آزاد انجام داده، براساس وظایف و اختیارات قانونی بوده و امر جدیدی نیست و از چند سال گذشته شروع شده است همانطور که میدانید قانون سنجش و پذیرش و همچنین مصوبات مختلف شورای عالی انقلاب (از جمله سند آمایش آموزش عالی) وزارت علوم را مکلف میکند که پایش لازم را برای صدور مجوز رشتههای مختلف داشته باشد.»
وی با اشاره به اینکه این مصوبات، نظارت بر دانشگاه آزاد و غیردولتی را منضبطتر کرده ادامه داد: «برخی نمایندگان تاکید کردند که اگر وزارت علوم به وظایف خودش عمل نکند، وزیر مورد سوال قرار میگیرد. بنده نیز به عنوان نماینده ناظر در شورای سنجش تکمیلی با دقت بر این مساله نظارت دارم بهخصوص از سال گذشته که مجلس جدید کار خودش را شروع کرد، اعضای کمیسیون خواستار منضبطتر شدن دانشگاه آزاد و متناسبشدن ظرفیتهای دانشگاه آزاد با ظرفیتِ هرمِ هیات علمی شدند.»
محمود صادقی درباره این شائبه که تغییر مدیریت دانشگاه آزاد باعث این مناقشه شده، تاکید کرد: «واقعا چنین چیزی نیست چراکه در شروع سال تحصیلی گذشته و زمانی که دانشگاه آزاد خواست پذیرش مازاد بر ظرفیت داشته باشد، وزارت علوم ایستادگی و مجلس هم حمایت کرد. بنابراین موضوع حذف کدرشتهها از سوی وزارت علوم، برخلاف هجمهها و شانتاژ رسانهای که صورت گرفت، ربطی به تغییر مدیریت جدید در دانشگاه آزاد ندارد و این سیاسی کردن موضوع علمی است. معاون آموزشی وزارت علوم هم گزارشی از دلایل حذف کدرشتههای دانشگاه آزاد ارائه داد. این کد رشتهها یا مجوز نداشتند یا مجوزشان یک ساله بوده است. بقیه نمایندگان از جمله رییس کمیسیون نیز تاکید کردند که اقدامات وزارت علوم قانونی بوده و در حیطه وظایف و اختیاراتش است اما با توجه به درخواست مدیریت دانشگاه آزاد قرار شده حذف کدرشتهها به صورت تدریجی انجام شود. هر چند بعضیها با این روال موافق نبودند و دلیل هم آن بود که در گذشته نیز دائما این موضوع به تعویق افتاده بود. با توجه به درخواست برخی اعضای کمیسیون بنا بر این شد که فرآیند نظارت تدریجی صورت گیرد. بر این اساس دو توافق اصلی صورت گرفت؛ نخست اینکه دانشگاه آزاد باید برای هر کدام از رشتههای ارشد سه استادیار در استخدام خودش لحاظ کنند و همچنین در رشتههایی که دکترا دارند، ارشد آن رشتهها مجاز اعلام میشود و باقی میمانند. در ادامه اگر معلوم شود رشتهای فاقد استاندارد بوده، وزارت علوم میتواند نسبت به حذف آن اقدام کند. این مهم هم تاکید شد که دانشگاه آزاد برای ارتقای کیفیت و استاندارد کردن رشتهها متعهد شود و آن را به صورت جدی دنبال کند. در غیر این صورت وزارت علوم بدون اغماض اقدام خواهد کرد.»
به نظر میرسد دانشگاه آزاد اسلامی حداقل تا یک سال آینده میتواند طبق سیاستهای مدیران جدیدش کار کند و نمایندههای مجلس نهایت همکاری را با این دانشگاه و روسای اصولگرایش داشتهاند اما باید منتظر ماند و دید که سکاندار جدید وزارت علوم هم مانند فرهادی از مواضعش کوتاه خواهد آمد یا خیر.
سایر اخبار این روزنامه
پرچمدار حمایت از آزادیهای مشروع شوید
عطاءالله بهمنش درگذشت؛
همایش بینالمللی مقابله با گردوغبار بدون حضور عربستان برگزار شد؛
یکسوم ارزش بورس برای 10 شرکت
بررسی تطبیقی بهرهوری کار در سطح جهان؛
مهلت دوباره به قطر
653 مزاحمت روزانه برای اورژانس تهران
آثار 40ساله هنرمند برجسته ایرانی در موزه هنرهای معاصر؛
اندر حکایت تخت شاه!
خوراک رسانههای کشور!
سکوت سوالبرانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران
واکنش ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به «قاچاق سازمانیافته»؛
سرمایهگذاری توتال در ایران، برگ برنده برجام؛
راهکارهای کاهش رقابت بانکها برای جذب منابع؛
پیروزی موقت دانشگاه آزاد در ماجرای اختلاف بر سر سهمیه ورودی دانشجویان؛
مردی که مثل هیچ کس نبود
سوءاستفاده از حقوق مسافران هوایی
پیچ تاریخی قطر
سکوت سوالبرانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران
سکوت سوالبرانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران
سکوت سوالبرانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران