آثار 40ساله هنرمند برجسته ایرانی در موزه هنرهای معاصر؛

گروه فرهنگ و هنر - «پرویز تناولی و شیرهای ایران» عنوان نمایشگاهی است که که حاصل تلاش‌های 40‌ساله این هنرمند است. نمایشگاهی که 15 سال پس از آخرین نمایشگاه او برگزار می‌شود و بسیاری آن را مهم‌ترین نمایشگاه آثار تناولی می‌دانند. تناولی که معتقد است «شیر» مهم‌ترین نماد ایران است، درباره آثار به نمایش درآمده‌اش می‌گوید: «من تلاش کردم منعکس‌کننده شیر در زمان خودم باشم و البته قضاوت با شماست.»
در این نمایشگاه ۱۴۷ اثر از آثار پرویز تناولی ارائه شده که شامل ۵۱ تابلوی نقاشی، ۲۱ تخته‌فرش، شش مجسمه فلزی، ۶۰ مجسمه سرامیک و ۹ عدد انواع جواهرات است. همچنین ۱۵۳ اثر از مجموعه آثار تناولی شامل فرش، قفل، سنگ وزنه، شیر آب، سکه، شیر سنگی و پوسترهای مذهبی در آن به‌نمایش درآمده است. البته ۶۳ اثر از موزه‌ها و مجموعه‌های شخصی هم به امانت گرفته شده که شامل ۲۷ اثر از موزه ملی ایران، پنج اثر از موزه هنرهای معاصر تهران، ۱۰ اثر از موزه رضا عباسی، سه اثر از موزه نقاشی پشت شیشه و ۱۸ اثر از مجموعه‌داران است.
به دنبال برپایی نمایشگاه گنجینه موزه در برلین هستیم
معاون هنری وزارت ارشاد،در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه که در موزه هنرهای معاصر برگزار شد، گفت: «از یکی، دو سال قبل روی موضوع برگزاری این نمایشگاه صحبت‌هایی را آغاز کرده بودیم و خوشبختانه این نمایشگاه در دقیقه 90 به انجام رسید. تلاش‌های زیادی کردیم تا موزه هنرهای معاصر محور اتفاق‌های مهم بخش تجسمی باشد و در حاشیه این اتفاق‌ها، راه‌اندازی سینما‌تک خود یک اتفاق قابل تقدیر است.»


علی مرادخانی گفت: «فعالیت‌هایی را در سطح بین‌المللی پی گرفتیم و بحث نمایش آثار ایرانی در برلین و رم که امیدوارم در زمان خودش و با هماهنگی‌های درست انجام شود، مطرح شد؛ موضوعی که پتانسیل‌های گسترده‌ای را در دل خود گنجانده است. در جریان ارسال آثار گنجینه به خارج از ایران، بیشتر معرفی هنرمندان خودمان مطرح است. وقتی آثار هنرمندان ما در کنار آثار هنرمندان بزرگ جهان به‌نمایش درآید، اتفاق‌های متفاوتی برای هنر ما می‌افتد. امیدوارم با سعه صدر هنرمندان، این شرایط مهیا شود. نمایشگاه آقای تناولی نیز استعداد آن را دارد که به‌تنهایی در دنیا عرضه شود.»
او ادامه داد: «همه این اتفاق‌ها منجر به آن خواهد شد که حوزه تجسمی ما نیز جایگاه ویژه‌ای را در جهان به‌دست آورد. در همین روزها میزبان یک گروه بزرگ هنرمندان از ایتالیا هستیم که حدود ۲۰۰ هنرمند با همراهی ریچارد موتی که یکی از بزرگ‌ترین رهبران ارکستر جهان است، برای اجرا به ایران سفر می‌کند. در حوزه تئاتر، یوجینو باربا را به ایران آوردیم و به همین ترتیب می‌توانیم هنرمندان تجسمی خود را نیز در تهران و دیگر کشورهای جهان معرفی کنیم تا به این وسیله، ایران جایگاه حقیقی خود را به‌دست آورد.»
این نمایشگاه حاصل دغدغه 40 ساله من است
پرویز تناولی- مجسمه‌ساز- نیز در این مراسم که شامگاه یکشنبه برگزار شد، گفت: «متاسفانه برنامه‌های موزه پر بود و ما مجبور بودیم این نمایشگاه را در روزهای گرم تابستان برگزار کنیم‌ اما خوشبختانه در دقیقه 90 همه چیز سر جای خودش قرار گرفت و به‌نحو احسن برگزار شد.»
او ادامه داد: «این نمایشگاه حاصل ۴۰ سال تلاش و دغدغه من است. البته این آثار به‌صورت مداوم شکل نگرفته است. اولین شیرهای من که در این نمایشگاه وجود دارد، به ۴۰ سال قبل مربوط است که با قالیچه‌های عشایری شروع می‌شود که با عشق به عشایر و مجموعه‌های کوه و کویر دشت‌های ایران ادامه پیدا می‌کند و در دوره‌ای، شکل کار من تغییر می‌کند و این انتقال، همه‌جانبه است و تنها مجسمه‌سازی را دربرنمی‌گیرد‌ بلکه همه ‌جوانب کار مرا فرا می‌گیرد.»
این هنرمند گفت: «از دوره‌ای متوجه شدم که شیر، مهم‌ترین نماد ایران است و از قبل از تاریخ در ایران به‌عنوان نمادی بزرگ از آن یاد می‌شد و تا امروز نیز شیر، نماد محترمی است. شیر ایرانی متاسفانه طی ۵۰ سال قبل در ایران منقرض شده است و تنها از این نماد ایرانی آثاری باقی مانده است که ما برای این نمایشگاه از موزه‌های مختلفی این آثار را قرض گرفتیم که بعضی از آنها تاریخی حدود پنج‌هزار سال را دربرمی‌گیرد. من هم تلاش کردم منعکس‌کننده شیر در زمان خودم باشم و البته قضاوت با شماست.»
این مهم‌ترین نمایشگاه آثار تناولی تا امروز در ایران است
بهزاد حاتم، دبیر این نمایشگاه‌ نیز گفت: «در آستانه تماشای نمایشگاه بسیار مهمی هستیم؛ نمایشگاهی که بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نمایشگاه آثار آقای تناولی تا امروز در ایران است.
این نمایشگاه در فاصله‌ای حدود ۱۵ سال بعد از نمایشگاه قبلی او در موزه برگزار می‌شود‌ اما ۱۵ سال برای هنرمندی خلاق و پرکار مانند تناولی، زمان بسیار زیادی است.
در این نمایشگاه خواهید دید که چه تعداد کار جدید از این هنرمند عرضه شده است.» او ادامه داد: «در کتابی برای این نمایشگاه که توسط نشر نظر منتشر شده است، مطلبی نوشتم و از سه هنرمند نام بردم که از جهات مختلف‌، آقای تناولی شباهت‌هایی به آنها دارد. از نظر من، کار آقای تناولی شباهت زیادی به کار فردوسی، داوینچی و پیکاسو دارد. تناولی مانند فردوسی به جمع‌آوری و زنده کردن فرهنگ فراموش‌شده، دور‌ریخته‌شده و ممنوع‌شده پرداخته و با استفاده از این متریال‌ها آفرینش کرده؛ آفرینشی که مثل شاهنامه اهمیت دارد و اگر فردوسی هنرمند برجسته هزاره اول ماست، تناولی هنرمند بزرگ هزاره دوم است.»
حاتم درباره آثار تناولی گفت: «تناولی در حقیقت یک هزار‌پیشه، یک چهل‌صنعت است و مجموعه کارهایی که انجام داده، چه طرح‌هایی که برای فرش‌ها کشیده و چه مجسمه‌های سرامیکی، او را از یک هنرمند فراتر برده است و همین ویژگی برای داوینچی نیز وجود دارد. داوینچی در طول زندگی‌اش فقط ۱۳ نقاشی کشید‌ اما به‌دلیل بعد فرهنگی و فراهنری که داشت به کاراکتر و شخصیت مهمی بدل شد.»
تناولی سمبل یک مکتب و زبان هنری است
دبیر این نمایشگاه در ادامه بیان کرد: «از جهتی‌ تناولی هم مثل پیکاسو، سمبل یک مکتب و زبان هنری است. همان‌گونه که کوبیسم، نامش با پیکاسو گره خورده، سقاخانه نیز نامش همیشه در کنار تناولی است. تناولی همچون پیکاسو در یک چارچوب نمی‌گنجد و با شیوه‌ها و تکنیک‌های مختلف کار می‌کند و از نظر گستردگی کار نیز شباهت زیادی به پیکاسو دارد.»
حاتم اضافه کرد: «برای چیدمان این نمایشگاه، به آثار کلکسیون‌ها و موزه‌های دیگر فکر کردیم تا با نمایش این آثار در کنار هم به نوعی بتوانیم روندی فرهنگی را در معرض دید قرار دهیم. برای چیدمان، برنامه‌ای داشتیم اما تناولی خودش خواست دریافت آن خط فرهنگی و زیبایی‌شناسی را که مد نظرمان هست، به خود مردم واگذار کنیم و حاصلش را در نمایشگاه ببینید.»
در این مراسم هنرمندانی مانند غلامحسین نامی، تاها بهبهانی، حسین محجوبی، کامبیز درمبخش، بابک اطمینانی، عباس مشهدی‌زاده، علی فرامرزی، احمد نادعلیان، کریستف رضاعی، مهرداد صدری، محمدرضا فیروزه‌ای، رامین صدیقی، پیمان یزدانیان، مازیار یونسی، همایون ارشادی، مدیران گالری‌ها از جمله لیلی گلستان، مژگان والی‌پور، وحید ملک، شیرین پرتوی و مجید ملانوروزی، مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی‌، علی‌محمد زارع سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران‌، جبرییل نوکنده مدیر موزه ملی ایران‌، سفیر و رایزن فرهنگی ایتالیا در ایران، رایزن فرهنگی آلمان، سفیر مکزیک، سفیر بلغارستان، وابسته فرهنگی سفارت فرانسه حضور داشتند.
در ادامه این مراسم، فیلم مستند «نقطه و شیر» به کارگردانی سروناز علم‌بیگی درباره زندگی پرویز تناولی به مدت ۳۰ دقیقه پخش شد و سپس نمایشگاه «پرویز تناولی و شیرهای ایران» گشایش یافت.
در این نمایشگاه ۱۴۷ اثر از آثار پرویز تناولی ارائه شده که شامل ۵۱ تابلوی نقاشی، ۲۱ تخته‌فرش، ‌شش مجسمه فلزی، ۶۰ مجسمه سرامیک و ۹ عدد انواع جواهرات است. همچنین ۱۵۳ اثر از مجموعه آثار تناولی شامل فرش، قفل، سنگ وزنه، شیر آب، سکه، شیر سنگی و پوسترهای مذهبی در آن به‌نمایش درآمده است. در این نمایشگاه، ۶۳ اثر از موزه‌ها و مجموعه‌های شخصی به امانت گرفته شده که شامل ۲۷ اثر از موزه ملی ایران، پنج اثر از موزه هنرهای معاصر تهران، ۱۰ اثر از موزه رضا عباسی، سه اثر از موزه نقاشی پشت شیشه و ۱۸ اثر از مجموعه‌داران است. نمایشگاه «پرویز تناولی و شیرهای ایران» تا ۷ شهریور در موزه هنرهای معاصر تهران برپاست.
سایر اخبار این روزنامه
پرچمدار حمایت از آزادی‌های مشروع شوید عطاءالله بهمنش درگذشت؛ همایش بین‌المللی مقابله با گرد‌و‌غبار بدون حضور عربستان برگزار شد؛ یک‌سوم ارزش بورس برای 10 شرکت بررسی تطبیقی بهره‌وری کار در سطح جهان؛ مهلت دوباره به قطر 653 مزاحمت روزانه برای اورژانس تهران آثار 40ساله هنرمند برجسته ایرانی در موزه هنرهای معاصر؛ اندر حکایت تخت شاه! خوراک رسانه‌های کشور‌! سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران واکنش ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به «قاچاق سازمان‌یافته»؛ سرمایه‌گذاری توتال در ایران، برگ برنده برجام؛ راهکارهای کاهش رقابت بانک‌ها برای جذب منابع؛ پیروزی موقت دانشگاه آزاد در ماجرای اختلاف بر سر سهمیه ورودی دانشجویان؛ مردی که مثل هیچ کس نبود سوء‌استفاده از حقوق مسافران هوایی پیچ تاریخی قطر سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال