همایش بین‌المللی مقابله با گرد‌و‌غبار بدون حضور عربستان برگزار شد؛

توفان شن تمدن منطقه را به خطر انداخته است
گروه سیاسی- «کنفرانس بین‌المللی مقابله با گرد‌و‌غبار، چالش‌ها و راه‌حل‌ها» درحالی دیروز کار خود را با حضور رییس‌جمهور و نمایندگانی از 43 کشور جهان در تهران آغاز کرد که نمایندگان عربستان غایب اصلی این کنفرانس بود. این کنفرانس در حالی امروز و فردا در کشور به کار خود ادامه می‌دهد که سازمان محیط‌زیست و سازمان ملل به طور مشترک در اجرای آن سهیم هستند اما در اصل، سازمان ملل مسوول اصلی دعوت‌کنندگان از کشورها در این کنفرانس چند روزه است. با این حال نمایندگان عربستان در پی سیاست‌های ضدایرانی خود در این برنامه فرامنطقه‌ای و بین‌المللی شرکت نکردند تا نشان دهند که سعودی‌ها نه‌تنها در دیپلماسی سیاسی ناپخته و جوان عمل می‌کنند که در زمینه همکاری با کشورهای جهان برای کاهش مخاطرات زیست‌محیطی هم تمایل چندانی از خود نشان نمی‌دهند. از این روست که روحانی در سخنان خود در این کنفرانس نقش کشورهای منطقه و دیپلماسی رفتاری آنان را یکی از عوامل موثر در حل معضلات زیست‌محیطی خواند.
روحانی با بیان اینکه موضوع محیط‌زیست یکی از مسایل مهم برای سلامت جامعه و برای جلوگیری از مهاجرت‌های بی‌رویه است، گفت: ما برای آنکه بتوانیم با این معضل به خوبی مواجه شویم و خطرات این تهدید را مهار کنیم، هم نیاز به برنامه‌ریزی داریم، هم نیاز به سرمایه‌گذاری و هم به همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی.
رییس‌جمهور با بیان اینکه دولت یازدهم یکی از اولویت‌های خود را در ایران اولویت محیط‌زیست قرار داد و حتی دولت به عنوان دولت محیط‌زیست نام‌گذاری شد، عنوان کرد: اولین تصمیم دولت یازدهم تصمیم زیست‌محیطی بود. اولین مصوبه این دولت در رابطه با دریاچه ارومیه بود و اگر اقدام دولت یازدهم نبود، امروز در غرب کشور نه با توفان گرد‌وغبار و شن بلکه با توفان نمک مواجه بودیم و حدود ۱۴ میلیون نفر از مردم ایران که در غرب کشور زندگی می‌کنند، امروز ناچار به مهاجرت می‌شدند.وی افزود: تثبیت دریاچه ارومیه یکی از افتخارات دولت یازدهم و الگوی مهم زیست‌محیطی برای منطقه و جهان است. چرا با معضل دریاچه ارومیه مواجه شدیم؟ شرایط آب و هوایی یکی از عوامل آن است،کاهش ریزش‌های آسمانی، مدیریت ناصحیح نسبت به منابع آب، کشت‌های بی‌رویه و افقی و توسعه این کشت‌ها و در نظر نگرفتن حق‌آبه دریاچه‌ها و تالاب‌ها همه عواملی بود که دریاچه ارومیه می‌رفت تا سال ۹۵ خشک شود و با توفان نمک مواجه شویم که کشاورزی و زندگی ما را به طور کامل تهدید می‌کرد.


رییس دولت یازدهم تاکید کرد: دولت یازدهم کارهای بسیاری در زمینه محیط‌زیست انجام داده است، احیای هورالعظیم یکی از آن قدم‌ها بود که برداشته شد و امروز بیش از هشتاد درصد این تالاب را آب فرا گرفته است. همچنین اقداماتی نیز برای دریاچه هامون صورت گرفت که زندگی را به محیط‌زیست آن بازگرداند. البته این به آن معنا نیست که اقدامات ملی برای محیط زیست کافی بوده، خیر. باید بیشتر تلاش شود. اما دولت یازدهم در حد توان خود کارهایی انجام داده است.
روحانی با اشاره به اینکه برای دریاچه ارومیه بیش از سه هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد که تا پایان سال ۹۵ حدود دو هزار میلیارد تومان هزینه شده است، تصریح کرد: امروز مردم غرب کشور تقریبا در آسایش هستند. همان‌طور که نسبت به هورالعظیم اقدماتی انجام شد این کارها در استان خوزستان، ‌هامون و استان سیستان‌وبلوچستان هم باید صورت گیرد.
روحانی با بیان اینکه توفان‌های گرد‌وغبار کشورمان منشا داخلی دارد و حدود دو میلیون مترمکعب بیابان باعث این رویداد است، گفت: منشا خارجی با داخلی قابل قیاس نیست و ۸۰ درصد از کشورهایی مانند، عراق، سوریه، اردن، کویت، عربستان و ترکمنستان در منطقه ما منشا گرد‌وغبار هستند. گاهی در ۲۴ ساعت هشت میلیون مترمکعب خاک و گرد‌و‌غبار جابه‌جا می‌شود که زندگی، سلامت، کشاورزی، باغات و محیط‌زیست را مورد تهدید قرار می‌دهد.
وی خاطرنشان کرد: در دهه‌های گذشته هم گرد‌و‌غبار داشتیم اما امروز نسبت به گذشته این اقدامات به چند برابر افزایش یافته است. اگر در گذشته 10 تا 20 روز شاهد این پدیده بودیم، امروز ۱۲۰ روز این وضعیت وجود دارد. سوال اینجاست راه چاره چیست؟ باید چه کنیم؟ موضوع گرد‌و‌غبار از حد مسایل ملی فرا‌تر رفته است، امروز غرب و شرق آسیا، شمال آفریقا و بسیاری دیگر از کشور‌ها درگیر این پدیده هستند.
روحانی با بیان اینکه بی‌تردید این موضوع راه چاره دارد؛ یا چاره سلبی یا ایجابی گفت: احداث سد‌ها و بند‌ها بدون مطالعه کافی و آثار زیست‌محیطی می‌تواند برای آینده منطقه ما خطرناک باشد. بسیاری از این فعالیت‌ها باید متوقف شود. در کشور همسایه طرح ۲۲ سد بزرگ جریان دارد که می‌تواند تاثیر مخرب بر فرات و دجله بگذارد و در سایه آن عراق و ایران و بسیاری کشور‌ها را تحت‌تاثیر قرار دهد. نمی‌توان در برابر آثار این اقدام، بی‌تفاوت بود چراکه هم منطقه و هم سازمان‌های بین‌المللی در این زمینه مسوولیت دارند.
وی تاکید کرد: نمی‌توانیم در برابر آنچه محیط‌زیست یک استان را تخریب می‌کند، بی‌تفاوت باشیم. احداث سد‌های متعدد در افغانستان و بند‌ها در شمال و جنوب افغانستان بر استان خراسان و سیستان‌وبلوچستان تاثیر‌گذار است. اگر‌هامون به طور کامل خشک شود نه تنها سیستان از گرد‌و‌غبار آن در رنج است که افغانستان نیز در رنج قرار می‌گیرد. اگر جلوی توفان شن گرفته نشود، همه کشورهای همسایه گاهی ناچار به مهاجرت می‌شوند. تمدن‌ها در کشورهای همسایه ما رخت خواهد بست و کشاورزی و شهرسازی متوقف خواهد شد. این یک مسوولیت انسانی و بین‌المللی برای همه ما در برابر این تهدید خطرناک برای انسان‌های جهان و منطقه است. ما نمی‌توانیم بدون همکاری با کشورهای منطقه و همسایه و جهان در این معضل پیروز شویم.
روحانی افزود: من قبلا هم گفته‌ام بحث در اینکه کدام کشور در منطقه ما قوی‌تر باشد، باید کنار گذاشته شود. قوی‌ترین کشور در منطقه نباید به عنوان هدف اول دنبال شود، منطقه قوی‌تر باید مدنظر ما باشد نه اینکه در رقابت‌های منطقه‌ای یک کشور در منطقه بخواهد برابر دیگر کشور‌ها قد علم کند و قدرت خود را به رخ بکشد و تفرقه و شکاف را بیشتر کند. ما یک خانواده هستیم. در منطقه مهم خاورمیانه و غرب آسیا نمی‌توانیم از هم فاصله بگیریم. خانواده قوی در جمع خوب زندگی می‌کند نه اینکه یک فرد در خانواده قوی باشد و بقیه ضعیف باشند. به فکر منطقه‌ای قوی‌تر باشیم و رقابت‌های مخرب و بیجا را کنار بگذاریم. جنگ‌های منطقه را خاموش کنیم. شعله این جنگ‌ها منجر به توفان گرد‌و‌غبار و شن نه‌تنها در دنیای سیاست که در طبیعت هم خواهد شد.رییس‌جمهور گفت: اگر داعش و بقیه گروه‌های تروریستی در عراق، سوریه و بقیه منطقه به تخریب ساختمان‌ها، مزارع و کشتن انسان‌های بی‌گناه می‌پردازد،‌‌ همان کشاورزی آباد منطقه تبدیل به بیابانی خواهد شد که فردا از گرد‌و‌غبار مردم عراق و سوریه و ایران در رنج خواهند بود. اگر تروریسم به عنوان یک معضل برای همه منطقه است، اگر تروریسم میکروب مسری‌ است که همه منطقه را دربر می‌گیرد، هر کس فکر کرده تروریسم ابزاری برای پیشبرد سیاست‌های او در منطقه و جهان است کاملا در اشتباه است. تروریسم به عنوان یک معضل دامان همه ما را فرا خواهد گرفت مگر اینکه همه دست به دست هم دهیم و این معضل را از بین ببریم. وی گفت: هیچ سیاستی در جهان موفق نیست مگر برد- برد باشد. اگر کسی فکر کند تنها می‌تواند منافع خود را به قیمت از بین بردن منافع دیگران تامین کند، حتما اشتباه کرده ولو آمریکا باشد.
روحانی با تاکید بر اینکه امروز دوران دیوارکشی‌ها پایان یافته است، گفت: اگر رهبران بعضی از کشورهای تازه به دوران رسیده به فکر این هستند باید بگویم سخت در اشتباه هستند. ما باید دست به دست هم دهیم نه اینکه دست‌ها را قطع نکنیم، ملت‌ها باید به حقوق یکدیگر احترام بگذارند که در سایه این احترام، می‌توان مشکلات را حل کرد. اگر عربستان در چنین فکری است، اشتباه می‌کند، اگر آمریکا در چنین فکری است، خطا می‌کند. از اسراییل حرف نمی‌زنم چون تمام عمر این رژیم در اشغال، سرکوب و جنایت گذشته است.
وی خاطرنشان کرد: باید در مسایل مختلف به قطع دست یکدیگر، دست به دست هم دهیم و با محترم شمردن حقوق یکدیگر با سیاست برد- برد به همدیگر کمک کنیم. در بحث محیط زیست نیز باید سیاست برد- برد به وجود آید تا مشکلاتی که گریبان منطقه و جهان را گرفته است، حل شود. ترکیه، عراق و ایران باید بپذیرند که با کمک به هم معضل محیط‌زیست حل می‌شود، نمی‌توان به گونه‌ای رفتار کرد که سرچشمه‌های آب بسته شود و کشور از آن منتفع شود و دیگران رنج و غذاب ببینند، امروز راهی نداریم جز اینکه همدیگر را یاری کنیم.رییس‌جمهور گفت: 5/7 میلیون هکتار بیابان‌زدایی کردیم اما با این وجود هنوز بیش از دو میلیون هکتار از بیابان‌ها باقی‌مانده است. دولت جمهوری اسلامی ایران با احیای دریاچه‌ها، تالاب‌ها و مهار بیابان‌ها، کشت و مالچ‌پاشی اقدامات خوبی انجام داده است. ما باید در کنار هم قرار بگیریم.
وی گفت: اقداماتی با کشور عراق در دست است، با افغانستان در حال مذاکره هستیم و با ترکمنستان نیز به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم تا به طرح‌های مشترکی برسیم که به‌نفع کل منطقه است. باید حس کنیم اعضای یک خانواده هستیم، اگر مردم عراق در رنج باشند، مهاجرت خواهند کرد، اگر مردم شهرهای مرزی ما مشکل داشته باشند این شهر‌ها ویران خواهند شد، تجارت و روابط آسیب می‌بیند از مهاجرت، ما ضررهای بسیاری خواهیم دید باید به فکر دیگران باشیم، معضل زیست‌محیطی برای تمام کشور‌هاست که در سایه همکاری‌ها باید حل شود، سازمان ملل متحد باید بار سنگینی بر دوش خود احساس کند و این مشکل باید با کمک‌های ملی و منطقه‌ای حل شود.
‌هدف اصلی این کنفرانس همگرایی و همکاری بین‌المللی کشورهاست
معصومه ابتکار، معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست هم در افتتاحیه این کنفرانس گفت: ایران گام‌های موفقی برای مقابله با گرد‌و‌غبار برداشته است و می‌تواند تجربیات خود را به کشورهای دیگر نیز ارائه دهد.
وی با اشاره به علت انتخاب ایران برای برگزاری این کنفرانس گفت: ایران از پدیده گرد‌و‌غبار هم در بخش اقتصادی و هم در بخش اجتماعی آسیب‌های زیادی دیده است و همچنین در مجامع بین‌المللی سازمان ملل برای تصویب چهار قطعنامه درخصوص گردوغبار تلاش بسیار کرده است. معاون رییس‌جمهور تاکید کرد: ایران و دنیا ‌با تشدید وقوع حوادث گرد‌وغباری و افزایش آن مواجه شده از این رو این موضوع مورد توجه دنیا قرار گرفته است. وی اظهار کرد:‌ برگزاری این کنفرانس و جمع شدن این تعداد از وزرا و نمایندگان از کشورهای مختلف فرصت مناسبی برای ارائه نظرات و پیدا کردن راه‌حلی مناسب برای مقابله با گردوغبار است.
به گفته معاون رییس‌جمهور، ‌هدف اصلی این کنفرانس همگرایی و همکاری بین‌المللی و منطقه‌ای و به‌کار‌گیری سازو‌کارهای فنی و حقوقی برای حل معضل پدیده گردوغبار است که امیدواریم بتوانیم استفاده خوبی از این فرصت داشته باشیم و دستاوردهای آن مورد توجه سازمان ملل و سایر مجامع بین‌المللی قرار گیرد. وی تاکید کرد: تاب‌آوری و سازگاری با شرایط محیط‌زیست کنونی اهمیت بسیار دارد و آمادگی در مقابله با این بحران‌ها مساله مهمی است که باید در این راستا استفاده از منابع طبیعی تا حد ممکن کاهش یابد یا به صورت پایدار استفاده شود. ابتکار گفت: همه می‌دانیم دنیا در حال تغییر است و می‌دانیم که تغییر اقلیم اثرات سوئی بر‌جا گذاشته که لازم است نهادهای بین‌المللی برای حل این مشکلات زیست‌محیطی که کره زمین را به صورت جدی تهدید می‌کند، اتفاق نظر جدی‌تری داشته باشند که خوشبختانه این مسیر در جهان آغاز شده است. وی با تاکید بر اینکه مناقشات و جنگ‌ها اوضاع را وخیم‌تر می‌کند، افزود: لزوم توجه جامعه جهانی به ایجاد سازگاری و مقاومت در برابر پدیده گرد‌و‌غبار از طریق افزایش تاب‌آوری جوامع و ترویج نمونه‌های موفق، استفاده از فناوری‌های پیشرفته برای مدیریت منابع آب و خاک را می‌طلبد. معاون رییس‌جمهور اظهار کرد: ‌اکنون کانون‌های خارجی گرد‌وغبار تاثیرگذار بر ایران در حال افزایش است از این رو همکاری‌های منطقه خود را به ویژه با عراق آغاز کردیم که امیدوارم هر چه بیشتر نتایج آن حاصل شود.
ابتکار گفت: از نظر ما برگزاری این کنفرانس بسیار مهم است و به توسعه همکاری سازمان ملل و سایر کشورها برای مقابله با گرد‌وغبار منجر می‌شود زیرا امروزه گرد‌و‌غبار یک چالش محیط‌زیستی قرن محسوب می‌شود. در این همایش وزرا و نمایندگانی از 43 کشور جهان از جمله ایتالیا، فرانسه، آلمان، چین، آذربایجان، بلژیک، قطر، عمان، کویت، پاکستان، ارمنستان، چاد، عراق، ترکیه، هند، اردن، کره‌جنوبی، اسلواکی، صربستان و آمریکا شرکت دارند.
سایر اخبار این روزنامه
پرچمدار حمایت از آزادی‌های مشروع شوید عطاءالله بهمنش درگذشت؛ همایش بین‌المللی مقابله با گرد‌و‌غبار بدون حضور عربستان برگزار شد؛ یک‌سوم ارزش بورس برای 10 شرکت بررسی تطبیقی بهره‌وری کار در سطح جهان؛ مهلت دوباره به قطر 653 مزاحمت روزانه برای اورژانس تهران آثار 40ساله هنرمند برجسته ایرانی در موزه هنرهای معاصر؛ اندر حکایت تخت شاه! خوراک رسانه‌های کشور‌! سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران واکنش ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به «قاچاق سازمان‌یافته»؛ سرمایه‌گذاری توتال در ایران، برگ برنده برجام؛ راهکارهای کاهش رقابت بانک‌ها برای جذب منابع؛ پیروزی موقت دانشگاه آزاد در ماجرای اختلاف بر سر سهمیه ورودی دانشجویان؛ مردی که مثل هیچ کس نبود سوء‌استفاده از حقوق مسافران هوایی پیچ تاریخی قطر سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران سکوت سوال‌برانگیز منتخبان شورای شهر پنجم تهران
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال