راه ورود به اروپا بسته می‌شود؟

با توجه به نتایج شمارش آرای همه‌پرسی یکشنبه گذشته در ترکیه 3/51 درصد رای‌دهندگان به تغییرات قانون اساسی این کشور رای «آری» دادند. مخالفان دولت نتایج همه‌پرسی را به چالش کشیدند. در این همه پرسی، سه شهر بزرگ ترکیه (آنکارا، استانبول و ازمیر) به آن رای منفی دادند. اردوغان نیامده می‌خواهد مجازات اعدام را احیا کند و ترکیه را در مسیر سقوط قرار دهد. اپوزیسیون نتیجه این همه‌پرسی را باطل می‌داند.
واکنش‌ها به نتیجه
دولت آلمان در واکنش به نتیجه همه‌پرسی در ترکیه خوددار بوده است. در مقابل سیاستمداران اپوزیسیون آلمان نظر خود را به صراحت اعلام کرده‌اند. اردوغان بررسی احیای مجازات اعدام را اولویت کاری پس از رفراندوم خوانده است. زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان، در واکنش به نتیجه همه‌پرسی قانون اساسی در ترکیه، همه را به حفظ آرامش دعوت می‌کند.
رییس دفتر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم می‌گوید آلمان نتیجه هر انتخابات آزاد و دموکراتیکی را به رسمیت می‌شناسد. به گفته پتر آلتمایر، اینکه همه‌پرسی یکشنبه گذشته تا چه حد منطبق بر این اصول بوده از جمله در پی گزارش ناظران انتخاباتی سازمان امنیت و همکاری اروپا و همچنین گزارش شورای اتحادیه اروپا مشخص خواهد شد. رییس دفتر صدراعظم آلمان هم معتقد است در این مرحله باید در قضاوت و نتیجه‌گیری محتاط بود.


بنا بر اعلام خبرگزاری دولتی آنادولوی ترکیه به نقل از کمیسیون انتخابات، پس از شمارش آرا مشخص شده که 4/51 درصد از شرکت‌کنندگان به تغییر قانون اساسی (پیروزی جناح رجب طیب اردوغان) «آری» گفته‌اند. کمیسیون انتخابات موظف است نتیجه نهایی شمارش آرا را ظرف ۱۱ روز اعلام کند. اپوزیسیون معترض است و خواستار بازشماری آرا شده است.
ورود ترکیه به اتحادیه اروپا از موضوعاتی بود که طی ماه‌های اخیر در پیوند با موضوع همه‌پرسی قانون اساسی مطرح می‌شد. دسته‌ای از کارشناسان و سیاستمداران بر این عقیده بودند که تغییر قانون اساسی و به تبع آن افزایش اختیارات رییس‌جمهور ترکیه، این کشور را از اصول دمکراتیک دور می‌کند و این امر مانعی جدی بر سر راه پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا خواهد بود.
حال قائم‌مقام آنگلا مرکل در راس حزب دموکرات- مسیحی معتقد است نتیجه همه‌پرسی قانون اساسی در ترکیه امیدها به ورود این کشور به اتحادیه اروپا را به‌طور کامل از بین برده است.
از سوی دیگر، رییس سوسیال- ‌دموکرات‌های آلمان (یکی از احزاب حاکم) با اشاره به پیروزی جناح اردوغان با اختلافی ناچیز، او را به ادامه پایبندی به دموکراسی و حقوق بشر در ترکیه فرا می‌خواند. او توئیت کرده است: اختلاف ناچیز در نتیجه همه‌پرسی نشان می‌دهد: اردوغان ترکیه نیست.
نایب‌رییس پارلمان سراسری آلمان (بوندس‌تاگ) معتقد است: باید مناسبات خود با ترکیه را از اساس بررسی کنیم. کلاودیا روت در ادامه خواستار لغو توافقنامه پناهجویی اروپا با ترکیه و توقف صادرات تسلیحات به این کشور شده است. او می‌گوید پس از بازگشت ترکیه به اصول دموکراتیک می‌توان مذاکرات با آنکارا بر سر پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را از سر گرفت.
نماینده ترک‌تبار پارلمان آلمان، هم‌حزبی کلاودیا روت (حزب سبزها) و از منتقدان سرسخت سیاست‌های رجب طیب اردوغان، پیروزی جناح اردوغان در همه‌پرسی را روزی سیاه برای ترکیه ارزیابی کرده است. او می‌گوید ترکیه به دو بخش تقسیم شده و نزدیک به نیمی از جمعیت این کشور به دموکراسی و مخالفت با دیکتاتوری رای داده است. اوزدمیر خواستار خروج فوری همه نیروهای ارتش آلمان از ترکیه شده است. رییس فراکسیون چپ‌ها در پارلمان آلمان، هم از دولت این کشور خواسته به صراحت مشخص کند در کدام سو ایستاده؛ متمایل به دموکراسی یا در کنار اردوغان دیکتاتور.
احیای مجازات اعدام
احیای مجازات اعدام در ترکیه که رجب طیب اردوغان پس از کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ آن را مطرح کرد، خط قرمز اتحادیه اروپاست. این اتحادیه در ماه‌های اخیر بارها اعلام کرده که در صورت احیای مجازات اعدام در ترکیه، هرگونه مذاکره با این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا فورا متوقف خواهد شد. با وجود تهدیدهایی از این دست، اردوغان همچنان بر موضع خود پافشاری می‌کند. او اعلام کرده که پس از رفراندوم پیش از همه به این موضوع خواهد پرداخت.
برای احیای حکم اعدام موافقت دوسوم پارلمان ترکیه لازم است. موافقت ۶۰ درصد نمایندگان هم مسیر برگزاری همه‌پرسی برای اعدام را هموار می‌کند. اردوغان می‌گوید در صورتی که احیای مجازات اعدام در پارلمان رای نیاورد، همه‌پرسی دیگری برگزار خواهد شد تا شهروندان در این مورد تصمیم بگیرند.
کمیسیون اروپا خواستار توافق ملی گسترده در ترکیه
در پی پیروزی ضعیف هواداران اردوغان در همه‌پرسی قانون اساسی، کمیسیون اروپا از ترکیه خواست به دنبال یک توافق ملی و سازش گسترده درباره مسایل مربوط به قانون اساسی باشد.
به گزارش رویترز، نتایج غیررسمی رفراندوم آری به تغییر اصلاحات قانون اساسی در ترکیه نشان می‌دهد که 3/51 درصد از مردم ترکیه این تغییرات را در رفراندوم یکشنبه گذشته مورد تایید قرار دادند که به رییس‌جمهوری ترکیه اختیارات زیادی می‌دهد. کمیسیون اروپایی در بیانیه‌ای اعلام کرد: با توجه به نتایج این رفراندوم، ما از دولت آنکارا می‌خواهیم تا به دنبال یک توافق ملی گسترده در اجرایی شدن متمم‌های قانون اساسی باشد. ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو که در سال 2005 به دنبال پیوستن به اتحادیه اروپا بود، از شرکای اصلی این اتحادیه در اجرایی شدن روند توقف مهاجرت میلیون‌ها سوری به اروپا بوده است اما سرکوب‌های صورت گرفته توسط دولت ترکیه از زمان کودتای نافرجام 15 ژوئیه سال 2016 باعث مطرح شدن انتقادهای شدیدی از سوی بسیاری از کشورهای اروپایی علیه آنکارا شده است.
در بیانیه کمیسیون اروپایی که از سوی رییس این کمیسیون و دو نفر دیگر از مقام‌های ارشد این اتحادیه مطرح شده، آمده است: اتحادیه اروپا منتظر ارزیابی هیات نظارت بین الملل درباره احتمال بروز برخی بی‌نظمی‌ها در برگزاری این رفراندوم و نتایج آن است. در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: ما ترکیه را برای مدنظر قرار دادن و توجه کردن به نگرانی‌ها و پیشنهادهای شورای اروپایی ترغیب می‌کنیم.
اعضای پارلمان اروپا هم به صورت گسترده نتایج این رفراندوم را مورد انتقاد قرار دادند و مانفرد وبر، رهبر گروه راست میانه گفته بود اردوغان در حال جدا کردن کشور است درحالی که رهبر حزب سبزها گفت: این نتایج ضربه‌ای بزرگ و ویرانگر بر پیکره دموکراسی ترکیه است.
حزب اصلی مخالف در ترکیه می‌گوید: نتیجه همه‌پرسی اخیر تغییر قانون اساسی این کشور را به چالش می‌کشد. حزب جمهوریخواه خلق با اشاره به برخی از بی نظمی‌ها در روند همه‌پرسی و نزدیکی آرا موافقان و مخالفان شرکت‌کننده در رای‌گیری نتیجه این همه‌پرسی و قانونی بودن آن را زیر سوال برده است.
این حزب رای مثبت به همه‌پرسی را قبول نکرده و خواهان بازشماری ۶۰ درصد آرا شده است. حزب دموکراتیک خلق‌ها، دیگر حزب اصلی مخالف در ترکیه نیز با نتایج این همه‌پرسی مخالفت کرده است. این دو حزب مخالف اصلی می‌گویند افزایش اختیارات به دیکتاتوری در ترکیه دامن خواهد زد. این درحالی است که رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه، می‌گوید: تغییرات پیشنهادی برای حل چالش‌های امنیتی در ترکیه، ۹ ماه پس از کودتای نافرجام در این کشور و پرهیز از به‌وجود آمدن دولت‌های ائتلافی ضعیف ضروری است. به گفته او ساختار تازه مشابه ساختار سیاسی فرانسه و آمریکا خواهد بود و آرامش را به ترکیه بازمی‌گرداند.
منتقدان اما می‌گویند این تغییرات تقریبا تمام اختیارات را در دست یک نفر قرار می‌دهند و جایی برای نهادهای نظارتی مشابه در فرانسه و آمریکا برای ایجاد تعادل در قدرت رییس‌جمهوری باقی نمی‌گذارند. به گفته این عده توانایی آقای اردوغان برای رهبری دوباره حزب عدالت و توسعه جایی برای بی‌طرفی رییس‌جمهور باقی نمی‌گذارد.
سایر اخبار این روزنامه
آمریکا تاوان پس بدهد معاون اجتماعی بهزیستی اعلام کرد؛ شورای نگهبان در موقعیت دشوار اوراق و تابلوی بدهی ارزی در راه بورس راه ورود به اروپا بسته می‌شود؟ بررسی شرایط صنعت خودرو در دولت یازدهم‌؛ تماس صوتی تلگرام در ایران با حکم قضایی غیرفعال شد تماس صوتی تلگرام در ایران با حکم قضایی غیرفعال شد تازه واردی با کراوات قرمز تازه واردی با کراوات قرمز گلزار که نیست! گلزار که نیست! معیارهای شورای نگهبان؛ ثابت یا مصلحتی معیارهای شورای نگهبان؛ ثابت یا مصلحتی مهار سیاست‌های ضد اشتغال مهار سیاست‌های ضد اشتغال پایان دوران صبر استراتژیک واشنگتن در برابر پیونگ‌یانگ پایان دوران صبر استراتژیک واشنگتن در برابر پیونگ‌یانگ «جهان‌صنعت» اثر تولید ناهمگن مسکن در بازار را بررسی می‌کند؛ «جهان‌صنعت» اثر تولید ناهمگن مسکن در بازار را بررسی می‌کند؛ اثرات فضای مجازی در سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری 96 زیر ذره بین «جهان صنعت»؛ اثرات فضای مجازی در سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری 96 زیر ذره بین «جهان صنعت»؛ بهبود اقتصاد با تداوم دولت روحانی بهبود اقتصاد با تداوم دولت روحانی آینده دشوار ترکیه آینده دشوار ترکیه
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال