روزنامه آفتاب یزد
1397/07/04
برای گفتوگو نیاز به عکس دو نفره نیست
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز سه شنبه در نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با تاکید بر اینکه " نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون" اظهار داشت: سازمان ملل یکی از ادارات دولت آمریکا نیست و نباید اجازه دهد که مصوباتش، گروگانِ بازیهای انتخاباتی و تبلیغاتی برخی از اعضا گردد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، متن سخنان دکتر روحانی به این شرح است:=باید برای همیشه، این خیالپردازی را کنار بگذاریم که میتوان با سلب امنیت و صلح از دیگران، صلح و امنیت بیشتری را برای خود، دست و پا کرد. باید مجال رشد به این تفکر را ندهیم که میتوان با ایجاد ناامنیِ ساختگی، از دیگران باجخواهی کرد. در این مسیر، مقابله با چندجانبهگرایی، نه نشانه قدرت بازو، که علامت ضعفِ اندیشه است و حکایت از عدم شناخت از جهانی درهمتنیده و پیچیده دارد.
=دولت ایالات متحده آمریکا، دستکم در صورت هیات حاکمه کنونی خود، عزم آن دارد که کلیه نهادهای بینالمللی را بیخاصیت سازد. این دولت درحالیکه برخلاف قواعد و حقوق بینالملل، از یک توافق چندجانبه مصّوب شورای امنیت خارج شده، جمهوری اسلامی ایران را به گفتوگوی دوجانبه میخواند. دولتی که هنوز به دولت بودن خود آگاه نیست و عهد و پیمان سَلَف خود را نقض میکند و اصل حقوقیِ مسئولیت دائمیِ دولتها را نمیشناسد. دولتی که به مشورت نخبگان، بها نمیدهد؛ از ایران میخواهد با او گفتوگو کند!ما با چه معیاری میتوانیم با چنین دولتِ بدعهدی، عهدِ جدیدی ببندیم! هرگونه گفتوگویی باید در تداوم برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت باشد، نه با اِعراض از آن و بازگشت به گذشته، که این ارتجاعی بزرگ است. ارتجاعِ بزرگتر آنکه دولت آمریکا پنهان نمیکند که در پی براندازی همان دولتی است که خواستار گفتوگو با آن است!
=خرسندیم که جامعه بینالمللی، خروج یکجانبه و غیرقانونیِ دولت آمریکا از برجام را برنتافت و در برابر آن موضعی قاطع اتخاذ نمود. برجام حاصل بیش از یک دهه تلاش دیپلماتیک و یک دوره مذاکرات فشرده برای رفع یک بحرانِ ساختگی بود.
=بر پایه دوازده گزارش متوالیِ آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران تا به امروز به کلیه تعهدات خود پایبند بوده است؛ لکن آمریکا از همان ابتدا به اجرای تعهداتش وفادار نماند. متعاقباً دولت فعلی آمریکا به بهانههای واهی با نقض تعهدات خود، از این توافق خارج شد. سازمان ملل متحد نباید اجازه دهد که مصوباتش، گروگانِ بازیهای انتخاباتی و تبلیغاتی برخی از اعضا گردد و به هیچ عضوی نباید اجازه داد که به دلیل مسائل داخلی، از اجرای تعهدات بینالمللی، شانه خالی کند.
=علاوه بر این، آمریکا از سایر کشورها نیز میخواهد برجام را نقض کنند. خطرناکتر اینکه، آمریکا همه کشورها و سازمانهای بینالمللی را تهدید میکند که اگر به قطعنامه 2231 شورای امنیت عمل کنند، مجازات خواهند شد. این دو، یعنی «دعوت عام برای سرپیچی از قانون» و «تهدید قانون مداران به مجازات»، برای اولین بار است که در تاریخ این سازمان، اتفاق میافتد. این روش منحصر به برجام نیست و در برخورد آمریکا حتی با دیوان کیفری بینالمللی نیز حاکم است.
=تحریمهای یکجانبه و نامشروع، خود نوعی تروریسمِ اقتصادی و ناقض حقِ توسعه است. جنگ اقتصادی که آمریکا تحت عنوان تحریمهای تازه، آغاز کرده نه تنها مردم ایران را هدف قرار داده، بلکه آثار زیانباری برای مردم کشورهای دیگر داشته و در روند تجارت جهانی، اِخلال کرده است.
=ملت ایران در خلال چهل سال گذشته نشان داده که علیرغم سختیها و تنگناهای ناشی از تحریمها، همچنان مقاوم است و میتواند از این مرحله دشوار نیز به خوبی عبور کند. تاریخ هزاران ساله کشور ما نشان میدهد که ایران و ایرانی، در مقابل طوفان حوادث هرگز نشکسته و حتی سر خم نکرده است. در اینجا به صراحت اعلام می کنم که سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران از ابتدا غلط بوده و رویکرد لجاجت در مقابل خواستِ مردم ایران، که در انتخاباتهای متعدد بروز و ظهور یافته، یقیناً محکوم به شکست است.
=درک ایالات متحده آمریکا از روابط بینالملل، اقتدارگرایانه است. آمریکا فکر میکند چون زور دارد حق هم دارد. درک آنها از قدرت، نه اقتدارِ مشروع و قانونی، که زورگویی است. هیچ دولت و ملتی را نمیتوان به زور به پایِ میز مذاکره آورد و اگر چنین شود آنچه انباشت میشود، خوشههای خشم ملتهاست که نصیب زورگویان خواهد شد.
=ما هم معتقدیم که در نهایت، راه بهتری جز گفتوگو وجود ندارد اما گفتوگو، دوسویه است، و براساس برابری، عدالت و منزلت انسانها و بر مبنای قواعد و حقوق بینالملل. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، «ورق پاره» نیست. ما از شما دعوت میکنیم که به قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردید؛ ما از شما دعوت میکنیم که به میز مذاکرهای که آن را برهم زدید، بازگردید. اگر از برجام میترسید و آن را کارنامه رقیبان سیاسی خود در آمریکا میدانید، ما از شما دعوت میکنیم به مصوبه شورای امنیت بازگردید. ما از شما دعوت میکنیم که در نهادهای بینالمللی بمانید. تحریم نکنید که تحریم و تکفیر دو روی یک سکه است؛ در تکفیر، اندیشه انسانها انکار میشود و در تحریم، زندگی و رفاه مردم نفی میگردد.
=برای گفتوگو نیازی به گرفتن عکسهای دونفره نیست، میتوان در همین جا و در این مجمع عمومی، سخنِ یکدیگر را شنید. من گفتوگو را از همین جا آغاز میکنم و به صراحت اعلام میکنم: موضوع امنیت بینالملل، بازیچه سیاستِ داخلی آمریکا نیست. سازمان ملل، یکی از ادارات دولت ایالات متحده آمریکا نیست. هر گفتوگویی میتواند، از همان جایی و از همان کسی که گفتوگو
را قطع کرده و پیمان را زیر پا گذاشته است، شروع شود. شروع آن، پایان دادن به تهدید و تحریم ظالمانهای است که ناقضِ اصولِ اخلاقی و حقوق بینالملل است.سخن ما روشن است: تعهد در برابر تعهد، نقض در برابر نقض،تهدید در برابر تهدید. و گام در برابر گام، به جای حرف در برابر حرف.سیاست ایران روشن است: نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون. ما از صلح و دموکراسی در همه خاورمیانه، حمایت میکنیم. دانش هستهای را واجب و سلاح هستهای را حرام میدانیم.
=ما به عنوان قربانیان دیروز و امروز تروریسم همواره در صف مقدم مبارزه واقعی با تروریسم بودهایم و خواهیم بود. مردم ما امروز عزادار شهادت دهها انسان بیگناه اند که روز شنبه توسط تروریستهایی بخاک و خون کشیده شدند که با کمال وقاحت از برخی پایتختهای غربی و در مصاحبه با رسانههایی که در غرب با دلارهای نفتی اداره میشوند مسئولیت این وحشیگری را پذیرفتند. ما در ایران تمامی اقدامات تروریستی را بدون ملاحظه محکوم کرده و می کنیم. ما از بیانیه محکم شورای امنیت ملل متحد در این زمینه استقبال می کنیم. ولی چرا روسای سازمانهای تروریستی منجمله سازمانی که مسئولیت رسمی عملیات شنبه را به عهده گرفت در کشورهای غربی فعالیت می کنند و برنامه رسمی برای جمعآوری پول میگذارند؟ آیا این اقدامات مغایر مقررات بینالمللی نیست؟ چرا هیچیک از کشورهای تامین کننده مالی گروههای تروریستی ضد مردم ایران که سابقه تامین مالی و تسلیحاتی داعش و النصره و القاعده را نیز دارند نه تنها مورد مواخذه قرار نمیگیرند بلکه تشویق و تسلیح هم میشوند؟ برای اینکه دنیا ادعای مبارزه با تروریزم را جدی بگیرد، نیازمند یک اقدام مشترک جهانی برای برخورد جدی با این پدیده شوم بدون توجه به عاملین و قربانیان آن هستیم.
=بر همین اساس، ما از همان ابتدای بحران سوریه نسبت به هرگونه مداخله در امور داخلی این کشور و استفاده از راهکارهای غیر قانونی از جمله حمایت از گروههای افراطی و تروریستی برای اعمال فشار بر دولت سوریه، هشدار داده و تاکید کردیم که این بحران صرفاً از طریق گفتوگو میان طرفهای سوری، قابل حل است. در همین راستا، حضور مشاورین نظامی ما در سوریه، به در خواست دولت سوریه انجام شده و منطبق بر حقوق بینالملل و برای مبارزه با تروریزم است.
=گسترش روابط با همسایگان و ایجاد منطقه امنتر و توسعهیافتهتر، از اولویتهای اصلی سیاست خارجی ایران است. چند هفته پیش، جمهوری اسلامی ایران، به همراه چهار کشور ساحلیِ دیگرِ دریای خزر، کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را به امضا رساندند. اطمینان دارم این اقدام تاریخی موجب تقویت حُسن همجواری و پیشرفت برای همه کشورهای ساحلی خواهد بود. ما با همسایگان جنوبی خود در سواحل خلیج فارس نیز همین روابط را می خواهیم.
=ایران نگاهی صلحطلبانه به مسائل سیاسی و بینالمللی داشته و بنای جنگ با هیچ کشوری را نداشته و ندارد. ایران نیازی به امپراتوری ندارد. ایران نه بر اساس سیاست که در فرهنگ و تمدن خود یک امپراتوری است.ایران حلقه وصل شرق به غرب بوده است و خواهد بود؛ دیدهبانی هوشیار برای جهانی عاری از خشونت.
=جمهوری اسلامی ایران همان دولتی است که قبل از همه جهان، ماهیت فاشیستیِ رژیمِ بعثی را شناخت و در برابر تجاوز آن مردانه جنگید. ما با حزب بعث میجنگیدیم قبل از آن که کویت اشغال شود.جمهوری اسلامی ایران همان دولتی است که در خط مقدم مبارزه با طالبان بود و در نبرد با تروریسم طالبان، شهید داد. ما با القاعده و طالبان میجنگیدیم قبل از آنکه به نیویورک حمله شود.جمهوری اسلامی ایران همان دولتی است که با داعش جنگید و آن را تصویری مجعول از اسلامگرایی نشان داد. ما با داعش میجنگیدیم قبل از آن که در پاریس و لندن و بروکسل، عملیات کنند.واقعیات تاریخی درباره ایران را بپذیرید. از تحریم دست بردارید و به تکفیر پایان دهید.
جهان، دوستی بهتر از ایران نخواهد داشت،
اگر صلح، آرمان شماست.
****
ماکرون: خواستار گفتگوهای چندجانبه با ایران هستیم
امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه طی سخنانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت ما باید در سوریه زیر چتر سازمان ملل
به صلح برسیم نه اینکه به جای مردم سوریه، خودمان تصمیم بگیریم. وی اظهار داشت: ملت سوریه بهای گزافی پرداخت
کردهاند و راه حل سیاسی تنها راه حل بحران این کشور است. ماکرون در بخشی از سخنانش به بحث ایران نیز اشاره کرده و در این باره گفت: توافق هستهای اجازه ثبات وضعیت ایران را داد. وی همچنین خواستار گفتوگوهای چند جانبه برای حل بحران ایران شد. به گزارش تسنیم به نقل از الجزیره، رئیسجمهور فرانسه اظهار داشت: ما نباید بحرانها در خصوص ایران را تشدید کنیم بلکه باید برنامه زمانی برای گفتوگو طراحی کنیم.
****
ترامپ: کشورهای منطقه از تصمیم برای خروج از برجام حمایت کردند
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با حضور در مجمع عمومی سازمان ملل، به تشریح مسائل اصلی مدنظر دولت تحت کنترلش پرداخت.ترامپ در سخنانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل با اشاره به دیدارش با رهبر کره شمالی، از توافق سران دو کشور برای خلع سلاح هستهای شبهجزیره کره سخن گفت. به گفته ترامپ؛ «کره شمالی موشکهای خود را شلیک نمیکند، غنیسازی نمیکند و بخشهایی از تاسیسات هستهای خود را برچیده است.» وی با تشکر از رئیس کیم جونگ اون، اما تصریح کرد تحریمها تا تحقق اهداف برقرار خواهند ماند.رئیس جمهوری آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود به خاورمیانه پرداخت؛ وی با اشاره به ایجاد مرکز جدید برای مبارزه با تروریسم در عربستان، به همکاری کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس با آمریکا برای ردیابی شبکههای تروریستی اشاره کرد.ترامپ بدون اشاره به حامیان تروریست که امارات و عربستان میباشند، گفت که امارات، عربستان و قطر قول دادهاند که میلیاردها دلار به مردم سوریه و یمن کمک کنند. به گفته وی، کشورهای منطقه هستند که باید آینده خود را انتخاب کنند.رئیس جمهوری آمریکا با توصیف داعش به «قاتلان خونخوار» گفت که آنها اراضی تحت سلطهشان را از دست دادند. ولی ترامپ اشاره به این نداشت که به وجود آورنده داعش دلارهای آمریکا بوده است. ترامپ گفت: «تراژدی سوریه قلب را میشکند و هدف ما کاهش تنش است. ما از سازمان ملل میخواهیم پروسه صلح تقویت شود. اگر رژیم اسد از سلاح شیمیایی استفاده کند، به آن قطعا واکنش نشان میدهیم.» وی در ادامه ادعاهای خصمانه خود گفت: «توافق هستهای موهبت باد آوردهای برای ایران بود، بودجه نظامی ایران 40 درصد افزایش یافت. ایالات متحده کارزاری را برای فشار اقتصادی بر ایران تدارک دیده تا مانع از [رسیدن] منابع [به ایران برای ادامه سیاستهایش شود».ترامپ در ادامه لفاظیهایش ضد ایران گفت: «تحریمها از 5 نوامبر اجرا میشود و پس از آن تحریمهای دیگری خواهد بود. ما به دنبال صفر کردن صادرات نفت ایران هستیم. ما اجازه نمیدهیم که کشورهایی که مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل میگویند بتوانند سلاح هستهای داشته باشند. از همه کشورها میخواهیم تا رژیم ایران را منزوی کنند.»ترامپ در بخش دیگری از سخنانش درباره سازمان ملل گفت: «سفیر آمریکا در این سازمان دستور کاری را برای تغییر سازمان ملل در دست دارد. آمریکا تا زمانی که شورای حقوق بشر سازمان ملل اصلاح نشود، به آن باز نمیگردد. آمریکا دیوان بینالمللی کیفری را به رسمیت نمیشناسد. این دادگاه برای خود حوزه صلاحیت جهانی قائل است. ما هرگز حق حاکمیت خود را تسلیم این دیوان و بوروکراسی نمیکنیم.» وی با اشاره به روند مهاجرت به آمریکا، از همکاری با کشورهای آمریکای لاتین برای مقابله با موج مهاجرتی که به گفته ترامپ امنیت ملی این کشور را به خطر انداخته است، خبر داد.ترامپ با اشاره به تامین مالی سازمان ملل گفت که کشورهای کمی به ما کمک میکنند؛ «کشورهایی که از کمکها و دلارهای ما بهرهمند میشوند، آیا به منافع ملی ما احترام میگذارند؟ تنها کشورهایی که به ما احترام بگذارند از کمکهای آمریکا بهرهمند خواهند شد. آمریکا متعهد به پاسخگوتر کردن سازمان ملل است،سازمان ملل به صورت بالقوه قوی است؛ ایالات متحده بیش از 25 درصد بودجه صلحبانی سازمان ملل را پرداخت نخواهد کرد و کشورهای دیگر باید این بار برعهده بگیرند.» رئیس جمهوری آمریکا پیش از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل خطاب به خبرنگاران گفت که ایران «باید پیش از دیدار با آنها، لحن خود را تغییر دهد. آنها میخواهند ملاقات کنند. این رخ خواهد داد. من باور دارم که گزینه دیگری ندارند. ما به دنبال یک رابطه عالی با ایران هستیم، اما هماکنون رخ نخواهد داد.»به گزارش تسنیم، رئیس جمهوری آمریکا همچنین مدعی شد که ایران «بسیار بد» عمل کرده است. وی افزود که ایالات متحده هماکنون در خصوص ایران «چیزهای زیادی» از جمله تحریمها را انجام میدهد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
کدام چهرههای معروف و غیرمعروف خانه نشین میشوند؟
صادق زیباکلام=استاد دانشگاه
علی صوفی=وزیر تعاون دولت اصلاحات
سیدعلیرضا کریمی=سردبیر
نون، پنیر و گوجه و خیار را بگذارید برای مردم بماند!
اراده اروپا برای حفظ برجام
استواری نرگس در کرمانشاه
افشانی برنامه 5 ساله سوم شهرداری را تقدیم شورا کرد
اول پاسخگویی، بعد استعفا و استیضاح
برای گفتوگو نیاز به عکس دو نفره نیست
هشدار اصولگرایان نسبت به دیدار اتفاقی روحانی و ترامپ